Lohipaidat testaavat Sportin nousukunnon

MESTIS / Ennakko
Vaasan Sport sai alkuviikosta riveihinsä kauan odotetun hyökkääjän Ian MacNeilin, jonka paluu joukkueeseen on näkynyt koko joukkueen asenteessa. Nousukuntoisen Sportin tason mittaa lauantai-iltana lohipaitainen vierasjoukkue Vantaalta. Vierailla on sairastupa pullollaan tärkeitä pelaajiaan, joten kotijoukkue on illan kohtaamisessa ehdoton ennakkosuosikki.

Vaasan Sportin alkukausi ei sarjasijoituksen ja pistesaldon puolesta ole sujunut ennakkoon suunnitellulla tavalla. Tällä viikolla joukkue sai kuitenkin riveihinsä kauan odotetun vahvistuksen, kun viime kaudelta tuttu kanadalaishyökkääjä Ian MacNeil liittyi joukkueen vahvuuteen. Mies oli ensi kertaa tositoimissa Mikkelissä Jukureita vastaan, ja vaikka joukkue jatkoaikatappion kärsikin, kotkapaitojen ilme oli huomattavasti aiempaa parempi. Seuraavana päivänä joukkue kaatoikin sarjajumbo Titaanit 7-0 Vaasassa.

Jos on MacNeilin asenne tuonut sentin-pari joukkueen henkiseen mittaan lisää, haasteet pelin sisällä jatkuvat edelleen. Jopa murskavoittoon päättyneessä Titaanit-pelissä oli havaittavissa ongelmia vaihtojen kanssa. Joukkue tuntuu yrittävän liian kauniita ratkaisuja, kun kiekkoa pitäisi pelata yksinkertaisesti ja suoda omalle joukkueelle aikaa vaihtoihin. Pieni asia, mutta tiukoissa peleissä tarjoaa vastustajalle täysin turhan etulyöntiaseman, kun väsynyt kentällinen ei pääse luontevasti vaihtoon.

Vaikka peruspeli on Sportilla aika ajoin tökkinytkin, on joukkueen erikoistilannepelaaminen hyvällä tasolla. Ylivoimatehokkuus on sarjan kolmanneksi parasta ja joukkue on keskimäärin tarvinnut reilusti alle kahdeksan minuuttia ylivoimaa yhtä ylivoimamaalia kohden. Myös alivoima on joukkueella sarjan muihin joukkueisiin nähden kohtuullisen hyvällä tasolla, sarjan neljänneksi tehokkainta. Sportin ykköskassari Eero Väre on puolestaan torjunut kiekkoja 16 ottelussa 90,6 % tarkkuudella.

Sportin loukkaantuneiden listalla jatkavat edelleen Jussi Pernaa, Tuomas Pahkala sekä Kristian Hjerpe. Jyp-laina Mika Niemen lainapesti jatkuu alkuperäisen tiedon mukaisesti Kiekko-Vantaa-otteluun saakka. Mahdoton visio ei myöskään liene, että hyviä otteita Sport-paidassa esittänyt Niemi jatkaisi Vaasassa, mikäli paikkaa Jypin pelaavasta kokoonpanosta ei löydy. Niin ikään try-outilla oleva Ilkka Törnvall jatkaa Sportin puolustuksessa.

Kiekko-Vantaa saapuu Vaasaan niskassaan katkera tappio HeKille keskiviikkona. Kotiottelu heinolalaisia vastaan oli tärkeä ns. kuuden pisteen ottelu ja vaikka esitys ei huolestuttavan heikko ollutkaan, loukkaantumistilanne alkaa kuulua jo päävalmentaja Harri Aholankin kommenteissa. Nuorella ja melko kokemattomalla joukkueella kauteen lähtenyt Kiekko-Vantaa on yhtäkkiä tilanteessa, että suurimpia vastuunkantajia ovat herrat Jarmo Jokila ja Henri Kivioja, joille kuluva kausi on ensimmäinen Mestis-tasolla.

Vantaa pelaa aktiivista kiekkoa, mutta aktiiviset hyökkääjät viihtyvät ehkä turhan paljon laitojen vierustoilla. Maalille nousut tyrehtyvät usein voiman ja sitä kautta uskalluksen puutteeseen. Karvauksen jalon taidon joukkue kuitenkin osaa, ja onkin vaarallinen kiekonriistoissa. Sportin kaltaista joukkuetta vastaan suuri kysymys tuleekin olemaan pelirohkeus ja maalivahtipeli. Joukkueen on uskallettava karvata korkealta, sillä Sportin tasoinen joukkue juoksee heittäen läpi lohipaitojen trapeista, jos tarpeen on. Kaiken perustana kuitenkin on vahva maalivahtipeli, sillä Sport tulee kotikaukalossaan joka tapauksessa olemaan kiekollisesti hallitsevampi osapuoli.

Vantaan loukkaantumistilanne jatkuu huolestuttavan heikkona. Sivussa on ykkössentteri Mikko Kainulainen, ykköspakki Teemu Kolehmainen sekä hyökkääjät Mikko Siren ja Panu Pättiniemi. Keskiviikon ottelussa sekä puolustaja Niko Mäntylä että Matti Pesonen saivat osuman kasvoihin, mutta pystynevät pelaamaan Vaasassa. Matti Kaltiaiselle HeKi-ottelu ei ollut paras mahdollinen, joten nähtäväksi jää tarttuuko joukkueen valmennus mahdollisuuteen ja heittää maalille hyvin alkukaudesta pelivuoroissaan onnistuneen Carl Grahnin.

Lauantai-illan kohtaamiseen kotijoukkue lähtee selvänä ennakkosuosikkina. MacNeilin tuoman itseluottamuksen turvin joukkue pystyy omalla tasolla pelatessaan tekemään rumaakin jälkeä tulostaululle, mutta toisaalta Kiekko-Vantaan bussissa varmasti muistetaan taannoinen reissu Joensuuhun, missä kotijoukkueen asenne lohipaitoja vastaan oli hieman vajavainen ja niinpä Aholan suojatit korjasivat pisteet mukaansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle