Ässät ahmii linturuokaa ennen joulukinkkuja?

LIIGA / Ennakko
Pikkujoulut ja saunaillat saattavat jo kummitella pelaajien takaraivoissa, mutta ennen rentoutumista Ässät ja Pelicans vääntäytyvät vielä sorvin ääreen Isomäessä. Kotijoukkue pyrkii jättämään positiivisen syksynsä päätteeksi hyvän maun niin omaan kuin kannattajiensakin suihin. Pelicans puolestaan rimpuilee pois jumbosijalta.

Ässät on lannistanut Pelicansin tällä kaudella jo kahdesti. Syyskuussa Porissa patapaidat ottivat täyden pistepotin maalein 6-3.

Pelillisten tapahtumien sijaan tuon illan puheenaiheeksi kohosi Pasi Nielikäisen ja Sami Heleniuksen kolmas kohtaaminen nyrkit pystyssä. Kahdesta aiemmasta yrityksestä poiketen Nielikäinen pisti jykeväleukaisen pelikaanin ahtaalle.

Lahdessa Ässät puolestaan oli vielä kolmannen erän alkupuoliskolla hätää kärsimässä. Porilaiset nousivat kuitenkin 3-1-tappioasemasta jatkoajalle ja rangaistuslaukauksiin, joissa Rob Hisey ratkaisi pelin vierailijoille.

Tuossakin pelissä Helenius yritti ainakin ässäleirin mukaan aktiivisesti löytää itselleen tanssipartneria. Tulilinjalla oli ennen kaikkea Matt Nickerson, mutta Heleniuksen oli tyytyminen pelkkiin rukkasiin.

Vieraskaukaloissa Mika Toivola ei perinteisesti katso miehistönsä pelirangaistuksiin johtavia nyrkkeilyiltamia kovinkaan suopeasti. Isomäessä on sen sijaan toisenlaiset sävelmät soittimessa. Kotiyleisölle on lupa tarjota myös ulkojääkiekkoilullista viihdettä.

Niinpä Sami Helenius saattaisikin saada lauantaina haasteisiinsa huomattavasti helpommin myöntävän vastauksen. Tilanteen vaatiessa niin Nielikäinen kuin Nickersonkin lienevät valmiita lähtemään ennen aikojaan saunaa lämmittämään.

Suurin kysmysmerkki onkin Helenius itse. Torstain Jokerit-pelistä jättipakki puuttui lievän kylkivamman takia, mutta Ässiä vastaan pelaaminen on todennäköistä. Onko mies kuitenkaan halukas matsaamaan raihnaisena?

Vain voitto kelpaa Ässille

Ensimmäisen maaottelutauon jälkeen porilaiset ovat voittaneet kymmenestä pelistään peräti kahdeksan. Se on nostanut Ässät peräti kuudenneksi. Valmentaja Mika Toivola ei usko, että poplari jäisi napittamatta, vaikka vastaan luisteleekin sarjajumbo.

- Kotipeli ja viimeinen taisto ennen joulutaukoa. Ei meille kelpaa mikään muu kuin kolme pistettä.

- IFK:ta vastaan jäi riittävästi hampaankoloon. Joukkue veti perjantaina lupaavat harjoitukset, ja vireystila vaikuttaa hyvältä, Toivola mietti luottavaisena.

Patavalmentaja kävi torstaina Lahdessa tarkkailemassa, miten lintuparvi tällä hetkellä nokkii.

- Ei Pelicans paljon pelillisiä hienouksia esittänyt, mutta yritys ja taistelu olivat hyvää. Mielestäni joukkue olisi ansainnut Jokereita vastaan vähintään pinnan. Kyllä meidänkin on oltava hereillä alusta alkaen.

Keskiviikon HIFK-tappion jälkeen Ässät lähti keskittymään syyskauden päätöskamppailuun pitämällä torstaina vapaapäivän. Fyysinen urakka on Toivolan mukaan ollut viime viikkoina niin raju, että yksi lepopäivä oli tarpeen.

Ässät lähtee lahtelaisten kaatoon todennäköisesti jo tutuksi tulleella peruspermanentillaan. Varmuudella poissa on vain koko kauden huilannut Tero Paappanen. Hermeksestä pelituntumaa hakenut kakkosvahti Tuomas Nissinen on palannut Poriin, ja hän aukoo jälleen vaihtioaition luukkua, mikäli viime päivinä vaivannut kuume helpottaa.

Aivan varmaa ei ole myöskään viime aikoina hienosti esiintyneen Rob Hiseyn pelaaminen.

- Rob sai IFK:ta vastaan lämärin jalkaansa. Jalka on turvonnut pahasti, mutta näillä näkymin hän kuitenkin pystyy pelaamaan. Varmuuden vuoksi kaivoimme Levokarin vanhat luistimet esiin. Ne ainakin mahtuvat, vaikka olisi kuinka turvonnut jalka, Toivola murjaisi.

Omat pojat kannattelevat Pelicansia

Pelicans on löytänyt sekavan syksyn päätteeksi otteisiinsa parempaa ryhtiä. Hannu Aravirtaa odotellessa Pasi Räsänen ja Pasi Nurminen ovat saaneet piiskattua joukkueen nuorisokaartin hyvään iskuun.

Tehojen puolesta ykkösviuluja ovat soitelleet seuran omat kasvatit Tuomas Santavuori ja Jesse Saarinen. Peli-ilon löytäneet 20-vuotiaat hyökkääjät ovat nousseet ratkaisurooleihin konkariosaston viettäessä yhä hiljaiseloa.

Myös kesken kauden hankitut Anssi Salmela ja Tommi Satosaari ovat osoittautuneet lahtelaisille hyviksi vahvistuksiksi. Ässistäkin tuttu Satosaari on ollut isossa roolissa, kun Pelicans on kirinyt pisteen päähän KalPasta. Samalla mies näyttänyt olevansa yhä liigatason maalivahti.

Pelicansin rivistöstä puuttuvat varmuudella Markus Helanen, Jussi Saarinen ja Jarkko Glad. Torstaina olkapäänsä loukanneen Toni Koivusen tilanne on epäselvä.

Kotiyleisölle jälleen ilotulitusta?

Ässien keskiviikkoinen tappio saattoi tehdä Pelicans-peliä ajatelleen hyvää. Nälkää pitäisi jälleen riittää, vaikka vastaan ei kaikkein sytyttävin joukkue tulekaan.

Kaiken kaikkiaan patapaitojen peli on sen verran hyvin uomissaan, että pisteenkin karkaaminen Lahteen olisi isohko yllätys. Isomäessä Ässillä on alkukauden aikana ollut silti ajoittain vaikeuksiakin pitää pakettinsa kasassa. Viime peleissä tämäkin kammo on kaikonnut, eikä tasapainoiset esitykset ole jättänneet vierailijoille juuri mahdollisuuksia.

Mikäli ässäajatukset eivät lennä kesken kaiken Porin yöhön, taistelevakin Pelicans lähtenee kotiin tyhjin käsin. TPS:ää vastaan nähdyn ryöpytyksen toistuminenkaan ei ole aivan mahdotonta, mikäli nöyryys ja kylmäpäisyys ovat menossa mukana.

Toisaalta isot voitot ovat Ässille kaikkea muuta kuin arkipäivää. Ennen maanantaita porilaiset olivat edellisen kerran ottaneet vähintään kuuden maalin voiton lähes kuusi vuotta sitten.

» Lähetä palautetta toimitukselle