Kissapedot saapuvat Isomäen kattilaan

LIIGA / Ennakko
Kotijoukkue Ässät saa vieraita Helsingistä, kun HIFK saapuu viihdyttämään Isomäen yleisöä lauantai-illan jännitysnäytelmään. Kahden fyysisen pelin edustajan kohtaamisesta on odotettavissa raju kamppailu - ja kun ottelu päästää molemmat seurat joulutauolle, ei iskuja varmasti kaihdeta.

HIFK:n otteet ovat mukavasti lähteneen alkukauden jälkeen ailahdelleet ja olleet aivan viimeisissä peleissä paikoin jopa huonoja. Kuudesta viimeisestä ottelusta kissapedoilla on saaliinaan kaksi voittoa, joista toinen tuli Ilves-vierailusta jatkoajalla.

style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9;
border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9;
padding: 3px;">Haastattelu

Joensuu: "Härkälä toi selkeyden"
href="http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&joukkue=Ässät&id=5511">[lue lisää]

Torstaina joukkue kohtasi kotihallissaan liigajumbo KalPan. HIFK oli energisen kuopiolaisryhmän kanssa paikoin pulassa, mutta onnistui rutiinillaan kääntämään ottelun edukseen. Helsinkiläisten peli oli jälleen sekaisin eikä pelaajilla tuntunut riittävän yrityskään.

Helsinkiläisille kaikki kaikessa on ollut SM-liigan tehokkain pelaaja Cory Murphy. Liukas puolustaja on kerännyt pisteitä peräti 1,43 pisteen ottelukeskiarvolla, mikä on etenkin puolustajalle käsittämättömän kova lukema. Piskuinen kanadalainen pelaa illasta toiseen omalla huikealla tasollaan.

Murphyn lisäksi joukkueen muut kanadalaisvahvistukset Rem Murray ja Steve Guolla ovat olleet myös tehokkaalla pelipäällä ja säilyttäneet tehonsa tasaisesti kauden aikana. Myös kapteeni Kimmo Kuhta on viime peleissä syttynyt ja heilutellut mukavasti maaliverkkoja. Se tietää Ässien pakeille kiireistä iltaa.

HIFK:n viisikkopeli hukassa

Vierasjoukkueen peli kangertelee tällä hetkellä pahoin. Suurimmat ongelmat HIFK:lla on ollut omassa viisikkopelissään, joka on sekaisin. Pelin avaamisessa ei ole tarvittavaa selkeyttä ja pelaajien roolit ovat hukassa.

Joukkueen tilanne turhauttaa pelaajia ja sen näkee selvästi myös katsomoon.Viime kierroksilla nähty HIFK on ollut vaisu, eikä kunnon yritystä ole löytynyt kuin muutamalla pelaajalla. Kun joukkueella häämöttää edessään ansaittu joulutauko, ei pelaajilla ole ainakaan mitään syytä säästellä Ässiä vastaan.

HIFK:lta sairastuvalla ovat Juha Fagerstedt, Miikka Jouhkimainen, Patrik Lostedt ja Mika Niskanen. KalPa kamppailussa 2+10+20 minuuttia saalistanut Pasi Nielikäinen kärsii pelikieltoa, eikä porilaisten suureksi pettymykseksi saavu viihdyttämään yleisöä.

Pata on parantanut

Kotijoukkue Ässät on esittänyt piristymisen merkkejä valmentajavaihdoksen jälkeen. Jari Härkälän alaisuudessa käydyistä kamppailuista on saldona kolme suoraa voittoa, kaksi kahden pisteen voittoa ja kolme tappiota.

Torstaina joukkue taisteli kaksi pistettä itselleen Jyväskylästä. Joukkueen henkisen tilan parantumisesta kertoo jotain se, että Ässät taisteli kahden maalin takaa-ajoasemasta tasoihin ja kapteeni Pasi Peltonen ratkaisi toisella maalillaan pelin jatkoajalla porilaisten eduksi.

Härkälä on tuonut joukkueen puolustuspeliin selkeyttä, mikä näkyy myös pelaajien otteissa.

- Lauantain otteluun lähdetään samalla tyylillä kuin ennenkin Härkälän aikana, puolustuksen kautta, alue kerrallaan voitetaan, Ässien valmentaja Pasi Matalamäki tiivistää.

Pelitaktiikan löytyminen on selkeyttänyt myös maalivahtien työtä. Etenkin Eero Kilpeläinen on ollut vireessä valmentajavaihdon jälkeen. Hän on ollut neljässä viimeisessä voittopelissä Ässien takuumiehenä.

- Olen keskustellut molempien vahtien kanssa ja selkeästi on tullut esille, että nyt puolustuksen takana on helpompi pelata. Puolustus on tiiviimpi ja organisoidumpi sekä pelaajat pistävät uhrautuvammin jäätä peittoon kuin alkukaudella, Matalamäki kertoo.

Vaikka Ässien puolustuspeli on parantunut, on maalivahtien otteissa muutenkin selvää skarppausta ollut havaittavissa.

Alkukaudella Ässien hyökkäystehot makasivat turhan paljon Marko Kivenmäen ja Kristian Kuuselan harteilla. Viime peleissä Matti Kuparisen ketju laidoillaan Jesse Joensuu ja B.J. Crombeen on ollut tehokkaalla pelipäällä. Etenkin Joensuu pelaa tällä hetkellä läpimurtokautta ja alkukaudella hyökkäystehojen kanssa takkuillut Crombeen on löytänyt juonta peliinsä. Crombeen ja Kuparinen ovat hoitaneet myös puolustusvelvoitteensa säntillisesti. Kaksikko on +2-saldollaan Ässien joukkueen harvoja plus-statuksella kulkevia pelimiehiä.

Ässiltä lauantai-illan kamppailusta ovat sivussa varmuudella Patrik Forsbacka ja Aleksandr Naurov. Polvivammasta kärsinyt Tom Wandell aloittaa 13. hyökkääjänä. JYP-pelissä polvivamman saanut Tapio Sammalkangas joutunee olemaan myös ottelusta sivussa. Ässät lähtee kamppailuun siis kuudella puolustajalla, sillä Anssi Tieranta ei ole armeijan loppusodan vuoksi käytettävissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle