Tasapainoinen TuTo korjasi pisteet

TuTo esitti ehkäpä kauden ehjintä peliään Turkuhallissa ja otti ansaitun voiton Kokkolan Hermeksestä numeroin 3-1 (1-0, 1-0, 1-1). Joukkueen esitys oli kokonaisuutena laadukas, tosin yksi pelaajista nousi piirun verran muiden yläpuolelle. Erinomaisella pelipäällä ollut Tero Forsell merkautti itselleen tehot 2+0 ja pyöritti peliä näyttävästi.

TuTon valmentajalla Ismo Lehkosella oli ottelun jälkeen ylpeä ilme ja kehuja sateli moneen suuntaan. Eniten miestä tuntui tyydyttävän joukkueen tasaisuus.

- Lähdettiin hakemaan kauden parasta peliä aika vaikeista lähtökohdista. Olen äärettömän positiivisesti yllättynyt ja otettu siitä tavasta miten noi jätkät pelasivat koko tuon 60 minuuttia. Se oli makean näköistä toimintaa kaikilta. Okei, Forsell oli omalla tavallaan dominoiva, mutta kyllä uusia, hyviä onnistumisia tuli.

Turkulaisten terävä alku

TuTo otti pelin heti haltuunsa. Jo avausvaihdossa pelattiin loistopaikka Atte Saunamäelle, joka ei kuitenkaan onnistunut siirtämään hyppivää kiekkoa maaliin asti. Kauaa ei avausmaalia kuitenkaan tarvinnut odotella. Tilaisuus koitti, kun Hermeksen Aapo Aro ja Mikko Jortikka ottivat jäähyn mieheen minuutin sisällä. Vara siirsi kiekon Forssellille, joka ampui pakin paikalta TuTon johtoon. Maalista olisi helppo syyttää jäähypenkkiä kuluttaneita kokkolalaisia, mutta myös Tuomas Nissinen voi ottaa osan maalista omaan piikkiinsä. Ilman maskia lähtenyt laukaus olisi ollut torjuttavissa.

Pelin henki oli, että rikkeet vihellettiin tuomari Ville Vuohtoniemen toimesta todella tarkasti pois. Linja oli tasapuolinen, eikä voi sanoa sen varsinaisesti suosineen kumpaakaan. Hermes-pelaajat tosin istuivat penkillä turkulaisia useampaan otteeseen, eikä sopeutuminen linjaan tuntunut onnistuvan millään kokkolalaisilta. Joukkueen valmentaja Pasi Arvonen ei ottelun jälkeen ollut kuitenkaan niinkään harmissaan tuomarityöskentelystä vaan omiensa otteista.

- Varoittelin ennen ottelua tuomarista ja siitä jäähymäärästä mitä tulee ja osalle se meni jakeluun, osalle ei mennyt. Liikaa istuttiin boksissa ja se kulutti aika lailla.

Loput avauserästä mentiin jäähyjen ja TuTo-hallinnan merkeissä. Merkittävin tapahtuma oli vieraiden Ismo Sirenin komea avojään taklaus hyökkäyssiniviivalla. Niitin uhriksi jäi Markku Vuorisalo, joka ei selvästikään odottanut osumaa. Miestä ei tapauksen jälkeen kentällä nähty.

Jos Hermeksen voi sanoa onnistuneen jossain, niin fyysisessä pelaamisessa oli ajoittain positiivistakin kerrottavaa. TuTolle puolestaan tuli tähän liittyen lisäharmia kun Vuorisalon lisäksi myös Aki Keinänen joutui jättämään kentän jo avauserän jälkeen. Lehkonen suhtautui asiaan jopa hieman huvittuneesti, eikä lähtenyt syyttämään vastustajaa loukkaantumisista. Enemmänkin virne suupielessä annetuista kommenteista voi erottaa tunnustuksen makua.

- Keinäseltä meni hampaat suuhun. Vuorisalo taas on ”huonossa hapessa”. Se niin kuin jysähti seinään, joku oli ilkeä... Ihan puhdas mälli se oli ja niin oli ilmeisesti myös Keinäsen tapaus.

Kotijoukkueen komennossa loppuun asti

Toinen erä oli käytännössä ensimmäisen toisinto. Forsell iski jälleen erän alussa ja vei TuTon jo kahden maalin johtoon. Tämän jälkeen molemmat – enimmäkseen TuTo – pääsivät harjoittelemaan ylivoimapelaamista, mutta näyttävistäkin pyörityksistä huolimatta lukemat eivät muuttuneet suuntaan eikä toiseen. Hermekselle tuntui tuottavan suunnatonta tuskaa saada kiekkoa maalintekosektoriin, eikä voi sanoa valmennuksen kommenttien olevan liioiteltuja.

- Hyökkäyspään pelaaminen oli meillä todella aivan luokatonta, ei päästy haastamaan vastustajan maalivahtia.

Kolmannessa erässä alkoi näyttää siltä, ettei Hermes pääse millään otteluun mukaan. Erän puolivälissä kuitenkin vieraat pääsivät ylivoimalle ja saivat kavennuksen aikaan. TuTo-maalissa hyvin torjunut Timo Kinnunen torjui laukauksen eteensä, eikä nähnyt mihin kiekko ajautui. Kinnusen kannalta pahaksi onneksi pelivälineeseen ehti ensimmäisenä Siren, joka sai siirtää laatan käytännössä tyhjään maaliin. Vaikka Hermes pääsikin maalin päähän, ei Lehkonen nähnyt syytä ruoskia omiaan.

- Viimeinen erä pelattiin tosi viisasta, järkevää jääkiekkoa. Eikä silti peruuteltu, vaikka johtoa suojeltiinkin. Mun mielestä oli pirun tasapainoinen suoritus.

Ottelun ratkaisu nähtiin piakkoin tämän jälkeen ylivoimalla. Maalin ei voi tosin sanoa olleen mikään varsinainen pakkopelin klassinen taidonnäyte. Petri Tähtisalo nousi yli keskialueen ja heitti kiekon siniviivan tuntumasta kohti Nissistä. Todennäköisesti tarkoitus oli saada hyökkäyspään aloitus ja/tai aikaa vaihtaa miehiä, mutta kaikkien yllätykseksi Nissinen hörppäsi kiekon maaliin. Arvonen antoi silti maalivahdilleen tunnustusta pelin jälkeen.

- Nissinen piti meidät ihan selkeästi kahdessa ekassa erässä pystyssä.

Hermes yritti loppuun asti ja haki lopussa kuudennen kenttäpelaajan kanssa maalia. Suurempia hässäköitä ei turkulaisten maalilla kuitenkaan nähty ja pisteet jäivät kotijoukkueelle. Arvonen tiivisti omiensa edesottamukset seuraavasti:

- Tää oli mun mielestä tänään yhden miehen show. Forssell piti meitä ihan pilkkanaan. Ei saatu semmoista lähtöä tuohon, eikä meillä ollut jalkoja oikeastaan koko pelissä. Oikeastaan kukaan ei noussut esiin positiivisessa mielessä.

Lehkosella sen sijaan riitti hymyilyn aihetta. Yksi syy iloon olivat Stenka Karlsson ja Ville Poukkola, kaksi A-junioreista nostettua pelaajaa, jotka pelasivat elämänsä ensimmäiset Mestis-pelit. Molempia säästeltiin lopussa kokeneempien pelaajien hoitaessa ratkaisuhetket, mutta kummankaan esityksessä ei ollut mitään hävettävää. Lehkonen jakoikin kiitosta myös organisaation junioripuolelle.

- Kaksi uutta pelaajaa saatiin nostettua tuolta junioriputkesta ylöspäin, siellä on Hämäläisen Tero tehnyt pirun hyvää työtä. Meillä taisi nyt olla kahdeksan A-junnuikäistä pelaajaa, että pitää tosiaan kiittää siitä hyvästä työstä mitä siellä on tehty. Karlsson ja Poukkula jatkaa meillä ja ainakin noilla otteilla kilpailu sen kuin tiivistyy.