Ässät etsii kadonnutta kotivirettään

LIIGA / Ennakko
Viime kauden hurmos on näyttänyt Porissa pieniä taantumisen merkkejä. Kovin odotuksin kauteen lähteneet patafanit ovat joutuneet palaamaan arkeen, kun pikkumusta ei ole alkukaudella löytänyt tietään maaliverkkoon odotetusti. Herääkö pataluola vihdoin hopeakrapulastaan, kun kevään finaalivastustaja HPK saapuu Poriin?

Ässät aloitti kautensa loistavalla vierasvoitolla Rauman Lukosta, mutta sen jälkeen vauhti hiipui. Kaksi kotiottelua Pelicansia ja HIFK:ta vastaan sekä vieraspeli JYPin vieraana tuottivat kolme karvasta tappiota putkeen.

- Eivät nuo kotipelit oikein ole sujuneet. Pelissä on ollut sellaista yliyrittämistä ja rentous on ollut kateissa. Lähdemme siitä, että saamme tarvittavan rentouden tiistaina, Ässien valmentaja Juha Pajuoja kertoili pelin aattona.

Fanien turhautuminen oli kotiotteluissa suhteellisen näkyvää, sillä Isomäki oli molemmissa otteluissa yllättävän vaisu ja hiljainen. Osasyynä saattoivat olla runsaat jäähymäärät, jotka olivat omiaan sekoittamaan peliä. Tosiasiassa monilta patafaneilta on tainnut unohtua paljon toitotettujen realismipillereiden syöminen. Epäluottamuslauseet lentelivät nimittäin jo ensimmäisten takaiskumaalien jälkeen.

Tärkeät pisteet Turusta

Kolmen ottelun tappioputki sai onnellisen lopun, kun rajusti ketjusommitelmiaan muuttanut ässäporukka ryösti kolme pistettä lauantaina Turusta 1-2-lukemin. Voitto ei todellakaan tullut helpolla, mutta se oli sitäkin tärkeämpi. Nyt ylimääräinen panikointi saa loppua ainakin hetkeksi.

Lauantaina voiton takuumiehenä hääri loistavasti pelannut maalivahti Eero Kilpeläinen. Nuorukainen pelasi uransa ensimmäisen kokonaisen SM-liigapelin, mutta otteet olivat siitä huolimatta hyvin varmoja. Tiistaina Kilpeläinen tulee jatkamaan maalinsuulla.

Ässien ykköskenttään nostettiin lauantaina Marko Kivenmäen tilalle venäläisvahvistus Aleksandr Naurov. Ensimmäisen ottelun perusteella voi sanoa, että muutos oli hyvä, sillä ykkösketju taiteili porilaisten molemmat maalit, ja syöttäjänä molemmissa maaleissa oli Naurov.

Kakkosketjuun Tom Wandellin ja B.J. Crombeenin viereen siirretty Kivenmäki tuo lauantain perusteella Ässien hyökkäykseen taitoa laajemmalle rintamalle. Nyt Ässillä on kahdessa ensimmäisessä kentällisessä tasaisesti vaarallisuutta ja ratkaisuvoimaa.

HPK:llä maalivahtiongelma

HPK:n kausi on alkanut suhteellisen mukavissa merkeissä. Viisi peliä ovat tuottaneet yhteensä yhdeksän pistettä, joilla irtoaa sarjataulukossa neljäs sija. Viimeksi lauantaina ritaripaidat kävivät pilaamassa Ilveksen juhlaottelun, voittaen pelin jatkoajalla.

Kerhon kotipelit ovat sujuneet erittäin hyvin, mutta vierasotteluissa ote on ollut hakusessa, vaikka kolme pistettä vieraskentältä onkin saalistettu.

HPK:n suurin murheenkryyni piilee maalivahtipelissä. Miika Wiikman ja Eero Väre ovat molemmat loukkaantuneena. HIFK:sta lainalla oleva Aleksis Ahlqvist on jättänyt otteillaan epävarman kuvan.

Varsinkin kotipelissä torstaina lainavahti pelasi heikosti, päästäen viisi osumaa taaksensa. Lauantaina Ilveksen vieraana Ahlqvistin peli näytti jo paremmalta. Nähtäväksi jää, jatkaako mies maalissa myös tiistaina, vai onko esimerkiksi nuoren Juha Toivosen vuoro näyttää osaamisensa.

Kerholta mainitsemisen arvoisia pelaajia ovat loistavaan syysvireeseen itsensä piiskanneet vanhat sotaratsut Toni Mäkiaho, Jani Keinänen ja Jani Hassinen. Kokeneet pelimiehet ovat näyttäneet nuorehkolle joukkueelle hyvää mallia vahvoilla otteillaan. Kolmikosta Hassinen kantaakin Kerhon kultakypärää tiistaina.

Uusikartano tekee paluun

Ässät ei lähde sekoittamaan hirveästi jo kertaalleen muutettua kokoonpanoaan, vaan jatkaa pitkälti samalla ryhmityksellä kuin Turussa.

- Pieniä viilauksia saattaa toki tulla, muttei voittavan joukkueen kokoonpanoa kannata hirveästi sekoitella. Olen suhteellisen tyytyväinen uusiin ketjuihin, tuottivathan ne voiton lauantaina, Pajuoja sanoo

- Mikäli meinaamme voittaa HPK:n, vaatii se hyvän onnistumisen erikoistilanteissa, joita on varmasti taas luvassa runsaasti. Ylivoima ei ole ollut kovin hyvää, mutta kaikilla muillakin joukkueilla on sen suhteen parannettavaa. Lisäksi meidän täytyy pelata 60 minuuttia tarkkaa puolustuspeliä, Pajuoja jatkaa.

Kotijoukkueen kannalta mielenkiintoisin seurattava on kaksi edellistä kautta patapaitojen väreissä viilettänyt Aki Uusikartano. Uusikartano ei ole vielä päässyt viime kauden pistetehtailuvauhtiin, mutta Ässät sytyttää miehen varmasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle