Jukurit ratkaisi jälleen jatkoerässä

Hallitseva mestari jatkaa tappiottomalla tiellä Mestiksen pudotuspeleissä. Vaasan Sport tarjosi kovan vastuksen 1. jatkoerään venyneessä välieräsarjan avauksessa, mutta kotijoukkueen tehotrio oli tarkempi loppuun saakka.

Mikkelissä on tänä keväänä tarjottu katsojille harvinaisen jännittävää kiekkoviihdettä, kun jokaisessa pudotuspelissä on jouduttu ratkaisua hakemaan jatkoeristä. Tälläkin kertaa kotijoukkue poistui voittajana kaukalosta taistelun tauottua, mutta sodan voittamiseen on vielä pitkä matka.

Hurjaan kevätvireeseen äitynyt vaasalaisryhmä tuli Mikkeliin ryminällä, eikä paljoa Kalevankankaan hallin katossa riippuvia viirejä kumarrellut. Sport oli toista erää lukuun ottamatta todella hyvin pelissä mukana ja jatkoerässä jo erittäin lähellä voittoa. Pieni olivat kuitenkin jälleen marginaalit, varsinkin kun ottelussa nähtiin myös peräti kolme hylättyä maalia.

Tarkka alku

Avauserässä ei maalipaikoilla herkuteltu ja molemmat keskittyivät varjelemaan omaa maaliaan, jopa tylsistyttävän tarkasti. Kotijoukkue pääsi otteluun paremmin vauhtiin ja onnistui rakentamaan jopa muutaman tilanteen. Ensimmäinen todellinen tilaisuus kuitenkin tuli kotijoukkueelle ajassa 04:47 Sportin Tatu Backmanin otettua jäähyn koukkaamisesta. Kotijoukkueen paikat kuitenkin jäivät muutamaan siniviivalaukaukseen, josta suuri ansio kuului Sportin aggressiiviselle alivoimapelaamiselle.

Kahdeksan minuutin jälkeen kiekko löysi ensimmäisen kerran tiensä vieraiden maaliin, mutta kotiyleisön ilakointi oli ennenaikaista, sillä tilanne oli ehditty viheltää paitsioksi. Laitisen saama loistava pystysyöttö ja näyttävä läpiajo hämärsivät linjamiehen vihellyksen lähes totaalisesti, mutta ei kotijoukkue kuitenkaan protestoinut selvää tuomiota millään tavoin.

Tämän jälkeen myös vierailijat alkoivat heräillä ja ilmeisesti vertyä pitkän matkan rasituksesta. Jussi Heikkisen tarkka syöttö löysi Jukurimaalin edustalla odottaneen Markus Jämsän, joka kuitenkin onnistui sohimaan kiekon avopaikasta ohi. Pian äskeisen jälkeen sai Jämsä uuden tilaisuuden Pasi Kuusiston oivasta pystysyötöstä, mutta hätäinen laukaisu päin Tommi Nikkilää ei tuottanut tulosta.

Erän lopulla Jukurien Niko Kantelisella oli tilaisuutensa iskeä avausosuma Hakkaraisen syötöstä, mutta myös Kantelisen laukaus suuntautui päin maalivahti Marko Härköstä.
Myös Sport onnistui avauserässä toimittamaan keikon maaliin tavalla, joka myös sai tuomari Tommy Grönlundilta hylkäävän tuomion. Tilanteessa Hermanni Vidman nousi röyhkeästi maalille ja pääsi sutaisemaan pienestä kulmasta. Nikkilän torjuessa patjallaan siirtyi myös maali paikoiltaan ja kiekko lipui maaliin.

Jukurit hallitsee

Toinen erä oli totaalisesti kotijoukkueen hallintaa. Sport kuitenkin aloitti erän väkevästi ja iski käytännössä erän ensimmäisestä paikasta. Ajassa 23:12 Markus Jämsä nousi vahvasti b-pisteiden väliin, josta terävän laukaisun Nikkilä onnistui vaivoin torjumaan. Kimmonneen kiekon kuitenkin toimitti Myllyaho tyhjään maaliin.

Jukurit sai otetta takaiskusta ja erän loppu pelattiinkin vieraiden päädyssä. Muutaman herkkupaikan jälkeen kotijoukkuekin onnistuu vihdoin maalinteossa. Ajassa 31:20 Piiroinen ja Koponen juonivat vahvalla kulmapelillään kiekon maalin kulmalle Olli Sipiläiselle, joka nostaa limpun yläkulmaan ohi Härkösen. Jukurit jatkaa hurjaa vyörytystä ja Sport joutuu kerta toisensa jälkeen turvautumaan pitkiin kiekkoihin, joita n. kymmenkunta erässä tuleekin. Minuutti tasoitusmaalista oli Lehtosen kentällä tilaisuutensa viedä kotijoukkue johtoon, mutta Ville Kiiskinen ei onnistu tökkäämään kiekkoa tyhjästä paikasta verkkoon. Seuraavassa vaihdossa tasoitusmaalin arkkitehdit saapuivat jälleen jäälle tuhoisin seurauksin. Piiroinen oli taas muita vahvempi kulmassa ja nousi röyhkeästi maalille syöttäen Koposen vapaaksi, joka lirutti kiekon Härkösen alta maaliin.

Erän lopussa Sportilla oli vielä pieni toive tasoitukseen, kun Myllyaho ja Hjerpe karkasivat ylivoimahyökkäykseen. Myllyahon laukaus kuitenkin suuntautui jälleen päin Nikkilää ja maali varjeltui.

Sport puristaa tasoihin

Kolmannen erän alussa tuomari Grönlund hylkäsi ansaitusti jälleen yhden osuman, joka syntyi Piiroisen käden kautta. Sportin parin jäähyn aikana Jukureilla oli tilaisuutensa ratkaista peli, mutta eivät siinä heikon ylivoimapelin ansiosta onnistuneet. Sport sen sijaan käytti tilasuutensa terävämmin. Jukurien ottelun ainoan rangaistuksen otti Mikko Hakkarainen ajassa 51:21 ja alle minuutissa oli istunto päättynyt. Sport nimittäin iski ylivoimalla, kun Miikka Jämsä laukoi viivalta Jukuripuolustaja Tommi Kovasen mailan kautta kiekon reppuun ja tilanne oli tasan.

Varsinaisen peliajan lopulla Sipiläinen ja Piiroinen melkein hassuttivat Sportin puolustuksen lisäksi maalivahti Härkösenkin, mutta viimeistely jäi ontuvaksi ja jatkoerä häämötti.

Sport hallitsi jatkoerää, mutta...

Jatkoerä alkoi tasaisesti, mutta oli kokonaisuudessaan Sportin hallintaa. Heti alussa oli jo Antti Hildenillä tilaisuutensa, kun hän pääsi laukaisemaan hyästä paikasta. Nikkilän hanska kuitenkin heilahti ja yleisö antoi ansaitut aplodit. Jukurien paikka oli ensi kerran kuudennella minuutilla, kun Petri Lehtonen pääsi kiertämään Härkösen eteen. Lehtosen nosto epäonnistui ja Härkönen kykeni heittäytymisellään estämään loistavan paikan. Tämän jälkeen Sport painosti vimmatusti, eikä Jukurit kyennyt juurikaan rakentamaan kunnon hyökkäyksiä.

Kunnes ajassa 72:32 nousivat jälleen tutut nimet esiin. Sipiläinen taklasi vahvasti ja kaivoi kiekon kulmasta löytäen tarkalla syötöllään maalin kulmalta Samuli Piiroisen, joka niittasi ottelun ratkaisun.

Jäätyneet jalat ratkaisivat

Tasainen välieräavaus ratkesi pitkälti toiseen erään, jossa Jukurit kykeni pitämään yllä hurjaa liikettä ja iskemään kaksi maalia. Sport pääsi vaivoin tasoihin, mutta voittoon olisi tarvittu enemmän terävyyttä maalintekotilanteissa.

Sport oli vahva kaksinkamppailuissa ja pystyi usein hyydyttämään kotijoukkueen hyökkäysten rakentelut jo alkuunsa. Jukurit on totuttu näkemään vieraiden papereissa tasaisena ryhmänä, mutta kyllä nyt kentällä oli yksi kentällinen ylitse muiden. Sport ei pystynyt pitämään Koposen kenttää riittävän tarkasti ja heillä oli maalien lisäksi muutama muukin vaarallinen tilanteensa. Tehoketju ei ole kuukausiin pelannut yhdessä, mutta Jukurivalmentaja Dufva kykeni jälleen löytämään oikeat miehet ratkaisijan rooleihin tärkeässä paikassa. Seuraavien otteluiden ratkaisijoita alkaakin olla melkoisen hankala tarkemmankin kiekon seuraajan ennustaa.

Sportilta puuttui tänään tähtihyökkääjänsä "Mestiksen Caloun" Patrik Westerback, joka polvivaivaisena on valmentaja Kenneth Westerbackin mukaan jo perjantaina kehissä. Sport tarvitseekin kosolti tehoa viimeistelyyn seuraaviin mittelöihin mikäli aikoo pysäyttää Jukurijunan, sillä tarkkaa puolustuspeliä pelaavia Mikkeliläisiä vastaan ei paikkoja avaudu aivan totuttuun tahtiin. Jukurivalmentaja Dufva joutuu myös etsimään uusia mausteita käärmekeittoonsa, sillä varsinkin Hytösen ja Hakkaraisen kentälliset olivat ajoittain melkoisen hukassa, vaikka eivät kardinaalimunauksiin tällä kertaa sortuneetkaan.

Vieraiden valmentaja oli luonnollisesti harmissaan täpärästä tappiosta.

- Kyllä nyt on mieli aika surkea. Jukurit luisteli toisessa erässä meiltä karkuun. Meidän jalat jäätyivät, emmekä pystyneet siihen silloin vastaamaan. Se ratkaisi ottelun.

- Perjantain otteluun valmistaudumme normaaliin tapaan. Ei tässä joukkuetta tarvitse paljoa herätellä.

Kotijoukkueen Risto Dufva kommentoi ottelua näin.

- Kolmannen erän tyhmä jäähy toi vieraat tasoihin, mutta onneksi kykenimme vielä nousemaan voittoon.

- Ei tässä mitään uusia kortteja jaeta. Näillä mennään mitä me osataan ja katsotaan mihin se riittää.

- Valmistautuminen perjantain otteluun sujuu normaaliin tapaan. Huomenna harjoitellaan ja perjantaina matkustetaan.