Tasapeli kuumassa illassa

Kuopion KalPa nousi kolmen maalin tappioasemasta tasapeliin Sportia vastaan Vaasassa. Pääosaan kolmannen erän takaa-ajossa nousi KalPa-valmentajalta ohjeita saanut erotuomari Jussi Leppänen.

Sportin surullinen Kirkkonummen vierailu oli pyyhitty pois mielistä, kun Sport hallitsi avauserää aktiivisella otteellaan. KalPan peli ei ottanut auetakseen vaasalaisten tiukassa puristuksessa. Sport oli ottanut asiaksi karvata hieman aktiivisemmin kuin aiemmissa kotiotteluissa ja se puri.

Kuusisto tällää kahdesti

Sportin selkeästi pirtein pelimies on alkukaudella ollut Teemu Kuusisto. Muiden neppaillessa syöttöjä maalin edessä Kuusisto tykkää lyödä ne maaliin. Niin tänäänkin, kun Kuusisto teki ensi erässä kaksi maalia.

Ensimmäinen tuli kenttämestarin avustuksella, kun Samuli Suhosen laukoma purkukiekko pomppasi suoraan Kuusiston lapaan. Kuusisto haki maalin edestä Pete Suonpäätä, mutta katkoon päässeen pakin jaloista se pomppi hänelle takaisin ja Kuusistolla oli helppo työ laukoa se Kuivalaisen selän taakse. Maali oli ylivoimamaali.

Sportin aktiivinen pelitapa pakotti KalPan rikkomaan ja Sport sai pelata ylivoimaa. Tällä kertaa kiekko tuotiinkin hyvin alueella ja pakko peliä päästiin pyörittämään useasti ja hyvin. Edelleen laukauksia kuitenkin hieman säästeltiin.

Erän puolen välin tienoilla KalPan Samuli Suhonen tarjoili Sportin Ari-Pekka Pajuluomalle suoraa maalin edessä kahden minuutin arvoisesti. Sport iski ylivoimalla. Turo Virta laukoi siniseltä ja Vesa Myllyaho ohjasi kiekon ohi maalin. Kiekko ponnahti päädystä jälleen Kuusistolle joka laukoi välittömästi kiekon nollakulmasta verkkoon Kuivalaisen suojien kautta.

Maalin jälkeen KalPa pääsi kokeilemaan ylivoimaa, mutta tulosta ei syntynyt. Aika pikaisesti jäähyn päättymisen jälkeen Sport iski kolmannen. Nopea sisään tulo laidalta ja laukaus, jonka reboundiin pääsi Turo Virta. Virta laukoi kiekon nopeasti ohi Kuivalaisen. Syöttöpisteet Pete Suonpäälle ja Juha Salmulle.

Erä oli kokonaisuutena ehkä parasta Sportia mitä tällä kaudella on nähty. Aktiivinen liike piti KalPa-puolustajat ahtaalla avauspelissä ja puolustus katkoi hyökkäykset jo ennen omaa aluetta. KalPa laukoi hanakasti, mutta usein kaukaa. Muutama tekopaikka heilläkin oli, mutta Härkönen maalilla oli valppaana.

Sportin rivit harventuvat

Sportin puolustus alkaa pikku hiljaa tervehtyä ja uusia miehiä palaa kokoonpanoon harvase peli. Kun puolustus alkaa olla kunnossa alkaa, niin sentteriosasto harvenee. Patrik Westerback laittoi jo luistimet naulaan ja Sportin ykkössentteriksi noussut Pete Suonpää joutui jättämään pelin kesken törmäiltyään keskialueella toisen Sport-pelaajan kanssa. Tuloksena aivotärähdys.

Erä oli kaikin puolin tasainen. Sport sai kolme kakkosta ja KalPa myllytti ylivoimalla. Nolla pysyi kuitenkin taululla.

Leppänen show

Toisella erätauolla läksytyksen KalPan valmentajalta saanut Jussi Leppänen, jos mahdollista, tarkensi linjaansa. Varsinkin punapaitaisen vaasalaisjoukkueen tekoset olivat tarkan syynin kohteena. Kauaa ei erää tarvittu pelata, kun ensimmäinen Sportilainen sai painua, ei jäähyboksia, vaan peräti suihkua kohti.

Ottelun kulminaatiopiste oli ehdottomasti tilanne, jossa ensin Kalle Mattila laukoi kiekon tolppaan ja maalin eteen syntyneen hässäkän seurauksena Sportin Ässä-apu Mikko Peltonen lensi suihkuun. Mattilan laukauksesta kiekko jäi pomppimaan maalin eteen, jossa sitä oli suhimassa useampikin pelaaja. Kesken kovan hässäkän KalPan Ville Hämäläinen löi jäähän makuulle. Niskaa hapuillut hyökkääjä näytti vetävän viimeisiä henkosiaan, kun joukkuetoverit auttoivat miehen vaihtoaitioon. Peltonen suihkuun ottelurangaistuksella. Tuomio tuli seurauksesta ei teosta, sillä Peltosen tuuppaus oli korkeintaan kakkosen arvoinen.

KalPan vaihtoaitiossa on kuitenkin joko maailman taitavin lääkäri tai mystisiä taikarohtoja, kun Hämäläinen oli tuossa tuokiossa valmis taistoon.

KalPa pyöritti ylivoimaansa ja kun Juha Salmu sai pohkeelle napautuksesta kakkosen oli ylivoima mallia 5-3. Montaa sekuntia KalPa ei tarvinnut, kun Sami Salonen nousi parhaalle maalintekopaikalle ja laukoi kiekon lyöntilaukauksella maaliin. Maalin edessä oli niin paljon massaa, että Härkönen ei voinut maalille mitään.

KalPa-ylivoima sai jatkoa, kun Sami Salonen taituroi itsensä kumoon sen verran näyttävästi, että Leppänen passitti Sport-kapteenin kakkoselle koukkaamisesta. Hetkeä myöhemmin Sportin Turo Virta putsasi Härköstä käsille lyöneen KalPa-hyökkääjän maalin edestä pois kakkosen edestä ja kun maalivahti Härkönen antoi KalPa-hyökkääjän jäädessä ilman jäähyä palautteen erotuomari Leppäselle kävi tämän kädet lanteilla kympin merkiksi.

Sport taisteli alivoiman leijonan lailla ja KalPan todella hyvät maalipaikat olivat vähissä. Laukauksia sateli, mutta Härkönen kesti.

Ylivoimilla tehottomasti pelannut KalPa iski kuitenkin pian. Salonen meni sisään alueelle keskeltä ja levitti Aki Korhoselle, joka laukoi upeasti takayläkulmaan. Komea maali.

Hetkeä myöhemmin Sport sai kakkosen väärästä vaihdosta varsin kyseenalaisesti. Erän alussa miltei kuolemaan kentällä tehnyt Ville Hämäläinen sai kunnian olla tasoittajana, kun helpohko laukaus laidasta upposi Marko Härkösen selän taakse.

Loppuerä olikin tiukkaa vääntöä ja Sport pääsi ylivoimalle, kun KalPan Sami Salonen roikkui Sportin Juha Salmun jalassa kakkosen arvoisesti. Puolustuskannalle joutuneen Sportin ylivoimasta oli kuitenkin kovin teho poissa.

Jatkoaika oli pelailua. KalPa pääsi ylivoimalla jatkoajan viimeisillä sekunneilla, mutta Sport kesti.

Leppänen kuumensi tunteet katsomossa

Erotuomari Jussi Leppäsen tarkka linja meni äärimmäisyyksiin kolmannessa erässä. Peltoselle arvotun ottelurangaistuksen jälkeen homma karkasi totaalisesti käsistä, kun jokaisesta pikku näpäytyksestä joutui istunnolle. Samaan aikaan säännöt eivät olleet molemmille joukkueille samat. Mielenkiintoista Leppäsen linjasta tekee sen, että KalPan tasoitusmaalin jälkeen mailat heiluivat kuin paikallisen Mailan Suomi-sarja väännöissä, mutta pilli ei soinut. Jatkoajalla otteet olivat kuin Smackdownissa, mutta ainut jäähyvihellys tuli vasta viime sekunneilla.

Sport oli koonnut itsensä hienosti huonojen otteiden jälkeen ja pelasikin kelpo ottelun. Jäähyt ja Leppänen olivat syynä, että kahta pistettä ei Vaasaan saatu. Lopussa paukut alkoivat tietyiltä pelaajilta olla aika loppu, sillä senttereitä oli yli puoli ottelua vain kaksi. Alivoimilla rehkineet pelaajat joutuivat niin ikään kovaan pelirumbaan. Maalilla Marko Härkönen loukkasi ensimmäisessä erässä jalkansa, mutta taisteli pelin loppuun.

KalPan kaksi ensimmäistä ketjua keräsivät hurjat peliminuutit. Ylivoimalla ei muiden ketjujen miehiä näkynyt. Hyökkäyksen kärki oli Sami Salonen, joka pyöritti peliä mallikkaasti. Ikävän maun miehen pelistä jätti muutaman räikeät jäähyjen kalastukset. Selkein oli kuitenkin Ville Hämäläisen suoritus, jossa mies oli jo toinen jalka manalassa, mutta seuraavaan vaihtoon palataan ihme parannuksen saaneena jäälle.