Urheiludraamaa ja jännitystä Kupittaalla

Turussa nähtiin vaiherikas ja loppuun asti jännittävä ottelu, kun TuTo kohtasi Vaasan Sportin. Illan teemaksi nousi varsinkin erikoistilannepelaaminen, jossa Sport esitti suorastaan huikeaa tehokkuutta. Yv-maaleilla voitto meni lopulta jatkoajalla Vaasaan lukemin 3-4 (0-0, 1-0, 2-3, 0-1).

TuTo oli illan ottelussa hallitsevampi osapuoli, mutta joutui tyytymään yhteen pisteeseen. Sport oli pitkiä aikoja jyrän alla, mutta kykeni viimeistelemään kolmannessa erässä paikoistaan erinomaisella prosentilla. Vierailijoiden valmentaja Juhani Tamminen myönsi suoraan, että rouva Fortunalla oli näppinsä pelissä illan lopputuloksen suhteen:

- TuTo oli parempi, mutta me vietiin voitto. Tää on klassinen kisastudiosanonta, mutta kiekko pomppi meille. Jos joskus on kiitollinen pinnoista, niin tänään. Oli hieno voittaa Kupittaalla.

TuTo pyörittää, mutta tehottomasti

Jos Sport olikin ehkä lähtenyt otteluun suosikkina, ei tätä kentällä erottanut. TuTon päävalmentaja Ismo Lehkonen oli paria päivää aiemmin kuvannut peliä pakkovoitoksi, ja turkulaisten motivaatio ja työmoraali olivatkin kohdallaan. TuTo luisteli paremmin kuin ehkäpä kertaakaan kuluneen kauden aikana, kun taas Sport joutui tottumaan ottavan osapuolen rooliin.

Kotijoukkue pystyi ylittämään keskialueen vauhdilla ja sai toistuvasti painetta Sport-päätyyn. Vierailijat eivät pysyneet vauhdissa, vaan joutuivat rikkomaan vastustajaa. TuTo pääsi tämän johdosta pelaamaan erässä ylivoimaa kahteen otteeseen, mutta vaikka isännät olivat muuten hyvällä pelipäällä, oli erikoistilannepelaaminen yhtä tehotonta kuin aiemminkin.

Oma osansa oli myös Sportin maalia vartioineella Marko Härkösellä. Mies oli koko illan hyvässä vireessä, vaikka toki saikin parissa tilanteessa kiittää myös onneaan. Avauserässä muun muassa Juha Peltonen ja Jussi Rantala saivat paikoissaan todeta Härkösen vireen olevan kohdallaan.

Voi sanoa, että Sport selvisi avauserästä vain ja ainoastaan TuTon tehottomuuden ansiosta, niin jyrän alla vierailijat olivat. Erän torjunnat – TuTo 6, Sport 17 – kuvastavat pelin kulkua enemmän kuin tarpeeksi. Jos kotijoukkue olisi saanut onnistumisia, olisi ottelu saattanut ratketa jo ennen kuin oli kunnolla alkanutkaan. Jos ja jos…

Sama käsikirjoitus pätee toisessa erässä

Toinen erä alkoi siitä, mihin ensimmäinen jäi. TuTo oli vähällä siirtyä johtoon jo avausvaihdossa. Sport selvisi tilanteesta, mutta hintana oli jäähy kun Patrik Westerback joutui turvautumaan laittomiin keinoihin estääkseen johtomaalin. TuTo pääsi pelaamaan neljällä kolmea vastaan, kun avauserän lopulla annetusta Salomonin tuomiosta oli vielä rippeitä jäljellä.

Kotijoukkue sai ansaitun palkintonsa heti tämän jälkeen kun kiekko pelattiin Forsellin voittaman aloituksen jälkeen Jesse Saariselle. Tämä katsoi mihin ampua, antoi maskimiehille hetken aikaa asettua Härkösen nenän alle, ja ampui kiekon Härkösen haarojen välistä maaliin.

Maalin jälkeen peli - ja varsinkin TuTo - passivoitui aavistuksen, ja Sport vaikutti pikku hiljaa heräävän. Lehkonen reagoi tilanteeseen ottamalla aikalisän, ja TuTo ottikin ohjat takaisin itselleen. Tero Forsell oli vähällä lisätä johtoa jo seuraavassa vaihdossa, ja muutaman minuutin päästä sama mies kilautti kiekon sivurautaan.

Loppuerän aikana TuTolla oli loistotilaisuus lyödä iso naula vaasalaisten arkkuun. Ylivoimapelaamista riitti, kun ensin vieraiden Markus Laine ja tämän jälkeen Jussi Heikkinen hankkiutuivat jäähylle. Varsinainen etsikkoaika koitti kuitenkin erän lopulla. Ensin jo aiemmin ruokottomasti mailaa käyttänyt Jesper Söderholm ja alle puoli minuuttia tämän jälkeen Patrik Westerback lähtivät istunnoille. Turkulaisilla oli käytettävissä 1.31 kahden miehen ylivoimaa.

TuTo-yv oli samaa luokkaa kuin ennenkin, eikä tulosta näyttänyt syntyvän. Paras tilaisuus oli koittaa Sportille, kun Petri Tähtisalo sähläsi hyökkäyssinisellä ja Sport-hyökkääjä oli lähellä päästä karkumatkalle. Tähtisalo paikkasi tilannetta koukulla, johon tuomari Ville Vuohtoniemi ei reagoinut. Sportin Mika Suoraniemi puolestaan reagoi, ja sai tästä palkinnoksi 10 minuutin käytösrangaistuksen. Vaihtopenkillä käynnistyi tämän seurauksena pienimuotoinen Tami-show, joka palkittiin vielä erikseen kahden minuutin toimihenkilörangaistuksella. TuTo-yv ei kuitenkaan tästäkään pystynyt rokottamaan, ja numerot säilyivät entisellään erätauolle asti.

Ylivoimamaalit kunniaan

Päätöserän alkupuolella TuTo pääsi jälleen kerran ylivoimalle Hildenin koukkiessa itsensä jäähylle. Tulostakin syntyi, kun Kai Syväsalmi sai paikan ja ampui. Härkönen kykeni torjumaan, mutta kiekko jäi pelattavaksi. Lopulta Ville Aaltonen onnistui sutimaan kiekon lihamuurin läpi verkkoon, ja vei TuTon turvallisen oloiseen kahden maalin johtoon ajassa 46.04.

Ottelu vaikutti kääntyvän väkisinkin turkulaisille, mutta toisin kävi. Pari minuuttia Aaltosen maalista Sport sai illan ensimmäisen ylivoimansa. Kuitti tuli heti, kun Vesa Myllyaho sai kiekon ja pamautti sen yläkulmaan Hildenin ja Westerbackin syötöistä. Maalin syntymiseen kesti vain viisi sekuntia jäähyn alusta.

Vähän tämän jälkeen TuTo esitteli esimerkin huonosta ylivoimapelaamisesta ja Sport hyvästä. Sportin Chris Allen kävi ensin istumassa jäähyn ja sieltä päästyään pohjusti tasoituksen yv:llä. Upea syöttö tavoitti takatolpalta Westerbackin, joka sijoitti kiekon maaliin. Tällä kertaa ylivoimaa pelattiin jopa minuutti ja 15 sekuntia. Vähemmän aikaa tarvittiin Sportin johtomaaliin, joka syntyi 13 sekuntia sen jälkeen kun Syväsalmi oli koukkinut itsensä jäähylle. Maalintekijänä oli jälleen Myllyaho ja myös syöttäjät olivat samat kuin ensimmäisessä Sportin osumassa.

Asetelma oli kääntynyt päälaelleen, ja johtomaalin syntyessä peliaikaa oli kellossa jäljellä vain hieman reilut kaksi ja puoli minuuttia. Se riitti kuitenkin TuTolle tasoitukseen, ja riitti jopa reilusti. Pisteen tuonut maali nimittäin syntyi vain 21 sekuntia Sportin osuman jälkeen, kun Tomi Laurila iski hienon nousun päätteeksi pelin uudestaan tasoihin. Loppuun ei enää maaleja saatu, joten vuorossa oli jatkoaika.

Jotta illan teema olisi varmasti käynyt kaikille selväksi, saatiin jatkoajalla vielä yksi osoitus Sportin erikoistilannepelaamisen tasosta. TuTo-pakki Peltonen lähti jäähylle, ja Westerback antoi esimakua tulevasta ampumalla tolppaan. Pyöritys jatkui, ja Jussi Heikkinen vapautti Allenin vapaaseen paikkaan. Tällä oli malttia antaa vielä yksi siirto poikittain neliön keskelle, josta Myllyaho iski illan kolmannen maalinsa. Peliaikaa hattutempun iskemiseen kului lopulta vain vajaat 15 minuuttia – Myllyaholta nähtiin siis varsinainen ketsuppipulloilmiö ottelun lopussa.

Angstia ja 11 askelta jouluun

Ottelu oli hämmästyttävän kaksijakoinen. Tasakentällisin pelatessa TuTo oli hallitsevampi ja joukkue teki töitä. Maaleja ei kuitenkaan syntynyt kirveelläkään ja sitten kun syntyi, niin vastustaja tuli rinnalle ja ohi. Lehkonen oli pelin jälkeen silminnähden pettynyt ja voisi jopa sanoa, että ahdistunut. Sen kuuli myös kommenteista:

- Meni kyllä viiden lapsen isällä isänpäivä suoraan sanoen ihan... Ääh! Huonolle huumorille. Tää oli viidestoista peli, mitä on pelattu. Näppärän näköistä jääkiekkoa, mutta me ollaan häviävä ryhmä ihan täysin. Se tekee musta helvetin huonon koutsin. Rupee olemaan vitsit vähissä. Ei jumalauta, ei ymmärrä millä helvetillä me voidaan koko ajan saada turpaan. Ei ymmärrä.

TuTosta erottui parhaana Tero Forsellin johtama ketju, joka kykeni luomaan tukun tilanteita. 2-ketju puolestaan oli Laurilan maalista huolimatta melko vaisu, eivätkä Tuukka Pulliainen ja Ville Luoma olleet parhaimmillaan. Toisaalta 1-ketjuun viitaten pelkällä tilanteiden luomisella ei vielä juhlita, vaan kiekko pitäisi saada myös maaliin asti jotta hyöty näkyisi lopputuloksessa. Niinpä Lehkosen kommenteissa oli erotettavissa rivien välistä piikkiä kokeneelle kaartille, joka sai eniten vastuuta erikoistilanteissa:

- Me ei ylivoimassa saatu kuin yksi laukaus maalia kohti ja sitten kun saatiin, niin se sattui menemään maaliin. Sitten kun pistettiin meidän nuoremmat sitä ylivoimaa pelaamaan, niin ne teki jopa pesän. Pitäiskö sitten vaan peluuttaa niitä 85-86-syntyneitä ylivoimassa, että saataisiin jotain aikaiseksi… Katselemme jälleen koko päivän taas videoita ja mietitään, mutta en tiedä. Alivoima meillä oli loistavaa Tepsiä vastaan (torstainen harjoitusottelu, toim.huom) niin kuinka ollakaan nyt, hupsista.

Tänään ei tarvittu vuosikymmenien kokemusta jääkiekosta erottaakseen, mitkä olivat Sportin vahvuudet. Tammisen kehut menivät nekin varsin odotetuille tahoille, normaalien kohteliaisuuksien jälkeen:

- Kiitän Ikaa ja joukkuetta värikkäästä kiekkopelistä. Ilmeisesti nämä Tammisen joukkueiden ja TuTon väliset pelit on aina aika dramaattisia, syytä en tiedä. TuTo on ammattikoutsin joukkue ja pelaa helvetin viisaasti, eikä anna paljoa mahdollisuuksia. Tänään saatiin sitten kiittää Marko Härköstä ja meidän hyvää ylivoimaa, että yleensä päästiin peliin.

Ylivoima todellakin vaikuttaa toimivan, mutta muutoin Sportin pelaaminen oli paikoin suoraan sanoen kauheaa. Kahden erän jälkeen torjunnat olivat 10-33. Ei siis ihme, ettei Tamminen lähtenyt paukuttelemaan henkseleitään voitolla vaan myönsi pelin olevan pois raiteiltaan:

- Kaksi asiaa meillä on hyvää. Maalivahtipeli illasta toiseen ja toinen on sekä Westerbackin että Fandulin ylivoimakentät. Ylivoima toimii, niitä on paljon harjoiteltu, siinä on hyvät jätkät ja ne luottaa itseensä. Peruspelaaminen on kyllä niin saatanan sekaisin, että... en ennusta ennen joulua isoja juttuja, mutta nypitään pisteitä, rakennetaan itseluottamusta, eletään noilla vahvuuksilla ja toivotaan että saadaan poissaolevat pelaajat takaisin.

Jotta Sport saisi pelinsä uomiin, on Tamminen kehittänyt perinteisiä prinsiippejään muistuttavan 11 askelen systeemin. Kipinä tähän syntyi vastoinkäymisten myötä:

- Jos näin valmentajana sanon, niin tää on ollut ylivoimaisesti vaikein neljä viikkoa. Kova on prosessi. Mä kuitenkin uskon ja toivon, että se lähtee tuolta yläpäästä. Mä olen nyt myynyt semmoista konseptia kuin ”11 askelta joulutaukoon” ja me päätämme tuleeko valkea vai musta joulu. Kuopiossa sarjan paras joukkue opetti meitä kiekkopelissä. Tultiin yöllä takaisin ja mietin, että millä helvetillä me saadaan semmoinen fokus, että pojat keskittyisivät oleelliseen sen sijaan, että miettivät elämän kovuutta. Kehitin sitten tämmöisen ”11 askelta jouluun”, ja nyt on neljä pinnaa tullut ja yhdeksän askelta jäljellä. Kyllä on ollut mielenkiintoista aikaa, mutta sehän tämän kiekkopelin mielenkiintoiseksi tekee.

Mielenkiintoista on nähdä, kykeneekö Sport jatkossa napsimaan pisteitä pelkästään erikoistilanteilla ja hyvällä maalivahtipelillä. Kupittaalta tarttui mukaan kaksi pistettä mutta jos Sport haluaa menestyä, tulee pelaamisen tason parantua selvästi. Turussa nähdyn perusteella ensimmäinen ”askel” voisi olla vaikkapa pelikurin parantaminen tyhmien jäähyjen suhteen.