Ässien tehokas toinen erä liikaa Bluesille

Porissa nähtiin lauantaina viihteellinen kiekkoilta, kun kotijoukkue Ässät hankki Bluesilta kaikki sarjapisteet energisellä pelillään. 5-2 (0-1, 3-0, 2-1) numeroin päättyneessä ottelussa tehokkaimmaksi nousi Tommi Huhtala, joka iski kaksi maalia ja syötti yhden.

Ässien ja Bluesin välinen kamppailu lähti käyntiin vauhdikkaasti. Liukkaasta liikkeestä tosin vastasi lähes yksinomaan kotijoukkue, joka halusi jatkaa samaa lentokeliä, mitä joukkue oli edellisessä HPK-voitossa esittänyt.

Patapaidoilla oli heti alkuminuuteilla tukku hyviä maalipaikkoja, mutta muun muassa Tommi Huhtala ja Antti Mäkilä hukkasivat hyvät maalipaikkansa hätäiseen viimeistelyyn.

– Ensimmäisen erän alussa saimme hyvin paikkoja, ja alkoi tulla melkein Murphyn laki mieleen, että kohta kaveri iskee toisessa päässä, Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio pohti.

Pelko ei ollut täysin aiheeton, sillä vierasjoukkue iski lähes ensimmäisestä paikastaan johtomaalin. Troy Milamin jäähyä ehti kulua vain viisi sekuntia, kun Ville Lajusen viivakuti yllätti ässävahti Jussi Rynnäksen. Syötöt maaliin saivat Sami Blomqvist ja Jarkko Immonen.

Ässien tehoerä ratkaisi

Ässien ja Bluesin välisen mittelyn ratkaisuksi nousi kotijoukkueen tehokas toinen erä. Tasoitusosuma 1-1:een syntyi erän kolmannella minuutilla, kun vahvan ottelun pelannut Tommi Huhtala kiersi vauhdikkaasti maalin, ja jakoi kiekon viivaan. Jesse Jyrkkiön napakka lämäri yllätti hyvin pelanneen Iiro Tarkin.

Huhtala jatkoi tehoiltaansa erän puolivälissä, kun Ässät pääsi pyörittämään Jaakko Uhlbäckin rangaistuksen aikana ylivoimaansa. Huhtalan ensimmäinen oli samalla illan upein osuma, sillä esityön tehneen Sakari Salmisen kova lättysyöttö läpäisi koko Bluesin puolustuksen ja napsahti suoraan maalintekijä Huhtalan lapaan.

Ässät jatkoi maalihurjasteluaan vielä erän loppuhetkillä, kun SM-liigan maaliykkönen näytti miten niitä osumia syntyy. Patapaitojen kultakypärä Marko Kivenmäki purjehti vasemmasta laidasta sisään, ja heitti kiekon maalia kohti rynnineelle Luomalalle. Puolustajan puristuksesta huolimatta ässälaituri pääsi ilmasta iskemään jo kauden 19. täysosumansa.

Luomala pääsi jo kolmannelle kympille

Kolmas erä jatkui kotijoukkueen painostuksessa. Vahva ja energinen peli tuotti jälleen tulosta erän seitsemännellä minuutilla, kun Huhtala pääsi liukkaalla jalalla esiintyneen Salmisen kanssa 2-1 –hyökkäykseen. Huhtalan syöttö kilpistyi heittäytyvän Blues-pakin jalkaan, mutta kärkäs laituri napautti omasta harhasyötöstään kiekon aivan maalin kattoon. Maali oli samalla Huhtalan kauden kymmenes.

Erän puolessa välissä Ville Uusitalo joutui jäähylle, ja Blues-valmentaja Petri Matikainen päätti ottaa viimeisen kortin käyttöön. Iiro Tarkin luistellessa vaihtoaitioon, Blues pääsi pyörittämään kuudella Ässien neljää vastaan. Kahden miehen ylivoima toikin nopeasti ratkaisun, kun Toni Häppölä ampui ranteella kauden toisen osumansa kolmannessa erässä hurjat minuutit urakoineen Stefan Öhmanin syötöstä.

Bluesin ilman maalivahtia tapahtunut riskinotto jatkui vielä erän lopussa lähes kahden minuutin verran. Tällä kertaa kuitenkin kotijoukkue pääsi iskemään vapauttavan viidennen maalin, kun Luomala pääsi iskemään jo kauden 20. osuman Mika Niemen syötöstä.

– Ässät pelasi erittäin hyvän pelin. Heillä oli sykettä, intohimoa ja luisteluvoimaa, mitkä taasen meiltä puuttuivat. Me ei saada kunnianhimoa millään esiin, saavutustarve ei tällä hetkellä vain ole riittävä, Matikainen myönsi ottelun jälkeen.

– Jännitystä ja draamaa löytyi koko illan. Mieluummin tällaisia pelejä, kuin mitään lässyn lässyn –kiekkoa. Pojat ovat ansainneet nyt yhden vapaapäivän, Rautakallio kehui suojattejaan.

Ottelun lopussa nähtiin myös pieni paini, kun Bluesin Patrik Lostedt löysi Ässien Tuomas Huhtasen valssiin. Hanskattomassa kanssakäymisessä selvästi kokemattomampi Huhtanen väänsi kuitenkin hyvin, ja sai lopussa espoolaisen jäihin.

– Kysyin Hupilta (Huhtanen), että mitä siellä tapahtui. Hän sanoi vain, että kaveri katsoi silmiin ja silloin mentiin. Ei siinä mitään, reilu peli ja pojat halusivat treffata, Rautakallio naureskeli.

Seitsemänneksi nousseen Ässien pelit jatkuvat torstaina Oulussa. Sijalle 11 tippunut Blues taasen saa vieraita perjantaina Tampereelta, kun Tappara saapuu Espooseen.