Kaksi erää tasaista, kolmannessa maalijuhlaa

Sportin ja Kiekko-Vantaan kohtaamisesta ei monikaan muista jälkikäteen miten tasainen ottelu oli, sillä kolmannen erän maalijuhla jätti ottelusta vääränlaisen jälkimaun.

Kiekko-Vantaa on joukkue joka pystyy tekemään Sportin elämän hankalaksi. Nytkin kahden erän ajan taistelu oli tiukkaa ja tasaista. Sport pisti kolmannessa erässä kunnon shown pystyyn ja piti huolen että maaottelutauon aikana katsojille jää hyvä muisto peleistä.

Vantaa aloitti vahvasti

Ottelun alku oli Vantaan hallintaa. Sport oli unessa eritoten ensimmäiset viisi minuuttia, ja vasta tämän jälkeen kotijoukkue alkoi saamaan jonkinlaista otetta pelistä. Ottelun alun täytti osaltaan myös rangaistukset, ja Sportin käynnistyminen kesti oman aikansa. Sport nukkui myös onnensa ohi, kun ennen erän puoliväliä kotijoukkue pääsi pelaamaan täydet kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla.

Sport onnistui tekemään avausmaalin erän loppuvaiheiden aikana. Mikael Hallbäck laukoi viivalta ja viimeistä otteluaan Sportissa pelannut Mika Niemi ohjasi kiekon ohi Matti Kaltiaisen. Miro Laitinen teki Sportin toisen maalin hetkeä myöhemmin. Vantaan puolustus pelasi huolimattomasti, Miro Laitinen pääsi kiekonriistoon ja läpiajoon, ja iski toistamiseen kiekon ohi Kaltiaisen.

Avauserä oli jäähyjen värittämää. Erässä joukkueet kärsivät yhteensä kahdeksan kahden minuutin rangaistusta.

- Samaa kaavaa kuin ennenkin. Päästetään aina vastustaja kaks maalia eteen. Tänään tosin oli se poikkeus että saatiin hyvä startti, ei saatu osumia ja toinen sitten iskee, kertoi avauserästä Vantaan päävalmentaja Harri Ahola.

- Vantaa oli alussa valmiimpi pelaamaan kuin me. Ensimmäiset viisi minuuttia oli käynnistysvaikeuksia. Ikään kuin odotettiin että joku muu tulee ja tekee hommat. Taidettiin siinä muutama ylivoimakin hussata, ja eväät todella vaikeaan peliin oli olemassa. Mutta saatiin erän lopussa kaksi tärkeää maalia, kertoi puolestaan Sportin Mikko Manner.

Toisessa erässä Vantaa tulee lähelle

Toinen erä alkoi Sportilta mainosti. Toisella peliminuutilla vielä viime kaudella Vantaalla pelannut Juha Koivisto sai pistää kiekon puolittain tyhjään maaliin. Risto Leppiniemi nousi puolustajan tontiltaan laitaa pitkin ylös, antoi jättösyötön Mika Niemelle, ja Niemi löysi vartioimattoman Koiviston maalin edestä.

Vantaa pääsi peliin mukaan Sportin pakiston töppäyksen myötä. Vantaa karvasi kahdella miehellä Sportin alueella ja Toni Jeskanen nappasi vapaaksi jääneen kiekon aloituspisteiden välistä, ja nopealla syötöllä tarjoili viime kaudella Sportissa pelanneen Tommi Oksan maalipaikkaan. Vaikka loppujenlopuksi maalissa oli sekä kiekko että pelaajia, maali oli tosiasia. Maalin jälkeen Sportin koomailu jatkui, ja tällä kerralla oli Vantaan vuoro tehdä osuma ylivoimalla. Timo Ahonen laukoi siniviivalta kovaan maskiin, ja kiekko upposi alakulmaan. Maali tuli vielä siirretyn rangaistuksen aikana, joten Vantaa sai kuudennen miehen sopivasti jäälle ennen maalia, ja Sportin alivoima jatkui maalin jälkeenkin.

Sport pääsi kuitenkin jälleen pelin juoneen kiinni. Pitkään peliä käytiin tasaväkisissä merkeissä, mutta erän puolivälin jälkeen oli Vantaan vuoro yrittää maalintekoa kahden miehen ylivoimalla. Ensin Jani Kiviniemi huitoi itselleen kakkosen, ja seuraavasta aloituksesta Mikael Hallbäckin purkukiekko nousi vuoraan päätyverkkoon. Sportin alivoima pelasi tilanteen läpi erinomaisesti, eikä antanut Vantaalle laadukkaista laukaisupaikkoja. Ja lopuista huolehti Eero Väre.

Kun Vantaa ei omaa paikkaansa saanut hyödynnettyä, Sport kävi kuittaamassa oman ylivoimansa. Puolittaisen vastahyökkäyksen päätteeksi Ian MacNeil löysi maalin katosta tilaa saatuaan vasemmalta laidasta nappisyötön Vesa Myllyaholta.

- Kolme-nolla, kaikki hyvin. Sitten huolimatonta oman pään pelaamista ja annetaan ilmainen maali. Sitten perään huolimattomuuden takia jäähy ja vastustajalta hieno laukaus ja peli 3-2. Sitten vastustajalla kahden miehen ylivoima perään. Tänään Eero Väre oli loistava maalivahti. Hyvä maalivahti on silloin siellä kun tarvitaan. Piti joukkueen tänään huipputorjunnoilla mukana. Sitten MacNeililta todella tärkeä neljäs maali. Kaltiainen oli hyvin mukana ja moni muu olisi siinä ampunut polkkareihin, Manner kertoi toisesta erästä.

- Kaksi maalia ja hyvä paikka tulla tasoihin, mutta ei riittänyt eväät siihen. Sen jälkeen näin vahvan Sportin, kertoi Ahola.

Kolmas erä Sportin ilotulitusta

Kolmas erä oli kotijoukkueen vahvaa esitystä. Muutamaa pientä hassia lukuun ottamatta Vantaalla ei ollut erässä paljoakaan sanottavaa. Erän lopulliseksi käännekohdaksi muodostu Vantaan epäonnistunut rangaistuslaukaus, ja Ian MacNeilin törmäys maalivahti Kaltiaisen kanssa.

Vantaan Henri Kivioja pääsi läpiajoon Sportin vaihtovirheen seurauksena. Sportin puolustaja heittäytyi tilanteeseen, mutta kun kiekkoon ei mailalla osuttu, tulos on lähes poikkeuksetta vastustajan kaataminen. Näin kävi nytkin, ja tulos oli rangaistuslaukaus. Kivioja suoritti rankkarin itse, ja onnistui jo veivaamaan Väreen sivuun tilanteesta. Jostakin Väre kuitenkin ehti saamaan hanskakäden alakulmaan, ja Kiviojan laukaus jäi tumppuun.

Hetkeä myöhemmin Sportin Ian MacNeil oli vahvoissa aikeissa menossa maalintekoon. MacNeil kiersi puolustajan oikealta puolelta, ja ajoi vahvasti maalille. Pelaajat nojasivat toisiinsa olka olkaa vasten, ja kun MacNeil ei pystynyt väistämään, tuloksena oli yhteentörmäys Kaltiaisen kanssa. Tilanne oli rajun näköinen, mutta mitään rikettä ei tapahtunut, mutta törmäyksen jälkeen Kaltiainen ei ollut oma itsensä. Nimittäin seuraavat maalitilanteen päättyivät lähes poikkeuksetta Sportin maaliin.

Ensin Kim Nabb veivasi läpiajosta Kaltiaisen väärälle tolpalle, ja Nabb pisti etukulmasta kiekon maaliin. Nabbin läpiajoon oikealta laidalta pelasi Markus Jämsä. Hetkeä myöhemmin Antti Jaatinen katkaisi avaussyötön ennen siniviivaa ja polki itse maalille. Matkalla Jaatinen kahvitti kaksi Vantaan pelaajaa, Ian MacNeilin ajaessa maalille. Jaatinen vippasi kiekon takakulmaan maalinedustalta.

Kaksi minuuttia tästä oli Jani Kiviniemen vuoro sytyttää punalamppu. Kiviniemi oli pienessä kulmassa selkä maaliin päin, ja rystylaukaus livahti tolpan ja Kaltiaisen suojien välistä maaliin. Ja erän neljännen maalin napautti takayläkulmaan Markus Jämsä Juho-Tuomas Appelin jättösyötöstä. Tämän jälkeen maalille luisteli Carl Grahn. Helpolla ei Grahn ottelua päässyt aloittamaan, sillä seuraavan minuutin aikana Sport loi kolme vaarallista maalipaikkaa saman vaihdon aikana. Patrick Lindfors, Henry Hietaharju ja Filip Riska pääsivät yksi kerrallaan kokeilemaan Grahnin lähitorjuntataitoja, ja hyväksi ne havaittiin.

- Meiltä loppui usko. Olen vähän ihmeissäni, kun meillä on kolme ketjua omia jätkiä ja yksi kenttä A-junioreista ja junnut ei päästäneet maalin maalia. Sport oli vahva, paljon vahvempi kuin Tikkurilan vierailulla, lopetti Ahola tilaisuuden.

- Viides maali kolmanteen erään, ja sitten peli vapautui. Varmasti siinä vastustajalla selkä katkesi, mikä oli odotettuakin. Hyvin he taistelivat, mutta tänään jäi luu kouraan. Mutta ei todellakaan ollut niin helppo peli kuin numerot kertoo. Siinä oli Vantaalla omat saumansa, aivan varmasti. Vantaalla on Jokilasta lähtien todella ovelia jätkiä, varuillaan piti olla, kertoi pressitilaisuuden päätteeksi Mikko Manner.