Taasko nolla-nollaa?

LIIGA / Ennakko
SaiPan ja Kärppien kauden toisesta kohtaamisesta tuskin on luvassa maalisirkusta. Siitä pitävät huolen liigan maalivahtien kärkikastiin kuuluvat Tarkin veljekset Iiro ja Tuomas sekä sputnikkien oivassa vireessä viime peleissä esiintynyt puolustus. Kolmessa viime pelissä vain kaksi pelitilannemaalia päästänyt SaiPan peräpää testataan nyt kunnolla Kärppien huippuluokan hyökkäysmateriaalilla.

Sarjataulukko alkoi näyttää jälleen hieman normaalimmalta, kun oululaisryhmä suisti viime kierroksella syksyn yllättäjäjoukkueen Lahden Pelicansin kärkipaikalta. Pelicansin kärsittyä kotonaan 2-3-tappio Bluesille voitti Kärpät vastaavasti kotonaan tyvipään joukkueen Ässät 5-3. Oululaiset osoittivat raudanlujan asenteensa nousemalla kolme kertaa tappioasemasta mukaan peliin. Voittomaalin laukoi ylivoimalla kolmannen erän loppupuoliskolla Hannes Hyvönen.

SaiPa jatkoi tv-ottelussaan Helsingin IFK:ta vastaan siitä mihin se jäi tiistaina kotiottelussaan Bluesia vastaan. Maalintekoon ei pystytty, ja omakin pää pidettiin puhtaana täydet 60 minuuttia. Voittajaa jouduttiin hakemaan vasta rangaistuslaukauksilla. Niissä helsinkiläiset korjasivat itselleen voiton. Runsas viikko takaperin Lahdessa SaiPan puolustuspelaaminen loksahti todenteolla kohdalleen. Paremmalla viimeistelytaidolla sputnikit olisivat keränneet kolmesta viime ottelusta täydet yhdeksän pistettä.

Karalahti sairastuvalla

Jos kärsii SaiPa tällä hetkellä tehottomuudesta, ei Kärpillä vastaavaa ongelmaa ole. Joukkue on tehnyt sarjassa toiseksi eniten maaleja Pelicansin jälkeen ja päästänyt vähiten. Laadukas hyökkäysmateriaali kantaa sisällään monia nimiä, jotka olisivat mille tahansa liigajoukkueelle huippuvahvistuksia. Liigan pistepörssin 14 parhaan joukossa on neljä Kärppien miestä. Kärkipaikkaa pitää jälleen mainiota kautta pelaava Janne Pesonen.

Tehohyökkääjien takana puolustuksessa ei kaikki ole kuitenkaan tällä hetkellä hyvin. Mikko Lehtonen on ehdotonta eliittiä ja Jukka-Pekka Laamanen komppaa vierellä. Jere Karalahden värikästä olemusta lappeenrannan lauantai-illassa ei nähdä, sillä mies sai ottelussa Ässiä vastaan puujalan, joka pitää miehen sivussa useamman viikon. Topi Jaakolan uudeksi pakkipariksi tullee Antti Ylönen.

Karalahden poissaolo tietää lisäkuormaa Lehtosen lisäksi ainakin Laamaselle ja Ilkka Mikkolalle. Antti Ylönen ja Toni Kiren eivät ole vielä riittävän kokeneita kantamaan suurempaa vastuuta.

Ässiä vastaan eniten liekehti oululaisten ykkösnyrkki vastaten lähes yksin maalinteosta. Pesonen ja Michal Bros keräsivät tehot 1+2 sekä ketjun kolmas lenkki Hannes Hyvönen 1+1. SaiPan tulisikin saada hyvässä vireessä oleva ykköskentällinen kuriin, mutta yksin sekään ei riitä. Kentässä on kuitenkin riittävästi viimeistelyvoimaa otteluiden ratkomiseen.

Kovia nimiä löytyy kolmoskenttää myöten. Tommi Paakkolanvaaran laidoilla pelaavat Kristian Kuusela ja Ondrej Kratena ovat esittäneet kelpo-otteita, mutta tehollisesti on tasosta hieman jääty. Varsinkin ketjun keskushyökkääjälle siunaantuu jatkuvasti loistavia paikkoja, mutta viimeistelytaidossa olisi toivomisen varaa.

Maalinteosta kiinni

SaiPan liike on ollut noususuhdanteinen jo jonkin aikaa. Kolmessa viime pelissä oma maaliverkko on heilunut vain kolmesti. Toisaalta itse on onnistuttu maalinteossa vain kahteen otteeseen. Silti pisteitä on noista otteluista kertynyt yhteensä viisi, mikä on varsin hulppea suoritus. Keltapaidat ovat sarjassa tällä hetkellä yhdeksäntenä 20 pisteellään. Liigan tasaisuudesta kertoo paljon se, että kolmannella joukkueella Ilveksellä on 29 pistettä.

Päästettyjen maalien määrä on SaiPalla liigan kolmanneksi pienin, 38. Vähiten maaleja on päästänyt Kärpät. Tätä tilastoa vasten joukkueiden kohtaamisesta olisi tulossa erittäin tiukka ja vähämaalinen. Suurin syy sputnikkien päästettyjen maalien määrään löytyy maalilta. Iiro Tarkki on aloittanut kautensa huikeasti. Kahden vastapelatun nollapelin jälkeen Tarkki on valloittanut veräjänvartioiden kärkipaikan torjuntaprosentilla 94,10.

Maalivahti Tarkki on saanut paljon apua profiiliaan nostaneilta puolustajilta. Pauli Levokari ja Joonas Rönnberg pelaavat tällä hetkellä isoja minuutteja ja työskentely on ihailtavan varmaa.

Hyökkäysosastossa onkin sitten suurimmat puutteet. Potentiaalisia pistemiehiä SaiPalla on, mutta maalinteko on muodostunut erittäin haasteelliseksi viime aikoina. Jarkko Immosen ja Ville Snellmanin kanssa samaan ketjuun palannut Sami Ryhänen on tuonut tutunnäköistä pörräämistä peliin. Ulkomaalaisten Dan Hackerin ja Alex Nikiforukin työnteko voisi alkaa näkyä pisteidenkin muodossa. Mikäli joukkue jaksaa uskoa tekemiseensä myös jatkossa pitäen puolustuspelinsä kuosissa, alkaa maalejakin varmasti syntyä.

Jere Karalahden lisäksi Kärpiltä lauantaina puuttuu kylkeään paranteleva Teemu Normio. Lauantaisen kotijoukkueen tilanne näyttää loukkaantuneiden osalta todella valoisalta, sillä täysin varmoja poissaolijoita lauantaina ei ole. Eetu Holman paluu tapahtuu lähiaikoina, ja Joni Lappalaisen ensiesiintyminen SaiPassa pitkän toipumisen jälkeen saattaa parhaassa tapauksessa tapahtua jo Kärppiä vastaan.

Maalilla nähdään mitä todennäköisimmin jälleen Tarkkien taistelu. Veljessarjan nuorempi Iiro vei nimiinsä kauden ensimmäisen kohtaamisen Oulussa, kun SaiPa haki täyden pistepotin 3-4-voitolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle