Urheilujuhlan tuntua

LIIGA / Ennakko
Kovakuntoinen kotijoukkue saa vastaansa varsin heikosti viime viikkoina pelanneen verivihollisensa tiistaisessa koitoksessa, josta tuskin sähköä ja tunnelmaa jää uupumaan.

Pata porskuttaa. Ässät pelaa, kuten viime kaudellakin, huippusyksyä. Pisteitä ropisee tasaiseen tahtiin. Ässät onkin kasvattanut pistepussiaan kymmenessä perättäisessä pelissä. Joukkueen tiivis viisikkopeli on ollut uomissaan. Kova työmäärä, viisas ja nöyrä pelaaminen, huippumaalivahti sekä tasaiset otteet ovat olleet myrkkyä vastustajille. Ratkaisijoita on löytynyt joka kentästä, mutta varsinkin ykköskentällinen on kantanut loistavasti vastuuta. Ykkösviisikon kapellimestarina häärinyt Greg Classen ja laitahyökkääjät Marko Kivenmäki Pasi Tuominen ovat olleet hurjassa iskussa tehden läjäpäin pisteitä. Kivenmäki onkin oikeutetusti pistepörssin ykkösnimi, ja Tuominen maalipörssin.

Lukon kone on lokakuisina iltoina ajoittain yskähdellyt pahasti. Kuudesta viimeisestä pelistä raumalaiset ovat pystyneet saalistamaan ainoastaan kolme pistettä. Syy huonoon pistesaaliiseen lienee omalta osaltaan maalipuiden välissä. Ykkösvahti Petri Vehasen loukkaannuttua torjuntavastuun ottanut nuori Mikael Vuorio ei ole pystynyt paineiden alaisena kantamaan taakkaansa tarvittavan hyvin. Saipaa vastaan maalinsuulle astelikin Pelicansista vuokrattu Markus Helanen. Sekään ei auttanut, sillä Lukko kaatui rangaistuslaukauksien jälkeen 5-4. Lukon johtoporras ei ole jäänyt tuleen makaamaan. Vehasen tuuraajaksi kaapattiin Minnesotan huippuvahti Dwayne Roloson. Roloson saattaa olla jo tiistaina tolppien välissä tuoden aimo annoksen lisää mielenkiintoa illan kamppailuun.

Hellurei ja hellät tunteet

Ässät-Lukko kamppailut tuskin koskaan ovat jättäneet ketään kylmäksi, ja tuskin moista on odotettavissa tiistainakaan. Ässien loistavat otteet, Lukko, sekä sen uusi huippuvahti ovat omiaan täyttämään Isomäen hornankattilaa täyteen. Ennakkomyynti povaakin hyvää yleisötulosta, joten piletit kannattaa käydä ostamassa etukäteen jonottamisen välttämiseksi. Kauden avaussottelussa ei pahemmin ylilyöntejä saati kovaa peliä nähty. Usein paikallisderbyssä on totuttu pientä nokkapokkaa näkemään. Nenänmurtuman takia rauhallisesti avauspelissä pelannut Pasi Nielikäinen saattaa olla tiistaina kaikkea muuta kuin rauhallinen. Vamma on parantunut, ja Pasi on valmiina laittamaan ”hiippohiiriä” asentoon. Onkin mielenkiintoista nähdä kuka laittaa Pasille hanttiin. Pitsiturnauksessa Lukon Jaakko Harikkala ja nimenomaan Ässien Pasi Nielikäinen yltyivät välienselvittelyyn. Miehillä taitaa olla vielä jotain hampaankolossa, joten kysymys kuuluukin, nähdäänkö Isomäen illassa kenties tanssiesityksiäkin?

Lukko hallinnut paikalliskamppailuita

Lukko on ollut Ässille vaikea vastus. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta Lukko on järjestään ottanut voiton Ässistä lähivuosina. Mukaan mahtuu todellisia murskajaisia, kuten 7-0, 0-5 ja niin edelleen.

- Lukolla on todella kova porukka. Me haluamme voittaa, enkä näe mitään syytä etteikö voitto tulisi omalla hyvällä pelillä. Oma pelaaminen täytyy vaan pysyä kasassa, ja jäähyt on pakko saada kuriin. Lauantaina Tapparaa vastaan paukut loppuivat kesken. Tiistain koitokseen täytyy rutkasti parantaa, tuumi Ässien valmentaja Mika Toivola.

Aikaisempien otteluiden käsikirjoitus on mennyt pitkälti siihen suuntaan, että Lukko on karvannut aggressiivisesti ja luonut painetta ässäpäätyyn. Ässien maalilla Scott Langkow on ollut jatkuvassa tulisateessa Ässien keskittyessä satunnaisiin harppuunahyökkäyksiin. Ottelun tullee ratkaisemaan erikoistilanteet. Lähipäivinä tiukentunut tuomarilinja on puhuttanut kovasti. Tuomarit ovat olleet tarkkoina varsinkin estämisten ja koukkimisten suhteen. Ylivoimaa siis tullaankin todennäköisesti pelaamaan suhteellisen paljon. Se, kumpi joukkue pysyy boksin ulkopuolella, ja käyttää ylivoimansa tehokkaasti hyväksi, on lähellä voittoa.

Ässät lienee pienoinen ennakkosuosikki hurjan kotiyleisönsä ja pisteputkensa kanssa. Tosiasiassa ottelu voi kääntyä aivan kummalle tahansa, ja erot tulevatkin olemaan huomenna marginaalisen pieniä. Parempi ja kovempi voittakoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle