Salamat palasi voittokantaan

Kuusi ottelua putkeen hävinneen Salamoiden esitys ei häikäissyt vieläkään, mutta hyvä asenne riitti niukkaan kotivoittoon. Kapealla materiaalilla pelaava FPS antoi sinnikkään vastuksen, mutta joutui nöyrtymään lopputulokseen 3-2 (2-1, 1-0, 0-1).

Kenties yllättävintä ottelussa oli rangaistusjakauma. Tasakentällisin hallitsevampi Salamat joutui istumaan kahdeksan kaksiminuuttista, vieraileva forssalaisjoukkue vain kaksi.

- Oli aika siisti peli ja tunteet pysyivät hyvin kurissa. Hämmästyttää, miksi oltiin niin paljon alivoimalla. Onneksi tapettiin ne hyvin, ihmetteli kotijoukkueen valmentaja Jyrki Tuukkanen.

Forssalaisylivoimiin myös pitkälti kulminoitui ottelun ratkaisu. Tasakentällisin suoraviivaisesti pelanneelle FPS:lle tarjottiin ratkaisun avaimia etenkin toisessa erässä, jossa joukkue pääsi pelaamaan yli kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla.

Vierailijoiden ylivoimapeli oli kuitenkin erittäin vaisua. Parin alivoiman aikana Salamat piti kiekkoa hallussaan suurimman osan alivoima-ajasta.

- Ylivoimassamme ei ollut juonen häivääkään. Kauden pohjanoteerauksia siltä osin, tunnusti FPS-luotsi Karri Kivi.

Savinaiselle kehut, persuksensa kastelleille ei

Yksi ylivoimamaali FPS:lle ottelussa tosin merkittiin, mutta tavanomaisesta ylivoimamaalista ei kyse ollut. Pari sekuntia sen jälkeen, kun forssalaispelaaja oli päässyt jäähyltä ja tasavajaa muuttunut vieraiden ylivoimaksi, jäi Salamoiden puolustaja Ville Parkkulainen leikkimään kiekon kanssa oman maalin taakse. Ylhäältä karvannut Veli-Matti Savinainen vei karkin ja iski samantien vanhanaikaisella tilanteeksi 0-1.

Jo aiemmin erässä pahan harhasyötön omalla alueella antanut Parkkulainen sai katsella ottelun lopun vilttiketjusta käsin.

- En viitsinyt katsella sellaista ylimielistä takaraudan kautta pelleilyä. Kyllä Mestis-jääkiekossa tarvitaan vähän selkeämpiä juttuja, ei voi tuollaisia kikkoja tehdä, kotijoukkuetta päävalmentava Jyrki Tuukkanen sanoi.

Savinainen ei avausmaalin jälkeen enää pistetilastojaan kartuttanut, mutta erottui edukseen muutenkin kuin sinisen kypärän ansiosta. Tässä kuussa 21-vuotta täyttänyt pelimies muun muassa rakensi hyvällä syötöllään puolustaja Kim Vähäsen joukkueensa parhaaseen ylivoimamaalipaikkaan toisessa erässä.

- Täytyy sanoa, että Savinainen on loistava pelaaja. On meillä karmean isossa roolissa, ja siitä vedetään kyllä kaikki irti. Kaksi sentteriä, Lasse Lintula ja Savinainen, ovat pitäneet meidät hengissä, Karri Kivi kiitteli.

Kaikille kiitosta ja kunniaa ei riittänyt.

- Tänään oli huonoa se, mikä monessa pelissä on tänä vuonna hyvää ollut. Muutaman laitahyökkääjän yrittäminen. Se on karmeata, jos on jääkiekko-ottelussa kymmenen kertaa persuksillaan. Jos on 15 pelaajaa liikenteessä ja muutama vetää holidaytä, se näkyy joissain vaiheessa.

Myös Sinisalo kehujen arvoinen

FPS sai nauttia Savinaisen iskemästä johtoasemasta kaksi ja puoli minuuttia. Peliä hallinnut Salamat onnistui ensimmäisen erän lopulla maalinteossa kahdesti ja pääsi johtoasemassa erätauolle.

1-1-tasoituksessa puolustaja Joni Öhberg katkaisi forssalaissyötön hyökkäysalueella, käytti kiekon Iippo Suutarisella ja ohjasi tämän laukauksen maalin edustalta sisään.

2-1-maalissa Salamoiden HIFK-lainat merkkauttivat syöttöpisteet itselleen. Patrik Lostedt heitti pitkän avauksen, ja ärhäkkäät laitahyökkääjät Miikka Jouhkimainen ja Tomas Sinisalo karkasivat ylivoimahyökkäykseen. Toinen HIFK:n mies, Jouhkimainen, syötti laidalta, ja Sinisalo jatkoi yhdellä kosketuksella kiekon maalin kattoon.

- Sinisalo-Jouhkimainen-kaksikko oli vaarallinen ja terävä hyökkäyksessä, ja Lostedt pakin tontilla. Kuulostellaan HIFK:n kanssa missä mennään, mutta olisivat kyllä meille hieno lisä, mietiskeli valmentaja Tuukkanen.

Positiivista Salamoiden kannalta oli, että kaikki neljä hyökkäysketjua onnistuivat tilanteiden rakentelussa. Kolme ketjua onnistui myös maalinteossa. Ilman jäi Pekka Niemimaan johtama lohjalaisketju, jonka laidalla hyökkäsivät Janne Laakso ja Sami Tervonen.

Korhosen veljekset onnistujia

Jos katsotaan tilastojen taakse, oli lohjalaiskolmikko jopa joukkueensa pirtein osa. Aivan ottelun alussa sentteri Niemimaalla oli kaksi paikkaa maalin edustalla. Kolmannen erän alkupuolella Laaksolla olisi ollut tyhjä maali Sinisalon laukauksen jälkeen, mutta Laakso ei epäonnekseen osunut pomppivaan kiekkoon. Pari vaihtoa myöhemmin Niemimaan ketjulla oli vahva paine, ja Laaksolla kaksi uutta paikkaa maalin edustalla.

Laakson ja muidenkin Salamoiden harmiksi FPS-maalilla torjunut Mika Korhonen pelasi kuitenkin erinomaisen ottelun. 27 kertaa torjunut Mika selvisi laukauksien määrällä mitattuna helpommalla kuin niin ikään mainiosti torjunut isoveljensä Juha Salamoiden maalilla. Juha Korhoselle torjuntoja kertyi 35, mutta Mikalla oli napattavanaan vaikeampia paikkoja. Päästetyissä maaleissa mitattuna Juha vei voiton, mutta kokonaisesitys oli Korhosten osalta tasapeli.

Kolmas Mika Korhosen taakse tullut osuma – ja samalla ottelun voittomaali – syntyi Salamoiden selviydyttyä jäähysumastaan toisessa erässä. Puolustaja Jimi Helinin ja etenkin loistavan poikittaissyötön b-pisteiden kaarelta toiselle tolpalle antaneen Jarno Niinimäen hyvästä esityöstä Robin Englund pääsi laukomaan kiekon etukulmasta sisään.

Ylimääräisenä hyökkääjänä aloittanut Englund pääsi jäälle Parkkulaisen viltityksen yhteydessä, ja samalla Timo Korhonen siirtyi jälleen puolustajaksi.

Jännitystä loppuun

Kolmannen erän alkupuoliskolla Salamoilla oli muutama loistopaikka voiton sinetöintiin, mutta kun tulosta ei tullut, meni voittotaisto loppua kohden vielä jännittäväksi.

- Kun päästään johtoasemaan, siinä pitäisi osata myös pelata, Jyrki Tuukkanen tuumi.

- Toisen ja kolmannen erän välissä käytiin läpi, miten pelataan johtoasemassa ja mitä vältetään. Ja eikös me tehty juuri se, mitä piti välttää. Korhosen Timo innostui hyökkäämään pakin tontilta, kun kolme hyökkääjä oli jo syvällä, ja vielä heitti kiekon taaksepäin. Nyt kun pelit tiivistyvät kohti pleijareita, on näistä opittava.

Forssan 3-2-kavennus syntyi ajassa 57.12. Nopean hyökkäyksen päätteeksi kolmosketjun laitahyökkääjä Matias Huikari kiersi Salamoiden maalin takaa ja syötti b-pisteiden väliin hyökkäykseen mukaan nousseelle sentteri Anssi Hietaharjulle. Hietaharjun tarkka kuti painui ohi Juha Korhosen.

Viimeisen minuutin aikana FPS vaihtoi lennosta maalivahdin kuudenteen kenttäpelaajaan, mutta tasoitusmahdollisuudet valuivat pitkälti Tomas Sinisalon terävään purkuun. Kymmenen sekuntia ennen loppua tulleen pelikatkon ja aikalisän jälkeen forssalaiset saivat aikaan enää yhden laukauksen.

- Tärkeät pisteet, tiivisti Jyrki Tuukkanen.