JYPin kipsi ei murenemassa

LIIGA / Ennakko
Hämärän rajamailla vaeltava hurrikaanilauma elää harmaita aikoja. Kurssin kääntymistä ei ole näkyvissä vielä torstainakaan, kun päävalmentajavaihdoksen ja maalinteko-ongelmien väsyttämä JYP saa Hippoksella vastaansa myötätuulessa lipuvan Porin Ässät.

Kuntokäyrät

JYPin poikkeuksellisen synkkään alkusyksyyn ei tarvitse hakemalla hakea syitä, riittää kun siirtää katseensa maalimääriin. Jos joukkue onnistuu iskemään vain kuusi maalia yhtä monessa ottelussa, voidaan pitää ihmeenä lähinnä sitä, että miten pistesarake ei näytä pyöreää nollaa. Bluesista tulleen jatkoaikavoiton tuomat 2 pistettä tarjoavat vain hivenen lisähappea jyväskyläläisten tuskaisen alkukauden vaelluksella. Suurin pulma JYPillä onkin nyt löytää keinot tekopaikoille pääsemiseen, puhumattakaan itse viimeistelyn tehokkuudesta.

Vieraaksi saapuva Ässät taas elää erilaisessa hengessä. Sarjassa neljäntenä majaa pitävien patapaitojen vireystilasta oleellisen kertoo edellisessä ottelussa eiliseen asti voittamattomalle KalPalle aiheutettu kauden avaustappio. Kapteeninsa Ville Uusitalon johdolla Ässät on osoittanut, että viime kaudella saavutettu runkosarjan toinen sija ei ollut vain sattumaa vaan porilaiset tälläkin kaudella valmiita samanlaiseen lentoon. Suurta pelirohkeutta miehistöltään peräänkuuluttava Karri Kivi on luomassa virheitä pelkäämätöntä, itseluottamusta uhkuvaa porilaisjoukkuetta, joka hakee kuitenkin vielä tasaisuutta otteisiinsa.

Ratkaisun paikat

JYPin maalinteon tökkiessä pahemman kerran avautuu Ässille rutiiniotteilla mahdollisuus helppoon vierasvoittoon. Edellisissä otteluissa hurrikaanipaidat ovat pystyneet tasaiseen vääntämiseen, mutta vastustaja on latonut kiekkoja reppuun huomattavasti tehokkaammin JYPin pääsemättä edes kunnon tekopaikoille. Niin kapteeni Juha-Pekka Hytöseltä, Eric Perriniltä kuin Antti Pihlströmiltä ovat vielä maalitilit aukaisematta kuluvan kauden osalta. Paljon puhuvaa on paluumuuttaja puolustaja Arto Laatikaisen päässään pitämä kultakypärä. Tehoja olisi siis tultava ja JYPin toiveet voitosta lepäävät juuri avainpelaajien maalihanojen tukosten putsaamisessa. Sitä kautta koko joukkue voisi löytää uutta kipinää peliinsä.


Aukaiseeko Eric Perrin maalitilinsä torstaina?
Eriikka Hienola

Ässillä oli varaa tuhlaillakin paikkojaan vierasottelussa KalPaa vastaan. Hyökkäyspelaamisen ailahtelevuus voi kuitenkin koitua myös Ässien kompastukseksi. Erityisesti ylivoimapeli on ollut patapaidoilla pahasti hukassa. Väli-Suomen kiertueella matkaavien porilaisten onkin oltava terävänä niin maalipaikoissa kuin liikkeen puolesta alusta alkaen, sillä JYP tulee varmasti iskemään kovaa painetta heti alkuminuuteilta lähtien tulosta vaativan kotiyleisön edessä. Mitä pidemmälle ottelu etenee JYPin tuskaillessa, sitä todennäköisemmin Ässät saa mahdollisuutensa ottaa peli hallintaansa.

On mielenkiintoista nähdä millaiseen lentoon pääseekään Ässien ulkomaalaisketju Stephen Dixon, Radek Smolenak ja Tomas Zaborsky. Edellisessä ottelussa tehoja alkoi jo löytyä mm. Dixonin iskiessä liigauransa ensimmäisen osuman. Ässien tiivis puolustuspakka tulee myös varmasti aiheuttamaan vaikeuksia tehottomalle JYPille.

Paineet illan ottelussa ovat täysin JYPin puolella. Liigajumboksi jämähtäminen pidemmäksi aikaa voisi jäädyttää pelin lopullisesti, joten hurrikaanipaidoille kolmen pisteen potti olisi erityisesti henkisesti äärimmäisen tärkeä ja se tarjoaisi pientä helpotusta tuskaiseen pelaamiseen. Tämä kuitenkin jää luultavimmin vain haaveeksi, sillä päävalmentaja Jyrki Aho tuskin onnistuu taikomaan joukkojensa otteita uudistavia elementtejä esiin parissa päivässä, joten tuskaisen pimeä ilta on jälleen odottamassa jyväskyläläisiä. Ässät taas pääsee luistelemaan kaukaloon hyvässä hengessä ja rennoissa tunnelmissa saalistamaan tasaisen peliesityksen kautta neljättä peräkkäistä voittoaan.

Täydellisesti JYPin mahdollisuuksia ei voi kuitenkaan edes torstain ottelun alla teilata. Pieni ripaus onnea maalipaikoissa voi avata lukot ainakin hetkellisesti ja palauttaa jyväskyläläiset helpottavaan voittokantaan.

Kokoonpanot

Tutun maalivahtipeluutuksen toteutuessa on Ässiä vastaan Joni Myllykosken vuoro palata maalinsuulle. Vammojaan edelleen paranteleva Kalle Koskinen on vielä poissa kokoonpanosta.

Ässien kokoonpanosta on poissa käsivammainen Ryan Caldwell. Koko alkukauden sivussa ollut Miko Malkamäki saattaa tehdä paluun kaukaloon jo JYPiä vastaan.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle