Juusela ratkaisi jatkoajalla

MESTIS / Raportti
1+2 tehot saalistanut Petteri Nummelin oli turkulaisten kantavia voimia.
Kuva © Timo Savela
Heinolan Peliitat ja Turun TUTO Hockey tarjosivat viihdettä koko rahan edestä lähes 800-päiselle heinolalaisyleisölle. Viihdyttävä ja värikäs ottelu ratkesi Aki Juuselan ylivoimamaaliin heti ensimmäisen jatkoerän alkuhetkillä.

Heinolassa elettiin todellista pudotuspelihuumaa Peliittojen ja TUTOn kohdatessa toisensa puolivälierien toisessa osaottelussa. Ottelun alla jäähallilla avattiin 80-luvulla I-divisioonassa hurjia tehoja latoneen Peliitat-legenda Steve MacDonaldin mukaan nimetty päätybaari.

Kiekkohuuman keskellä yli äyräiden varattu olutkiintiö hupeni ja juomaa jouduttiin jopa lastaamaan lisää kylmäkaappeihin kesken ottelun. Tunnelma hallissa oli vertaansa vailla. Moista kiekkohuumaa on katsomossa koettu vuosia takaperin joukkueiden kohdatessa edellisen kerran pudotuspeleissä.

Heinolan Peliitoille ottelu oli erittäin tärkeä. Ottelusta olisi pitänyt pystyä naaraamaan voitto hinnalla millä hyvänsä. TUTO ei pystynyt Heinolassa samanlaiseen esitykseen kuin kotijäällään keskiviikkona. Peliitat ei hyvästä yrityksestään huolimatta pystynyt kääntämään ottelua missään vaiheessa edukseen, vaikka kolme kertaa ottelussa tasoihin nousikin.

Ottelu ratkesi Aki Juuselan ylivoimamaaliin, kun jatkoaikaa oli ehditty pelata vain 16 sekuntia. Juuselan maalista riitti parran pärinää ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

— Pakko sanoa, että ihan harmittaa tuo viimeinen maali. Näköjään on TUTOn kokeneemmalla porukalla ihan eri säännöt kuitenkin. Siinä Keinänen vetää meidän veskalta tasapainosta pois ja siitä ratkaisu. Kun yrität kysyä näkikö kukaan, niin ei tietenkään kukaan nähnyt. Se on se taso, missä mennään näissä tuomarihommissa kovissa peleissä. Ei noin saisi ratkaista pelejä, manasi kotijoukkueen päävalmentaja Marko Tuomainen ja jatkoi:

— Okei. Siellä on kokenut porukka, joka tietää tällaiset pikkujutut, mutta toivoisin että siellä olisi sellaiset tuomarit, jotka näkisivät ettei toinen saa hirveätä etua tähän sarjaan.

Maalirikas avauserä

Maalihanat ottelussa avattiin ottelun neljännellä peliminuutilla. TUTOn Tomi Wilenius rankaisi Peliittojen kultakypärä Tuukka Rajamäen kiekon menetyksestä hyökkäyspäässä. Kiekon Rajamäeltä vohkinut Anssi Virkki pelasi kiekon nopeasti vasempaan laitaan Juho Virtaselle, joka pelasi kiekon komeasti poikittaissyötöllä Wileniukselle, joka pääsi tälläämään pelivälineen käytännössä tyhjään reppuun.

Peliittojen pudotuspelien avausmaali näki päivänvalonsa avauserän puolivälissä. Henri Ruotsalainen ohjasi Valtteri Parikan siniviivavedon TUTOn maalia vartioineen Rasmus Rinteen taakse pian ylivoimapelin jälkeen. Osuma hyväksyttiin videotarkistuksen jälkeen. TUTO siirtyi ottelussa uudestaan johtoon niin ikään ylivoimalla. Mikko Laineen tulinen kuti upposi Peliittojen maalia vartioineen Timo Niemen taakse ehkä hivenen helpohkon näköisesti.

Peliitat tuli ensimmäisessä erässä vielä yllättäen tasoihin Samu Vilkmanin alivoimamaalilla, kun erää oli jäljellä enää puolisen minuuttia. Toiseen erään lähdettiin 2-2-tilanteessa. Ottelun 33 peliminuutilla TUTO siirtyi jälleen johtoon. Nyt asialla oli kokenut maajoukkueratsu Petteri Nummelin, joka laukoi kiekon komeasti ja varmasti etuylänurkkaanTuukka Pulliaisen siniviivatarjoilusta.

TUTO sai lisää virtaa konkarin onnistumisesta ja painoi peliä kotijoukkueen päätyyn, kunnes Peliittojen tehokaksikko Tuukka Rajamäki ja Eetu-Ville Arkiomaa pääsivät vastaiskuun, joka päättyi Arkiomaan 3-3-tasoitukseen.

Ottelun kolmas erä oli värikäs, mutta maaliton. Puolustaja Eemeli Heikkisen koukkaamisjäähy koitui lopulta Peliittojen kohtaloksi äänekkään kotiyleisön pettymykseksi. Jatkoaikaa ehdittiin pelata vain 16 sekuntia, kun Aki Juusela onnistui Kalle Valtolan esityöstä. Toiseksi syöttäjäksi maaliin merkattiin Petteri Nummelin, jolle syöttöpiste oli jo illan toinen.

Turkulaisten sukat kastuivat

— Peliitat oli äärimmäisen valmis tähän otteluun. Erittäin kurinalainen ja vaarallinen joukkue. Vähän kastui sukat siinä, mutta selvittiin siitä. Saatiin tuossa sitten pitkän työrupeaman jälkeen toinen kiinnitys siihen. Tämä on varmaan viihdyttävintä kiekkoa mitä on. Kumpikaan ei himmaile, mutta siellä on se tietty kurinalaisuus mikä on, mutta tämä on vain yksi kiinnitys meille ei sen enempää, tuumasi TUTO Hockeyn valmentaja Miika Elomo ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

TUTO johtaa nyt ottelusarjaa 2-0. Pelit jatkuvat heti lauantaina Turun Kupittaalla. Paikalle matkaavilla Peliittojen fanijoukoilla on kova työ kannustaa joukkueensa käytännössä pakolliseen vierasvoittoon.

Peliittojen olisi pystyttävä ehdottomasti kairaamaan vierasvoitto Turusta lauantaina tai TUTO pääsee ottelusarjassa jo ratkaisevan tuntuiseen johtoasemaan. Peliittojen valmentaja Marko Tuomainen nollasi tappion nopeasti siirtäen katseet jo tulevaan koitokseen.

— Ei mitään. Huomenna taas uusi mahdollisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle