Piristynyt HeKi pakotti Jokipojat tasapeliin

MESTIS / Raportti
Mestis-karsintojen selvästi parhaan kotipelinsä pelannut HeKi piinasi sunnuntai-illan jännitysnäytelmässä sarjapaikkansa puolesta taistelevaa Jokipoikia. 1-1-pistejakoon olivat lopulta molemmat tyytyväisiä, sillä HeKi hallitsi peliä, mutta pystyi tasoitukseen vasta pelatessaan kolmannen erän lopussa ilman maalivahtia.

Heinolalaisyleisön huudattamisessa onnistui ajassa 58.41 HeKin ykköspakki Anssi Silfver, jonka oikea-aikainen nousu siniviivalta avasi kotijoukkueelle maalipaikan. Josse Mielonen löysi syötöllään takatolpalle hiipineen Silfverin, joka sai ohjata kiekon lähes tyhjään verkkoon.

HeKi pelasi maalin syntyessä 6-4-ylivoimaa. Esa Lehikoinen oli komennettu minuuttia aikaisemmin jäähylle kiinnipitämisestä, mutta HeKi taktikoi ja otti maalivahti Mikko Kapasen pois maalinsa suulta vain hetken ennen Silfverin osumaa.

- Se oli onnistunut ajoitus. Odotettiin, että Jokipoikien alivoimanelikko ehtii vähän väsyä, ja otettiin kuudes mies sisään vasta sitten, myhäili HeKin valmentaja Jarno Pikkarainen tyytyväisenä.

Pikkarainen oli muutenkin helpottunut mies ottelun jälkeen. Kahdessa ensimmäisessä kotipelissään melko täydellisesti epäonnistunut HeKi pelasi nyt ehjän ja hyvän ottelun, ja onnistunut suoritus palkittiin lopulta pisteellä.

- Fiilis on nyt erittäin hyvä. Taisteltiin, liikuttiin ja puolustettiin hyvin. Vaikea sanoa, miksi peli oli nyt niin paljon parempaa kuin aikaisemmin. Ehkä perjantaina Seinäjoelta otettu voitto helpotti.

Myös Jokipoikien leirissä pisteeseen oltiin tyytyväisiä, vaikka toisessa erässä hankittu johto menetettiinkin ottelun lopussa.

- Meille tarjottiin kahta pinnaa, mutta sitten otettiin tyhmähkö jäähy ja HeKi tasoitti. Vauhdikas ottelu tämä oli, ja HeKi pelasi kirkkaasti Mestis-tasoista peliä, kehui Jokipoikien valmentaja Kari Rauhanen.

Kotijoukkue aloitti kovalla tempolla

Jo ottelun avausminuutit kertoivat HeKin löytäneen kauden viimeiseen kotiotteluunsa hyvän sykkeen. Jokipojat oli vallankin ensimmäisten kymmenen minuutin ajan hätää kärsimässä. Vieraat pysyivät mukana lähinnä HeKin ottamien jäähyjen ansiosta.

- Oletettiin, että HeKi on väsynyt perjantain jäljiltä, ja päätettiin siksi satsata kovaan liikkeeseen. Mutta katin kontit. En tiedä, onko yksikään Mestis-joukkue tullut tällä kaudella meidän päälle noin aggressiivisesti, Kari Rauhanen suitsutti.

Lähimpänä johtomaalin tekemistä oli HeKin Olli Salo, joka päätti avauserän puolivälin jälkeen syntyneen 3-2-ylivoimahyökkäykseen terävään rannevetoon. Kiekko kimposi ylärimasta lähes maaliviivalle, mutta ei käynyt maalin sisällä.

Pari minuuttia myöhemmin HeKin puolustaja Jarno Tolvaselle pelattiin erinomainen paikka maalin kulmalle, mutta Jokipoikien pakin häiritsemä Tolvanen ei saanut kiekkoa sohittua ohi Jokipoikien maalissa erinomaisesti pelanneen Ari Reunasen.

Jokipojat sai ainoat paikkansa ylivoimalla. Lähellä maalintekoa se oli erän lopussa, kun HeKin Pekka Kopsa istui kaksiminuuttista. Niin Tapio Ahtonen kuin Atte Vallikin pääsivät laukomaan vapaasti läheltä maalia, ja jäähyn lopussa Lauri Heinonen kilautti vedollaan vielä HeKin maalin ylärimaa.

Jokipojat rankaisi ylivoimalla

Toisen erän HeKi aloitti jälleen vauhdilla, ja täysosuma oli lähellä jo avausminuutilla puolustaja Aki Nurmisen erinomaisen nousun aiheutettua paniikkia Reunasen maalille. Vähitellen Jokipojat pääsi kuitenkin peliin mukaan ja pystyi erän puolivälin jäähysuman aikana tasoittamaan kenttätapahtumat.

Jokipojat sai erinomaisen paikan tasoitusmaaliin erän 14. minuutilla, kun HeKin puolustuksen haparointi päästi heti keskialueen aloituksen jälkeen Juhana Revon ja Hannu Karrun puolittaiseen 2-0-hyökkäykseen. Anssi Silfver joutui pelastamaan tilanteen koukkaamalla Karrun nurin, ja Jokipojat pääsi kahdeksi minuutiksi ylivoimalle.

Erikoistilannepelaaminen toi myös tulosta. Melko lailla pimennossa ollut Jokipoikien ykkösketju rakensi rauhallisesti kuviota, ja viivalla pelannut Joni Kotilainen lähetti rannevedon kohti Mikko Kapasta. Maalinedusruuhkassa seissyt Sami Puruskainen ohjasi kiekon ohi yllätetyn HeKi-vahdin ja vei Jokipojat 0-1-johtoon.

- HeKi sai tasakentällisin pelattua meidän ykkösnyrkin aika tehokkaasti pois. Ylivoimalla peli kuitenkin pyöri mukavasti, Kari Rauhanen totesi.

Maali toi otteluun lisää vauhtia, ja kaksinkamppailut kävivät entistä intensiivisemmiksi. Enempää maaleja ei erässä kuitenkaan nähty eikä enää kovin hyviä paikkojakaan.

Sinkkonen pihalle, Kapanen pelastajaksi

Myös kolmannen erän alku oli HeKin. Paras paikka maalintekoon avautui Jani Kylmämaalle, joka ei kuitenkaan saanut siirrettyä kiekkoa maalin edustalta verkkoon.

- Maalipaikkojen hyödyntäminen oli tänään meidän heikon osa-alueemme. Meillä on sellainen joukkue, jossa on kovia työntekijöitä mutta ei oikein käsiä, ja se näkyi tänäänkin, Jarno Pikkarainen myönsi.

Jokipojille avautui hyvä paikka toiseen osumaan erän yhdeksännellä minuutilla, kun pirteästi pelannut Topi Riutta karkasi Hannu Karrun kanssa 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Karru kuitenkin ampui Riutan syötöstä niukasti ohi maalin.

Riutassa kiinni roikkunut HeKin Henri Nuutinen otti tilanteesta kaksiminuuttisen, ja pian kotijoukkueelle jaettiin lisää jäähyjä. Joukkueen parhaisiin hyökkääjiin kuulunut Janne Sinkkonen hermostui heti ylivoiman alussa Jokipoikien maskimieheen ja työnsi tämän poikittaisella jään pintaan. Päätuomari Salminen nosti kätensä, ja kun Sinkkonen iski jäässä maannutta pelaajaa vielä uudelleen poikittaisella, muuttui pieni rangaistus isoksi. Sinkkonen marssitettiin päädystä pukukoppiin, ja HeKi joutui viideksi minuutiksi vajaalle.

Jokipojat pääsi 5-3-ylivoimaan lähes puoleksitoista minuutiksi, ja loistopaikkojakin syntyi pari. Alivoiman sankariksi nousi kuitenkin HeKin maalivahti Mikko Kapanen, joka torjui ensin Tapio Ahtosen tyhjää maalia kohti lähettämän laukauksen huimalla tiikerihypyllä ja pian tämän jälkeen Hannu Karrun lähietäisyydeltä tulleen rebound-vedon.

Yhden miehen ylivoimalla Jokipojat ei saanut mitään mainittavaa aikaiseksi, ja erä sujui Silfverin tasoitusmaaliin asti tasaisissa merkeissä. Viimeisellä minuutilla HeKillä oli vielä paikka iskeä voittomaali 2-1-hyökkäyksestä, mutta Joni Kotilaisen oikea-aikainen heittäytyminen katkaisi Jani Kylmämaan syötön.

Onnetar ei ehtinyt Jokipoikien mukaan

Jatkoajalla pelistä saattoi havaita, että yksi piste oli tervetullut saalis molemmille joukkueille. Voittomaalia nimittäin haettiin puolustamisesta juuri välittämättä. Toisella minuutilla Jokipoikien kokenut Miika Haapala antoi heikon avauksen, ja HeKi pääsi 2-1-hyökkäykseen. Reunanen kuitenkin torjui Miikka Töllin ratkaisuyrityksen.

Lähimpänä voittomaali oli jatkoajan neljännellä minuutilla, kun Jokipojat pääsi pelaamaan ylivoimaa. Jani Keränen ampui ylärimaan, Tapio Ahtonen vapaasta paikasta päin maalivahtia, ja lopulta Atte Valli pääsi yrittämään typötyhjään maaliin, kun Kapanen makasi edellisen torjunnan jäljiltä jäissä kaukana maaliltaan. Vaan kuinkas sitten kävikään...

- Viime ottelussa meillä oli rouva Fortuna mukanamme, mutta nyt sillä oli varmaan muita kiireitä. Vallin paikka oli uskomaton, en vieläkään käsitä, miksei kiekko mennyt maaliin, Kari Rauhanen päivitteli ottelun jälkeen.

Jatkoajan päätösminuutilla Jokipojilla oli vielä 2-1-hyökkäys ja HeKillä heti samassa vaihdossa 3-1-hyökkäys, mutta molemmat päättyivät heikkoihin ratkaisuyrityksiin. Niinpä Heinolassa päädyttiin 1-1-lopputulokseen, joka pitää Jokipoikien kohtalon joukkueen omissa käsissä.

Tasapeli oli kaukalon tapahtumiin nähden oikeutettu lopputulos. Paremmin liikkunut HeKi hallitsi kenttätapahtumia, mutta kiekollisena taitavammat vieraat pystyivät luomaan ylivoimalla ja vastahyökkäyksistä saman verran maalipaikkoja. Molempien maalivahtien ilta oli erinomainen. Mikko Kapanen torjui paljon eteensä, mutta teki illan komeimmat haamupelastukset. Eleettömästi pelannut Ari Reunanen näytti ehtivän aina suuremmitta ongelmitta HeKin viimeistely-yritysten tielle.

Joensuulaisten kausi päättyy torstaina kotiotteluun SHT:tä vastaan. Panokset ovat silloin valtavat: voittaja pelaa ensi kaudella Mestiksessä. HeKillekin jää päätöskierrokselle vielä pieni oljenkorsi, sillä pisteen myötä joukkueella on edelleen teoreettiset mahdollisuudet karsintasarjan kolmostilaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle