Vauhtia ja sirkushuveja

LIIGA / Raportti
Porin Ässien ja Lahden Pelicansin välinen ottelu ei jättänyt katsojia kylmäksi. Tapahtumia riitti jokaiseen erään ja kentällä nähtiin lähes kaikkea mitä jääkiekko voi tarjota. Tämän ottelun perusteella SM-liiga on kaikkea muuta kuin tylsä.
kuvakooste

Nielikäinen vs. Helenius ja muuta mukavaa
[katso]

Ottelussa tuomarina toimi ensimmäistä SM-liigapeliään tuominnut Tommi Laitinen. Mies tulee muistamaan debyyttinsä varmasti pitkään. Mikäli Laitisella olisi ollut kädessään maila ja yllään peliasu hän olisi tarjonnut yleisölle juuri sitä mitä se on tullut katsomaan, taklauksia ja hienoa maskipelaamista. Tuomarilta nämä piirteet eivät välttämättä ole toivottuja.

- Olihan siinä tuomarilla melkoinen avaus SM-liigassa. Oli maskimiehenä meidän 2-1 johtomaaliin ja taklasi meidän pelaajan irti kiekosta, josta Pasi Nielikäinen pääsi tekemään alivoimamaalin. Kyllä siinä on debyyttiä kerrakseen, totesi Pelicansin valmentaja Jami Kauppi.

Erikoisuutena ottelussa oli se, että peräti neljä pelaajaa onnistui tekemään uransa ensimmäisen SM-liigamaalin. Maalinteossa onnistuivat Pelicansin Henri Heino, Esa Saksinen sekä Ässien Petteri Tasku ja Patrik Forsbacka.

Jäähyrikas alku

Ottelun ensimmäinen erä oli Ässien lievää hallintaa. Hallinta johtui monelta osin lahtelaisten suuresta jäähymäärästä. Peli olisi voinut ratketa heti ensimmäiseen erään, mikäli Ässien ylivoima olisi ollut tehokasta. Patapaidat pääsivät pelaamaan erässä noin kolme minuuttia ja 20 sekuntia kahden miehen ylivoimalla. Maalia ei kuitenkaan saatu aikaiseksi.

Erä alkoi melko rauhallisesti. Ensimmäinen yleisöä huudattanut tilanne oli Ässien Justin Forrestin hyvä avojäätaklaus. Molemmilla oli paikkansa tehdä ottelun avausmaali, mutta lopulta tämän kunnian sai nimiinsä Ässät ja Mikko Rautee. Tilanne syntyi melkoisen maalinedushässäkän päätteeksi. Rautee pääsi tuikkaamaan maalin takaa pomppineen kiekon ohi Pelicansin veräjänvartija Antti Niemen.

Pian tämän tilanteen jälkeen alkoi Pelicansin jäähyily. Joukkue otti noin kolmessa minuutissa neljä jäähyä. Lahtelaisten onneksi Ässien ylivoima oli todella tehotonta. Kiekko pysyi tasaisesti Pelicansin päädyssä, mutta laukauksia tuli melko vähän.

Ässien tuhrittua ylivoimamahdollisuutensa Pelicans kävi tekemässä maalin seitsemän sekuntia ennen erän loppua. Atte Pentikäisen purku epäonnistui ja kiekko päätyi lahtelaisille. Jesse Saarinen ampui kiekon kohti maalia. Se pomppasi Ässäpelaajien jaloista suoraan maalinkulmalla vapaana olleelle Heinolle ja tämä nosti kiekon varmasti ohi Juuso Riksmanin.

Pääosassa Laitinen

Toinen erä alkoi värikkäästi. Sitä oli pelattu vain minuutin verran, kun kiekko oli Ässien maalissa. Esa Saksinen ampui jäänuoliaisen siniviivalta ja kiekko lirahti hölmistyneen Riksmanin längistä maaliin. Hölmistyneen pääasiassa siksi, että maskimiehenä toimi tuomari Laitinen. Riksmanin protestointi ei tilanteessa kuitenkaan auttanut ja Pelicans siirtyi ottelussa johtoon.

Tasoitus tuli muutamaa minuuttia myöhemmin. Tasku karvasi kiekon röyhkeästi pois Sami Heleniukselta. Nuorukainen luisteli vikkelästi eteenpäin laidalla ja ampui kiekon pienestä kulmasta maaliin.

- Oli pitkä vaihto alla ja pääsin ampumaan melkein nollakulmasta. Nyt sattui menemään sisään ja hyvä niin, kommentoi Tasku ensimmäistä liigamaaliaan.

Peli ei ehtinyt olla kauan tasatilanteessa, kun jälleen heilahti. Nyt maalinteossa onnistui Ässien ykkösketju. Aki Uusikartano piti hienosti kiekkoa ja syötti sen Kristian Kuuselalle. Tämä ohjasi kiekon varmasti ohi Niemen. Ässät oli jälleen siirtynyt ottelussa johtoon.

Seuraavaksi olikin vuorossa Leo Komarovin pelirangaistus. Tilanteen törkeydestä voi olla montaa mieltä. Laitisen mielestä kyseessä oli polvitaklaus ja seurauksena oli Ässille viiden minuutin alivoima.

- Tietysti minä katselen peliä hieman värikkäiden lasien läpi, mutta mielestäni kakkonen olisi ollut riittävä tuomio Komaroville, sanoi Ässien valmentaja Mika Toivola.

Pelicansin ylivoima oli kuitenkin yhtä kehnoa kuin Ässienkin, ellei jopa vieläkin huonompaa. Komarovin vitosen aikana tuli toki maali, mutta sen tekijänä toimi Ässät. Saksinen haki purkukiekon Pelicansin päädystä ja lähti nousemaan ylöspäin. Nousu päättyi kuitenkin törmäykseen tuomari Laitisen kanssa. Kiekko lipui Nielikäiselle ja tämä ampui tulisesti sekä tarkasti kiekon maalin yläkulmaan.

Nielikäinen vs. Helenius, osa III

haastattelu

Nielikäinen tyytyväisenä taiston tauottua
[katso]

Kolmannen erän alku mentiin varsin rauhallisesti. Erityisen suuria tilanteita ei kummallakaan joukkueella ollut. Ässät tuntui rauhoittavan tilannetta ja Pelicans ei löytänyt keinoja Ässien pelin murtamiseen. Tämä turhauttikin lahtelaisia ja varsinkin Heleniusta.

Erän puolenvälin jälkeen Helenius yritti haastaa Ässien Pasi Peltosta tappeluun. Tämä ei kuitenkaan ärsytyksestä huolimatta onnistunut. Yrityksen puutteesta Heleniusta ei voi syyttää. Mies huitoi lähes kaikkea liikkuvaa ja löi nyrkillä ohiluistelevaa Peltosta poskeen. Tämä riitti Nielikäiselle ja hän haastoi Heleniuksen tappeluun. Kahakka ei ollut lainkaan niin yksipuolinen kuin kaksi edellistä kohtaamista. Rehellisyyden nimissä tappelu päättyi tasatulokseen ja molemmille herroille tuli ottelurangaistus tästä tunteenpurkauksesta.

Viitisen minuuttia ennen loppua Pelicans tuli vielä otteluun mukaan. Pelin ensimmäinen ylivoimamaali näki samalla päivänvalon. Viivalta tulleen laukauksen maalin edestä sisään ohjasi Marcus Paulsson. Tämä maali nosti selvästi pelihuumoria lahtelaisten leirissä.

Heti tämän jälkeen olikin tasoitusmaali hyvin lähellä, mutta Riksman pelasti tilanteen hienolla torjunnalla. Pelicans painoi päälle jo hieman riskilläkin ja tällä kertaa tämä kostautui. Ässät pääsi vastahyökkäykseen ja kiekko ajautui Forsbackalle. Hän laukoi kiekon maaliin ja ottelu oli käytännössä ohi.

Lopussa maalinumeroita kaunisteli vielä Kivenmäki. Mies harhautteli tyylikkäästi Niemen kahville ja sijoitti kiekon maalin yläkulmaan.

Ottelu päättyi siis värikkäiden vaiheiden jälkeen tulokseen 6-3.

Tunnepitoinen ottelu

- Ottelu oli melko tunnepitoinen. Oikeastaan juuri sellainen, kun osattiin odottaakin. Hienouksia ei paljoa nähty ja lataus oli suuri. Liikettä kamppailussa riitti. Erityisesti meidän nelosketju, Kiilholma - Kuparinen - Tasku oli pirteällä pelipäällä ja onneksi saivat palkinnonkin maalin muodossa, totesi Toivola ottelun päätyttyä.

- Kunnia Ässille voitosta. Olihan meilläkin etsikkoaikamme, mutta ei kyetty käyttämään sitä tänään, Kauppi kertoi.

Kummallakin valmentajalla oli oma näkemyksensä kolmannen erän tappelusta.

- Heleniuksella oli siinä pitkä vaihto alla ja Nielikäinen haastoi miehen tappeluun. Se oli rehti nyrkkeilymatsi, eikä siinä mitään sen ihmeellisempää, Kauppi totesi

- Helenius yritti haastaa Peltosta koko vaihdon ajan, mutta onneksi Peltonen ymmärsi, että siinä tilanteessa hän ei meidän ykköspakkina voi ruveta tappelemaan. Nielikäinen otti sitten haasteen vastaan ja kyllä siinä liha tummui mukavasti, sanoi puolestaan Toivola.

Joukkueista loukkaantumisten tähden poissa olleista pelaajista valmentajat kertoivat seuraavaa.

- Toni Sihvonen on poissa vielä pari viikkoa. Mies harjoittelee jo, mutta pelaamisen kanssa ollaan vielä varovaisia, Kauppi sanoi.

- Marko Toivosella oli selkäkramppi. Ollaan kuitenkin toiveikkaita, että mies pelaisi jo torstaina Jyväskylässä, Toivola kertoi.

Ässien Toivola oli varsin tyytyväinen omiensa pelaamiseen, mutta myös kritisoitavaa löytyi.

- Fyysinen pelitapamme viihdytti varmaan yleisöä, mutta viisi ulosajoa kolmessa ottelussa on tietysti melkoisen paljon. Ylivoimamme oli edelleen melko kesyä. Nyt saatiin peli jo pyörimään, mutta tarvitsisi löytää miehet jotka pistävät kiekot paikoista pussiin. Eetu Heikkisen debyytti oli loistava. Hän pelasi hienon ottelun, Toivola puheli.

Pelicansin Kauppi löysi myös joukkueensa pelaamisesta sekä hyvää, että huonoa.

- Meillä näyttää olevan pieni vieraspelien peikko. Pelasimme kotona selvästi paremmin kuin kummassakaan vieraspelissä. Maalivahti Niemi oli jälleen ihan hyvä. Maaleille hän ei voinut mitään ja kyllä mies piti meidät mukana ekassa erässä hyvillä torjunnoillaan. Hänen panokseensa olen edelleen tyytyväinen, Kauppi sanoi.

Ässät nousi voitollaan sarjakolmoseksi ja Pelicans on tämän kierroksen jälkeen yhdeksäntenä. Joukkueiden ottelut jatkuvat torstaina, kun Pelicans kohtaa kotonaan HPK:n ja Ässät matkustaa Jyväskylään JYPin vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle