Sama kaava jatkui

LIIGA / Raportti
Lars Volden tilkitsi maalinsa hyvin.
Kuva © Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/
Perjantai-illan ottelu Isossamäessä oli porilaisyleisölle puuduttavaa katsottavaa, kun Ässät ja Blues iskivät yhteen tammikuun tasauksessa. Patapaitojen vauhti loppui kesken ja vieraat napsivat jo kauden viidennen voittonsa Ässistä lukemin 4-1.

Ässät lähti illan otteluun hyvällä jalalla, ja peli pysyi pitkälti vastustajan puolustusalueella. Myös torjuntatilastot kertoivat samaa sanomaa. Antti Raanta koppasi kiekon neljästi, kun taas Lars Voldenille torjuntoja kasaantui 13. Silti kyseessä oli taas tavanomainen Ässät-Blues-ottelu, sillä ensimmäinen erä päättyi Bluesille 1-0.

Blues onkin vienyt kaikki kuluvan kauden keskinäiset ottelut, ja perjantain jälkeen piste-ero on espoolaisille selvä 14-1. Ässien päävalmentaja Karri Kivi ei kuitenkaan ollut sitä mieltä, että Blues oli väärä valinta tasoituspelivastustajaksi.

- Se vielä puuttuisi, että joku pelaajista sanoisi, että valittiin väärä vastustaja. Sitten on jo väärä halli, paska jää, ja tekosyylista on jo niin pitkä, että. En löydä meille ainakaan yhtään vastustajaa, joka olisi vaikeampi tai helpompi kuin joku muu. Tietysti tulosten perusteella voi perustella, Blues on ollut niskan päällä kieltämättä.

Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäellä ei ollut eriävää mielipidettä, päinvastoin.

- Tasaisia pelejä nämä ovat olleet, ollaan rankkarilla tai yhdellä maalilla voitettu. En tiedä, miksi Ässät meidät valitsi, mutta ei se yllättänyt. Kärppiä ei saatu, se oli positiivista. Sitä sarjaa ollaan pelattu neljä vuotta, Marjamäki hymähti.

Se toinen erä

Ässien kokoonpanossa tapahtui läpi ottelun muutoksia. Toisessa erässä Juha Järvenpää otti Raannan paikan maalilla, kun Raannalle iski migreenikohtaus. Vaihto ei ainakaan parantanut tilannetta, sillä vaikka Ässät sai nostetta Eero Elon tasoitusosumasta, Blues iski kolmesti alle runsaassa kahdessa minuutissa Tommi Huhtalan, Tomi Sallisen ja Teemu Rinkisen maaleilla.

- Tasainen ottelu. Meillä oli pieni tehohetki kakkoserässä, ja tehtiin kyllä paikoista tehokkaasti maalit. Sitten oltiinkin aikamoisessa lirissä. Volden piti meitä pystyssä, otti pari aika isoa koppia, että tulostaulu pysyi hyvänä meille, tuumi Marjamäki.

- Eka erä oli meiltä ihan hyvää kiekkoa, vaikka tilanne olikin 0-1. Puolustuspuolikin oli hyvässä kunnossa. Sitten Raannalla migreeni ja Järvenpää häkkiin, kakkoserän nopeat, aika helpot maalit veivät jostain syystä kaiken terän pois, ja peli muuttui totaalisesti. Puolustuspelikin lamaantui 2-1-häkkiin, Ässät-luotsi Kivi manaili.

Porilaiset olivat puurtaneet kuusi maalia koko kauden aikana Bluesia vastaan, ja kaikki osumat olivat tulleet Stephen Dixonin ketjulta. Sama kaava jatkui tavallaan myös perjantaina, sillä Veli-Matti Savinaisen mentyä jo vaihtoon tilalle luistellut Elo sai syötön maaliinsa juuri Dixonilta.

Hanskaa naamaan

Ässillä oli kuitenkin paikkansa viimeistellä sekä ensimmäisessä että toisessa erässä, mutta onnistumisprosentti lähenteli ruohonjuuritasoa. Parhaimmat tilanteet osuivat Joel Armian ja Tuomas Pihlmanin kohdalle, mutta Armia epäonnistui puolittaisessa läpiajossaan eikä Pihlmanin laukaus tyhjän maalin edessä tavoittanut kuin kattoparruja.

Toisessa erässä oli neljän maalin lisäksi aikaa myös pienelle kärhämälle, kun Tapio Sammalkangas taklasi Ilmari Pitkästä ässäaition edessä ottein, joista Pitkänen ei liiemmin pitänyt. Blues-hyökkääjä ottikin Sami Mutasen kanssa mittaa toisistaan ja pian molempia kutsui jäähyaitio. Ei kestänyt kauaa, kun Sammalkangas ja Mutanen saivat luvan tiivistää, jotta aitiossa riitti tilaa myös väkivaltaisuusjäähyn hankkineelle Shaun Heshkalle. Pitkäsen seuraan taas liittyi Heshkan nahistelukumppani Huhtala.

Kolmanteen erään Ässät oli tehnyt taas muutoksia, tällä kertaa ketjukategoriaan, kun Savinainen ja Armia vaihtoivat paikkoja. Erään mahtui ainoastaan yksi ässäjäähy, sillä muuten koko erä oli kotijoukkueelta totaalista alisuorittamista. Blues otti isännän elkeet ja piti päänsä kylmänä loppuun asti.

- Mielestäni parasta pelaamista meiltä oli kolmas erä. Se oli todella kypsää ja sitoutunutta jääkiekkoa, puolustettiin korkealta vastustaja pois. Siinä oli paras anti meiltä, Marjamäki kehui suojattejaan ja antoi tunnustusta erityisesti Bluesin miehitysvajausta korvanneille Pitkäselle ja Mikko Alikoskelle.

Jos Ässien otteista positiivisia puolia lähtee etsimään, niin joukkueen erikoistilannepelaaminen oli illan aikana hyvällä tasolla. Vaikka ainoalla ylivoimalla ei maalia syntynyt, sai patapakka aikaan liudan paikkoja ja läheltä piti -tilanteita. Ässät kesti myös kaikki alivoimansa. Tämä ei silti poista sitä tosiasiaa, että joukkueen on parannettava seuraavaan peliin roimasti. Ässävalmentajan viesti olikin selvä.

- Jos haluaa pärjätä, niin täytyy pärjätä. Jos tuohon malliin kipsaa tällaisessa pelissä, niin ei hyvä. Aika kova nollaaminen huomiseen peliin.

Tasauspelit jatkuvat siis heti seuraavana päivänä, joten Ässillä on yön yli aikaa tuijottaa peilikuvaansa ennen kuin joukkueet iskevät uudelleen yhteen, tällä kertaa Espoossa. Vaikka perjantain lopputulos ei ollut kotijoukkueelle mieluinen, löytyy Ässien kopista kuitenkin uskoa parempaan huomiseen.

- Kyllä me tuo jengi voitetaan, ei se siitä ole kiinni. Mutta ei tämän päivän näytöksellä, totesi ässäpuolustaja Miko Malkamäki.

» Lähetä palautetta toimitukselle