“Oli nimi mikä tahansa, ei tule tulosta ellei taistele!”

MESTIS / Raportti
Sport tuli otteluun Hermeksen kanssa Mestiksen kuumimpana joukkueena. Siitä ei kuitenkaan ollut merkkikään kun Haukat otti ja vei ottelusta kaksi pistettä Järvenpäähän. Sport innostui pelaamaan vasta 0-3 tappioasemassa.

Sportin pelaajistossa oli taas ennen ottelua käynyt kato. Varsinkin sentteripuolella materiaali on kapea. Sport lähtikin peliin kolmen sentterin voimin.

Sportilla oli allaan viiden tappiottoman pelin putki. Haukoilla sen sijaan viimeiseen seitsemään peliin on mahtunut vain yksi voitto - Hyvinkään Ahmoista. Haukat on tällä kaudella näpäyttänyt joukkuetta jos toistakin ja myös Sport on kokenut Haukkojen yllätysvalmiuden. Niin myös tänään.

Haukat tekee erän ainoan

Ottelun alku lupaili kohtalaisen vauhdikasta ja maalirikasta kiekkotapahtumaa. Kumpainenkin joukkue luisteli aktiivisesti ja kuten oli ennustettu hallin ottelulehtisessä, Haukat on maaliahne ja liukas joukkue. Sport olikin lähes koko ensi erän potkun jäljessä, muutaman minuutin alkurynnistystä lukuunottamatta. Punapaidat pitivät kiekollisena vauhtia yllä, mutta kolmen sentterin ja neljän laituriparin yhdistelmä ei tuntunut toimivan alkuunsakaan. Sportin syöttöpeli kangerteli ja liian usein kiekko menetettiin sooloilun tai harhasyötön takia. Otteissa näkyi yksityisyritteliäisyys ja ajatuksen puute. Oliko vieraat laiturit liikaa omille senttereille vaiko mistä johtui, mutta ensi erän hallinta oli Haukoilla. Sport sai kuitenkin taitavien yksilöiden avulla rakennettua erän vaarallisimmat maalipaikat.

Kuuden minuutin kohdalla tulleen jäähyn Sport tappoi kohtalaisen helposti, mutta toista jäähyä ei joukkue kestänyt. B-junnuista kutsun edustukseen saanut Henry Hietaharju istui kakkosta kun Haukat iski. Jonni Talas sai kiekon Sportin siniviivalla ja laukaus maskiin pysähtyi Härkösen suojiin. Irtokiekon sai kuitenkin napauttaa maalin perukoille Joni Hakonen.

Sportilla oli erässä kolme maukasta maalipaikkaa. Kenigin pitkän soolon jälkeen, pakin paikalta maalin tuntumaan noussut Mikael Hallbäck laukoi puoliksi karanneesta kiekosta, maalillaan Kokkonen sai torjuttua kiekon patjalla kulmaan. Kenig itse ampui kerran läheltä avopaikasta takakulmasta yli. Alivoimalla Pete Suonpään nappisyötöstä läpiajoon päässyt Markus Jämsä joutui myös toteamaan Kokkosen paremmakseen.

Erän lopulla Kenig koitti hypätä kahta päätä pidemmän Haukka-pakin reppuselkään, mutta tuomari keskeytti leikin ja passitti Kenigin kakkosen istunnolle. Haukat ei kuitenkaan onnistunut lisämaaleissa.

Haukat karkaa, Sport herää

Toiseen erään Sport lähti käytännöllisesti katsoen yhtä unessa. Erää oli käyty kaksi minuuttia kun liukas Jussi Haapasaari rankaisi Sportin haparoinnin kulmassa, nappasi Miika Jämsän kaatumisen jälkeen irtokiekon, vipelsi maalin takaa ja käänsi kiekon vanhanaikaisella ohi Härkösen. Tahtomaali, jota valkopottainen pikkumies tuuletti kaukalon kulmassa.

Eikä Sport herännyt vieläkään. Yksilökeskeisyys Sportin hyökkäyksissä tuntui olevan päivän sana eikä kiekkoa tahdottu juurikaan lainata joukkuekavereille. Varsinkin omasta päästä kiekkoa ei tunnuttu saavan hyökkääjille.

Muutama minuutti edellisestä maalista oli kulunut ja Pete Suonpää oli potkun jäljessä ja kampitti itsensä istunnolle. Haukat kiittivät tylysti kun Fredrik Vara sai laidasta syötön itselleen ja potkaisi parin metrin vauhdin kohti maalia ja yllätti Marko Härkösen kolmannen kerran, lämäri viuhui Härkösen jalkojen välistä. Montaakaan kertaa Härköstä ei moisella laukauksella ole yllätetty. Mikko Manner koitti herättää joukkueensa ja vaihtoi maalille Håkan Danielssonin.

Vasta toisen erän lopulla Sport sai tilaisuutensa. Tuomari Laitinen passitti ensin Haukat alivoimalle väärästä vaihdosta, alle minuutti tästä hieman kyseenalaisesti toisenkin Haukka-pelaajan boksiin.

- Tuomarin virheestä tullut jäähy antoi Sportille tilaisuuden tulla mukaan peliin. Ilman sitä meillä ei olisi ollut mitään hätää, kertoili lehdistötilaisuudessa päävalmentaja Jan Lehti.

Ja tottahan Lehti puhui, Sport sai kaivatun herätyksen. Kahden miehen ylivoimalla Sportin maalipyssy Teemu Kuusisto rankaisi jälleen kerran vastustajan maalivahtia. Aloituspisteen kaarelta lähtenyt lämäri ei antanut Kokkoselle mahdollisuuksia ja kiekko kainalosta maaliin. Sport sai jatkaa vielä ylivoimaa ja muutamia sekunteja ennen jälkimmäisen kakkosen päättymistä, Sport sai haluamansa. Muuten ponneton ylivoima päättyi Kasper Kenigin veivauksiin ja poikittaissyöttöön Tatu Backmanille, eikä Tatu erehtynyt. Kiekko puolittain tyhjään Haukka-maaliin.

- Me nukuttiin 37 minuuttia. Ilman Haukkojen kahta jäähyä, peli olisi voinut päättyä 0-5. Meillä oli eilen lepsut treenit, tänään me ruvettiin pelaamaan vasta kun saatiin maali aikaiseksi. Ei ollut sydäntä mukana, ripitti lehdistötilaisuudessa Sportin Mikko Manner omiaan.

Toisen erän loppu oli lähes yhtä Sport-mylläkkää. Kertaalleen kiekko pomppi suuntaa muuttaneen Turo Virran laukauksen jälkeen Haukka-maalin katolle, Teemu Kuusisto tarjoili Kokkoselle kerran Gevaliat, mutta laukaus meni tyhjän maalin edustalta ohi ja kaiken kruunuksi ajassa 39.59 Pete Suonpään raudankova lämäri kilahti pystyrautaan.

Kokkosen patjat kahden pisteen takuuna

Viimeiseen erään lähdettäessä oli vain ajan kysymys koska Haukat pyllähtävät. Toisen erän loppu ennusti yhtä suurta mylläkkää Kokkosen maalille. Ja sitä Sport onnistuikin tarjoamaan. Sportin Red Army yritti parhaan kykynsä mukaan hiillostaa Kokkosta, mutta nuoren maalivahdin henkinen tasapaino ei järkkynyt.

- Kokkonen on nyt pelannut varmaan 20 peliä peräkkäin. Hieman mietin eilen, että laitanko hänet tänään maaliin. Fysiikka hänellä kestää, oli vain hieman kysymysmerkki kestääkö pää. Vaasa on maalivahdille ehkä yksi maan pahimmista paikoista pelata. Katsomo on lähellä ja sieltä tulee kokoajan hyvää huutoa, Lehti naureskeli pelin jälkeen samalla muistellen omia peliaikojaan Vaasassa.

Kokkonen poimi taidolla ja tuurilla kiekot ja vaikka muutamaan kertaan mies pudotteli kiekkoja, puolustus piti huolen ettei Sport päässyt rankaisemaan. Vesa Myllyaho ampui kertaalleen maalin sivurautaan, Teemu Kuusisto kiersi pakin ja yritti ujuttaa pienestä kulmasta kiekkoa Kokkosen ohi ja Pasi Pieninkeroinen pääsi täydellä höyryllä liukumaan kiekon kanssa maalin editse - ilman tulosta. Kerta toisensa jälkeen Kokkonen sai suojansa eteen.

Lopullinen niitti ottelulle tuli muutama minuutti ennen loppua, kun pitkän vaihdon päätteeksi Tatu Backmanilta katosi kiekko lavasta ja Janne Vilhunen ohitti ottelussa Danielssonin ensimmäistä kertaa.

Ottelu oli kokonaisuutena varsin vauhdikasta ja siistiä kiekkoa. Mailaa käytettiin lähes täysin vain kiekon pelaamiseen. Kumpikaan joukkue ei harrastanut koiruuksia ja tuomaristolla olikin varsin mieluinen ja helppo iltapuhde.

Lehdistötilaisuudessa Jan Lehti jakeli kiitosta omilleen ja antoi palautetta tuomarivirheestä, joka oli ojentaa Sportille punaisen langan ottelun voittoon.

- Me ollaan tässä pitkään pelattu omia playoffseja. Siinä on kolme joukkuetta, FPS, Salamat ja Kiekko-Vantaa edessä ja yksi takana. Nyt saatiin eroa TuToon lisää. Ryhmä oli tänään hyvin hereillä. Juteltiinkin jo tuossa että milloin ollaan vieraspeleissä pelattu eka erä näin hyvin, en muista. Tuomarivirhe (Haukkojen toinen jäähy II-erän lopussa) päästi Sportin mukaan peliin, muuten meillä ei olisi ollut mitään hätää. Kolmanteen erään me sitten muutettiin peliä sellaiseksi mistä me ei itse pidetä. Se toi meille kaksi pistettä. Pidettiin neljä miestä kiekon alla ja yksi siellä vähän härnää. Lopussa sitten saatiin se yksi maali ja se ratkaisi pelin lopullisesti. Kotimatka lyheni ainakin puolella. Meidän "vammaisketju" Haapasaari-Hakonen-Sakko pelasi hyvin. Kaikki oli loukkaantuneena viime viikolla ja sitten laitoin kaikki samaan ketjuun. Kokkonen onnistui hyvin, pari kertaa vähän haparoi mutta sellaista sattuu. Meillä ei pakeilla ole Talasta lukunottamatta juuri yhtään kokemusta Mestis-tasolta, Lehti kiitteli kokematonta puolustustaan.

- Jääkiekko on tällaista. Tulee tappioita, mutta se tapa millä tappio tulee... Me ruvettiin pelaamaan vasta toisen erän lopussa. Kolmatta maalia ei sitten saatu millään. Maalivahti oli niillä etevämpi ja sitten kun pitkän vaihdon päätteeksi tulee tuollainen pikku moka niin kaveri iskee. Siinä sitten katkesi selkäranka. Ei jäänyt jossiteltavaa. Ei Haukkojen hyvä peli mikään yllätys ollut, heillä ei ole mitään hävittävää. Hyvä taisteleva ryhmä oli vastassa. Me ei saatu sydäntä mukaan. Ne jätkät jotka istuu teevee-huoneessa ei voi vaikuttaa peliin, ne on ne kaverit jotka on jäällä ne ainoat pelaajat jotka voi vaikuttaa lopputulokseen. Ei loukkaantuneet voi sitä tehdä. On kaikenlaisia pelisysteemeitä ja on nimiä selässä, mutta jollei lähdetä taistelemaan niin ei sillä saa tulosta aikaan, kiteytti pitkässä puheessaan Mikko Manner. Virallisen osuuden jälkeen Manner manaili jälleen joukkueen huonoa tuuria lasaretti-osaston suuruuden takia.

- Tämä on tasainen sarja. Häntäpään joukkueet voi lyödä kärkipään porukat. Me ollaan voitettu tällä kaudella jokainen joukkue ainakin kerran, paitsi KooKoo. Sitäkin matsia me johdettiin muutama sekunti ennen loppua, Lehti toteaa.

Sport jatkaa kauttaan kahdella tärkeällä vierasottelulla. Torstaina Kouvolaan ja lauantaina odotettuun kohtaamiseen Hermeksen vieraaksi Kokkolaan.

Haukat jatkaa torstaina kotonaan ja isännöi Salamoita.

» Lähetä palautetta toimitukselle