Sport väänsi otteluvoitot tasoihin

MESTIS / Raportti
Vaasan Sportin ja Mikkelin Jukureiden tasaiset kohtaamiset saivat jatkoa, kun joukkueet kohtasivat toisessa välieräottelussa Vaasassa. Kauden ennätysyleisö 2899 sai vastinetta rahoilleen, vaikka ottelussa ei maaleilla mässäiltykään. Sportin sankariksi nousi tuttu mies; Marko Härkönen.

Ottelu alkoi rikkonaisesti. Ensimmäisen 3 minuutin aikana katkoja tuli yli kymmenen. Avaukset eivät löytäneet omia lapoja ja kiekko lenteli enemmän katsomoon kuin päätyihin.

5 peliminuutin jälkeen Sport otti ottelussa otetta ja loi ensimmäisen tilanteen. Sairastuvalta palannut Patrik Westerback pyöritti Jukuri-puolustuksen jättösyötöillään sekaisin ja Vesa Myllyaho pääsi tekopaikkaan. Myllyaho vei Matti Kuusiston jo päiväkahville, mutta Jukuri-puolustaja pelasi tilanteen loppuun ja pystyi heittäytymällä estämään Myllyahon maalintekoaikeet.

Jukurit pääsi myös hyvin myllyttämään hyökkäyksiään, mutta Sport-puolustus oli varsinkin maalinedeustalla terästä. Jukurit saivat myllertää kulmissa, mutta parhaalla maalintekosektorilla oli ahdasta.

Kokkonen punnertaa voittomaalin

Ajassa 10.19 Jukureiden puolustusalueella Niklas Fogström punnersi kiekon aloituksesta eteenpäin. Jori Kokkonen sanan varsinaisessa merkityksessä jyräsi häntä puolustavan miehen yli ja ehti irtokiekkoon ennen Jukuri-veskari Nikkilää ja vippasi kiekon tyhjään maaliin.

Hetkeä myöhemmin Sportin nurkkapeli pyöri tehokkaasti ja Kristian Hjerpe nousi maalille. Puolustajan jatkuvasta häirinnästä Hjerpe pystyi jättämään kiekon pakin tontilta nousseelle Jussi Heikkiselle, jonka tulinen laukaus meni kuitenkin muutaman sentin ohi.

Erän lopussa Patrik Westerback sai kakkosen korkeasta mailasta ja Jukurit pääsivät ylivoimalle. Peli pyörikin tehokkaasti, mutta vaaralliset laukaukset jäivät puuttumaan. Erätauolle mentiin Sportin johtaessa 1-0.

Tasaista vääntöä

Toinen alkoi Jukureiden vahvalla karvaukselle. Paras paikka siunaatui Miro Laitiselle, joka sai loistosyötön kiekon hienosti karvanneelta Tuomo Jormakalta. Laitinen pääsi nokikkain Härkösen kanssa, mutta "Häkä" torjui jo varmalta näyttäneen maalin synnyn.

Sport sai rivinsä pystyyn viiden minuutin pelin jälkeen ja vaaralliset hyökkäyset vyöryivät mikkeliläisten maalille. Paras paikka siunaantui Antti Hildénille, joka sai kiinni Hermanni Vidmanin pystysyötön. Jukuri-puolustajat käyttivät kaikki keinot hyväkseen pysäyttäessään, mutta erotuomari Salmisen käsi ei noussut. Hildén ei pystynyt tilanteessa laukaukseen.

Hetkeä myöhemmin Harri Korpela syötti Hildénin vapaaksi hänen tullessa tilanteeseen toisesta aallosta. Jukuri-puolustaja tuuppasi Hildénin pahasti maalivahti Nikkilän päälle ja kotiyleisöä odotti jäähyä. Käsi nousi, mutta ratkaisu oli uskomaton: Jäähy Hildénille estämisestä. Tätä oli kotiyleisön vaikea sulattaa. Sportin valmentajakin tulistui ensimmäistä kertaa tällä kaudella ja piti pienen puhuttelun Salmiselle.

Sport pelasi tilanteessa loistavaa alivoimaa eikä Jukurit saaneet edes pakkopeliä pyörimään. Hetkeä myöhemmin Kalle Mattila sai jäähyn, kun esti Jukuri-pelaajaa pääsemästi Ville Kiiskisen nousun jäljiltä tippuneeseen irtokiekkoon. Jukurien ylivoima kuitenkin laukesi joukkueen tupatessa kaukaloon 5 pelaajan sijasta 6. Jäähy väärästä vaihdosta oli tosiasia.

Härkönen kestää

Sport pelasi kolmannessa erässä fiksusti. Kiekko liikkui ja kotijoukkue hallitsi tilanteita selvästi. Jukurit saivat tilanteita vasta erän toisella puoliskolla, mutta sillonkin maalin edustalle ei ollut asiaa.

Sportin tarkka puolustus piti ja Jukurit löivät "päätään" siniviivalla olleeseen muuriin. Sport pääsikin iskemään hyvin vastaan ja Mikko Manner ja Pasi Pieninkeroinen kävivät tuhrimassa 2-1 hyökkäyksen.

Kesken Jukuri-pyörityksen Sport pääsi vastaiskuun. Kristian Hjerpe pelasi kiekon hienosti Tatu Backmanille, joka laukoi pyörivästi kiekosta ylärimaan.

Hetkeä myöhemmin asialla oli jälleen Backman. Play offit toistaiseksi aika pimennossa ollut sentteri pääsi Kalle Mattilan kanssa 2-1-hyökkäykseen. Backman ohitti jo heittäytyvän Jukuri-puolustajan ja syötti hyvin maalin eteen Mattilalle, mutta tämän laukaus meni ohi maalin.

Loistopaikka oli myös puolustaja Jarno Kososella, joka jo ohitti Jukuri-puolustuksen, mutta noston etukulmaan Nikkilä torjui.

Jukureiden paras paikka siunaantui viime ottelun Samuli Piiroiselle, joka pääsi selkeästi yksin läpi. Härköstä ei vaan tänään ollut ohittaminen.

Loppu minuuteilla Jukurit ottivat Nikkilän pois maalilta ja myllyttivät raskaasti. Hyviä laukauksia sateli, mutta Härkönen torjui kaiken. 5 sekuntia ennen loppua Myllyaho otti ns. viisaan jäähyn peittämällä kiekon. Jukurit voitti aloituksen, mutta Kalle Mattila heittäytyi hienosti kiekon eteen ja voitto jäi Vaasaan.

Analyysiä

Sport puolusti Härkösen johdolla voiton. Jukurit liikkuivat ahneesti ja pyrkivät maalintekopaikkoihin, mutta maalinedusta oli Sport-aluetta. Siinä ei yksinkertaisesti ollut tänään tilaa.

Nikkilä Jukureiden maalinsuulla ei torjunut yhtä usein kuin virkaveljensä, mutta teki sitäkin enemmän tärkeitä torjuntoja. Yksi virhearvio ja peli ratkesi. Puolustuksessa Pasi Järvinen pelasi hurjat minuutit. Ehkä vähän liikaakin. Lopussa Järvinen otti kaksi todella kovaa taklausta Sportin Myllyaholta ja olikin lopun hiukan poissa tolaltaan.

Sportin onnistujia olivat tietysti maalivahti Härkönen. Play offien kolmas nollapeli on kova saavutus. Jarno Kosonen oli puolustuksessa, yhtä virhettä lukuunottamatta, erehtymätön. Vesa Myllyaho teki töitä hartiavoimin.

Sport kärsi myös loukkaantumisista, kun ottelun ratkaissut Jori Kokkonen väänsi jalkansa ensimmäisen erän loppupuolella kulmaväännössä. Myös toinen sentteri Patrik Westerback jätti kolmannen erän väliin.

Erotuomari Salminen otti taas vahvasti roolia. Jäähyjä vihelleltiin tilanteiden ulkopuolelta ja kolmannessa erässä ei saanut mistään jäähyä. Mikko Ilkan saama 10 minuutin käytösrangaistus filmaamisesta oli myös uskomaton vihellys.

Välieräsarja jatkuu maanantaina Mikkelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle