SaPKon ykkösnyrkki pitelemätön Rovaniemellä - "Todella kurinalainen ja vahva joukkue"

MESTIS / Raportti
Niklas Salo oli pelipäällä keräten tehot 2+2=4. (Arkistokuva)
Kuva © Antti Varonen
"Veni, vidi, vici" kuvasti hyvin SaPKon vieraspeliä RoKia vastaan. Sarjakakkonen ei jättänyt mitään jossiteltavaa, vaan paineli kokonaisuudeltaan eheällä ja tehokkaalla pelillä 6-2-voittoon keskiviikon Mestis-kierroksella. Erikoista ottelussa oli, että vain yksi ottelun kahdeksasta maalista tuli erikoistilanteessa.

Ensimmäisen erän aikana RoKin ylivoimat eivät pyörineet erityisen vaarallisesti SaPKon tapettua alivoimansa aktiivisella puolustuspelillä. Toisaalta myöskään vieraat eivät kyenneet hyödyntämään omaa ylivoimaansa. Ottelun alkuun molemmat valmentajat olivat tyytyväisiä. Erityisesti RoKin pääavalmentaja Petri Karjalainen kehui omiensa aloitusta.

− Ensimmäinen kymppi oli meiltä erittäin hyvää lätkää. Saatiin siihen pari ylivoimaa, mutta ei saatu sitä toimimaan millään tavalla.

− Meiltä hyvä vieraspeli. Täällä on aina kiva pelata, kun yleisö luo hyvän tunnelman. Uskon, että pojat syttyivät siihen. Startattiin hyvin ja eka erä oli hyvää lätkää Otettiin RoKin paine pois, joka tiedettiin tulevan, savonlinnalaisnipun luotsaaja Pasi Räsänen kuvaili heti ottelun päätyttyä.

Vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen Olli-Matti Järvelä ja Rasmus Hämäläinen törmäsivät RoKin puolustusalueella. Hämäläinen jäi tilanteesta toviksi tuskaisena jään pintaan poistuen lopulta jäältä avustettuna, ja palaten jäälle vasta toisessa erässä.

Erän puolen välin jälkeen peli kääntyi vieraille, jonka syy oli Karjalaisen mukaan hiukan mysteeri omien kohdalla, mutta täysin ansaittua vieraille.

− Sitten tapahtui jotain. Oltiin loppu 50 minuuttia todella aneeminen. Epäonnistuminen joka tasolla ihan valmennuksesta ja jokaisesta pelaajasta lähtien. Parempaa pitää pystyä lyömään pöytään.

− Meiltä huono peli, mutta kyllä vastustaja oli erittäin vahva ja täytyy antaa krediitit SaPKon puolelle. Todella kurinalainen ja vahva joukkue. Olivat tänään meitä parempia joka tasolla, Karjalainen jakoi tunnustusta.

Ottelun avausmaali syntyi lähes heti vieraiden Jaakko Lantan vapauduttua istumasta rangaistustaan erän puolen välin jälkeen. Juuri Lantta antoi syötön Joona Montolle, joka tälläsi kiekon yläkulmaan b-pisteen tuntumasta. SaPKo sai luotua vielä muutamia maalipaikkoja, mutta tuloksetta.

Vieraiden salamamaali avasi maalihanat

Toinen erä aloitettiin vieraiden 1−0-johtoasemassa, joka muuttui jo alle minuutissa 2−0:aan Niklas Salon kiskaistua kiekon samaiseen yläkulmaan Rasmus Reijolan kilpikäden puolelle. Maalipaikka avautui vieraiden kahdella yhta vastaan hyökkäyksestä.

Kotiyleisö pääsi muutama minuutti myöhemmin juhlimaan maalia, kun Tuomas Salmelan kova veto siniviivalta yllätti ensimmäisen kerran SaPKo-vahti Roope Urpolahden. RoKin kavennusmaali herätti molempia joukkueita enemmän illan otteluun lisäten hiukan pelivauhtia sekä kiekosta taistelua.

Vieraiden hyvä painostus tuotti kolmannen kerran tulosta, kun RoKin merkkausvirhe jätti Mikko Lahtelan vapaaksi maalinkulmalle. Reijola siirtyi maalin toiselle kulmalle Salon kiertäessä maalin takaa, mutta Salo syöttikin taaksepäin Lahtelalle, joka siirsi kiekon maaliin vaivoitta.

Kotijoukkueen hetken kestänyt hyvä vaihde tyssäsi vieraiden tehokkaaseen hyökkäyspään pyöritykseen ja tiiviiseen puolustukseen, joka esti RoKin pääsyn kunnolla mukaan peliin. Ottelun puolen välin jälkeen SaPKon ykköskenttä teki jo kolmannen maalinsa Matias Lainion siirrettyä vieraat tylyyn 4−1-johtoon.

Kotijoukkueen selvittyä erän toisesta alivoimastaan SaPKo jatkoi jauhamistaan, ja Salon toinen maali muutti lukemat tulostaululla jo 1−5:een. Tässä vaiheessa Reijola sai lähteä vaihtoon ja Toni Eskelinen luisteli tilalle RoKin maalille. Lisämaaleja erässä ei enää nähty muutamista hyvistä paikoista huolimatta.

Isäntien kiri jäi pahasti vajaaksi

Viimeisessä erässä ensimmäisen kymmenen minuutin aikana RoKi oli suurissa vaikeuksia oman pelin avaamisessa, kun pässipaidat karvasivat ylhäällä ja sumputtivat keskialuetta. Vieraiden maalin lähentelyt puolestaan Eskelinen hoiti rauhallisen mallikkaasti.

− Vähän saatiin kasvoja pestyä viimeiseen erään, ja alivoima oli oikeastaan ainoa osa-alue missä onnistuttiin, Karjalainen totesi.

Viimeisellä kymmenellä minuutilla rovaniemeläiset saivat paremmin omaa peliä päälle, kun ottelun ensimmäinen ylivoimamaali syntyi kotijoukkueen Olli-Matti Järvelän lavasta. RoKin herääminen ajoi vieraat ottamaan uuden kaksiminuuttisen, jonka aikana Henri Joki-Erkkilä kilautti kiekon ylärimaan.

− Toisessa erässä saatiin vapauttavat maalit, ja viimeinen oli meiltä tarkkaa pelaamista. Yhden maalin saivat siinä ylivoimalla, joka on pieni pettymys. Pientä paniikkiakin oli lopussa, mutta tyytyväinen olen tähän peliin, Räsänen kertasi ottelua.

SaPKon 6−2-vierasvoiton kuitenkin sinetöi Toni Henttonen vajaa kolme minuuttia ennen erän loppua. Näin savonlinnalaiset ottivat viidennen voittonsa perättäin vankistaen toista sijaansa sarjataulukossa. Räsänen löysi silti vielä paljon parannettavaa joukkueensa pelistä.

− Paljon pieniä osa-alueita pitää vielä saada paremmaksi. Alivoima ja ylivoima sekä aloitukset pitää saadaa paremmaksi pudotuspelejä ajatellen.

− Meidän kärsivällisyys tai jänne ei kestänyt, kun oli oikeasti miesten peli ja vaatimustaso päästä maalipaikoille, tai edes tehdä onnistuneita suorituksia, oli todella kova. Meillä ei missään nimessä ole välinpitämätöntä se peli, mutta se alkoi näyttämään siltä. Otetaan oppi pois tästä, Karjalainen summasi lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle