Kuka kaipaa kotietua?

LIIGA / Ennakko
Turkuhallissa pelataan tiistai-iltana isoilla panoksilla. TPS ja HIFK kohtaavat viimeistä kertaa runkosarjassa ja kaukalossa haettaneen jo asetelmia pudotuspeleihin. Jaossa on vielä myös runkosarjan neljäs sija. Kotijoukkueelle onkin viimeinen tilaisuus ryhtyä tosissaan taistelemaan pudotuspelien kotiedusta.

HIFK majailee sarjataulukossa sijalla neljä, kuusi pistettä TPS:ää edellä. Tiistai-illan kamppailu ratkaisee pitkälti ainakin sen, onko turkulaisilla ylipäätään mahdollisuuksia tavoitella neljännen sijan suomaa kotietua pudotuspelien avauskierrokselle.

TPS-leirissä tällaisesta ennakkoasetelmasta ei tosin oteta paineita, tavoittelemista riittää vaatimattomammissakin sijoissa.

- Kyllä meidän ensimmäinen ajatus on sijoissa viisi ja kuusi, että selvittäisiin ilman playoff-karsintaa ja saataisiin viikon mittainen kunnon harjoittelutauko siihen. Kotietu ei ole iso juttu meille, enemmän keskitytään siihen, että säilytetään nykyiset asemat, totesi Mikko Sokka TPS-valmennuksesta.

Kulunutta viikonloppuna väritti uudelleen alkanut huhumylly NHL-kauden alkamisesta, tai alkamatta jäämisestä. Hetken näytti jo siltä, että tiistaina Turussa jäällä kohtaisi kaksi tyystin erinäköistä, huomattavasti nimettömämpää ryhmää. Nyt kaukalossa nähdäänkin paitsi fanien odottama Saku Koivun ja Olli Jokisen kohtaaminen, myös muutoin NHL-pitoinen HIFK. Turkulaisyleisölle tämä saattaa olla tuskallinen muistutus siitä, minkälaiseksi Palloseuran miehistönkin kannattajien mielissä piti muodostua unelmien työsulkukaudella.

Työsulkuvahvistuksia toki riittää TPS:n pukuhuoneessakin, mutta viikonlopun myrsky vesilasissa ei Mikko Sokan mukaan ole vaikuttanut joukkueen valmistautumiseen, vaikka hätäisimmillä NHL-pelaajilla oli jo lentoliput kourassa.

- Ei ainakaan meidän kopista ollut kukaan varsinaisesti lähdössä. Aika sekavaa tämä koko touhu on kyllä ollut, ainakin se tieto, mitä tänne asti on kuulunut. Mutta ei se nähdäkseni vaikuttanut mitenkään joukkueen tekemisiin tai tunnelmaan.

TPS etsii maalijyväänsä

Viime viikko oli TPS:lle vaikea: takkiin tuli sekä Jokereilta että Ässiltä. Tappioita ikävämpää oli se, että joukkue ei tehnyt kahdessa ottelussa maalin maalia. Valmennusjohto ei silti toistaiseksi kanna suurempaa huolta asiasta.

- Ollaan tietysti videolta analysoitu meidän hyökkäyspelaamista viime viikon peleissä ja koetettu keskittyä harjoituksissa tekemään paremmin niitä asioita, jotka meni pieleen, Mikko Sokka summasi tilannetta maanantai-iltapäivällä.

Erikoiseksi Palloseuran maalintekokohmeen tekee se, että alla oli maaottelutauko ja ehjä koko joukkueen valmistautumisjakso. Sokan mukaan valmistautumisessa ei mikään mennyt erityisemmin pieleen, sen sijaan pasmoja sekoitti joukkuetta rajusti koetellut flunssa-aalto.

- Ei se tauko sinänsä sekoittanut, eihän meiltä ollut pois maajoukkueissa kuin (Marko) Kiprusoff ja (Lauri) Korpikoski. Se flunssa-aalto enemmän haittasi, kun äijiä tippui ennen pelejä pois vielä alkuverryttelyn jälkeen.

Tämän viikon tärkeiden HIFK- ja Lukko-otteluiden alla rivistöt alkavat olla kunnossa pitkäaikaispotilaita lukuun ottamatta.

- Flunssa-aalto alkaa hellittää jo. Kai Nurminen, Markus Ojala ja Teemu Lassila ovat vielä pikkaisen keskenkuntoisia. Ojala on heistä kysymysmerkki, mutta muut ovat kokoonpanossa.

ajankohtaista

TPS:n sairastupa ei ota tyhjentyäkseen
[lue lisää]

- Kyllä poissaolo Nurmisen pelissä näkyy varmaan, tai ainakin tuntuu pelaajan kropassa. Toivottavasti ei näy kauheasti esityksessä. Paljon energiaa on tietysti mennyt tuollaisessa pidemmässä sairastamisessa, arvioi Sokka Palloseurna kipeästi kaipaaman kultakypärän pelikuntoa.

Tuttuun tapaan osa TPS-miehistöstä kansoittaa edelleen sairastupaa pysyvämmin. Reitensä Jokerit-ottelussa telonut Tuomo Karjalainen lienee sivussa viikkoja, David Schneider ja Antti Aalto puolestaan koko loppukevään.

HIFK ”Suunnitelma A:n” voimin kohti kevättä

TPS:n eväät tiistain taistossa ovat yksinkertaiset. Maalintekoon on saatava edes jonkinlaista terävyyttä. Myös Teemu Lassilan kevätvireen on jatkuttava viime aikojen kaltaisena. Kotijäällä Palloseuran tulisi löytää myös perinteisesti hyvin HIFK:ta vastaan toiminut ase: kova liike.

- Sieltä tulee varmasti kova nippu, HIFK on vahvistunut paljon kauden aikana. Mutta kyllä me luottavaisia ollaan, kaikki pelit heitä vastaan on kuitenkin ollut tasaisia vääntöjä. Toki meidän täytyy sitten onnistua ihan sataprosenttisesti omassa pelissä, arvioi Mikko Sokka illan vastustajaa ja kotijoukkueen lähtökohtia.

Vierasjoukkueen lähtökohdat koitokseen ovat nousujohteiset. Olli Jokisen esimerkin (kuusi ottelua, kuusi maalia) innoittamana petopaidat ovat yltyneet oivaan tuloskuntoon. Pisteitä heltiää kiitettävästi, jopa hieman keskinkertaisemmalla pelaamisella.

Lauantaina HIFK teki kotiluolassaan vahvan nousun Kärppiä vastaan, vaikka ilta päättyikin jatkoaikatappioon. Samankaltaisella esityksellä joukkue lienee vahvoilla myös Turussa. Varmaa on ainakin se, että kumpikin ryhmä syttyy perinteisten kiistakumppanien kohdatessa.

HIFK:n selvittyä säikähdyksellä haudan takaa kurkkineesta NHL-mörön pelottelusta joukkueen voi olettaa kykenevän vielä nostamaan suoritustasoaan. Hannu Aravirta totesi jo lauantaina ryhmänsä päässeen hyvin yli koko sekasotkusta.

Työsulkupelaajien kohtalon ratkettua petopaidoilla riittää runkosarjan loppusuoralla todisteltavaa lähinnä itselleen, sillä joukkueella on vain hävittävää viimeisillä kierroksilla. Kolmantena sarjataulukossa oleva HPK on jo helsinkiläisten tavoittamattomissa ja neljännen sijan kohtalo on tukevasti omissa käsissä – ainakin tiistai-iltaan saakka.

Pieniä pilviä HIFK:n taivaalle tuovat runsaslukuiset loukkaantumiset. Mittavaan toipilaslistaan saataneen kuitenkin tiistaina helpotusta, kun viikonloppuna kuumeilleet Toni Söderholm ja Timo Pärssinen palannevat ruotuun. Takalinjojen vahvistukseksi saapuu myös SM-liigaan paluun tekevä Toni Lydman. Poissa helsinkiläisten riveistä ovat edelleen Jere Karalahti, Mikko Kurvinen, Teemu Laakso ja Roman Vopat.

» Lähetä palautetta toimitukselle