Tähtäimessä kärkikaksikko

MESTIS / Ennakko
HeKin ja Jokipoikien pääsiäissunnuntain kohtaamisessa panokset ovat kovat. Kotijoukkue HeKin on pakko voittaa säilyttääkseen edes teoreettiset mahdollisuudet suoraan Mestis-nousuun, ja vierasjoukkue Jokipojillekin muu kuin voitto tietäisi kahden parhaan joukkoon pääsyn mutkistumista melko tavalla.

HeKin ja Jokipoikien tilanne näytti ennen pitkänperjantain ottelukierrosta melko synkältä, mutta molemmat voittivat veitsi kurkulla pelaamansa kamppailut. Nyt etenkin Jokipoikien on jo hieman helpompi hengittää, sillä kahden parhaan joukkoon pääsy on jälleen joukkueen omissa käsissä.

HeKi hävisi perjantaina Suomi-sarjan mestaruuden rangaistuslaukauksilla, mutta 1-3-lukemat varsinaisella peliajalla merkitsivät itähämäläisille kahta ensimmäistä pistettä karsintasarjassa. Mahdollisuudet kahden joukkoon ovat HeKillä enää teoreettiset, mutta kulissien takaisten tapahtumien varalta karsinnan kolmossijallakin voi olla merkitystä.

Sunnuntain kamppailussa kotietu on HeKillä, mutta käytännössä siitä ei välttämättä ole suurta iloa itähämäläisille. Pudotuspeleistä alkaen HeKi on jännittänyt kotihallissaan pelaamista, ja karsinnoissa molemmat kotipelit ovat päättyneet melko selkeisiin tappioihin. Etenkin puolustuspelaaminen ja maalivahtipeli ovat olleet ongelma kotihallissa, ja Jokipoikien laadukas hyökkäyskalusto laittaa nämä osa-alueet taatusti koetukselle sunnuntainakin.

Toisaalta juuri nyt HeKillä voi olla aineksia murtaa kotipelaamistaan vaivannut kipsi. Sunnuntain ottelu on HeKin kauden viimeinen kotipeli, ja joukkueella on alla pienimuotoisen tappioputken katkaissut voitto. Menestyspaineetkaan eivät välttämättä ole enää voimakkaimmillaan, kun mahdollisuudet varmaan Mestis-nousuun ovat vähäiset.

Karsintojen avauskierroksella Jokipojat vei joukkueiden kohtaamisen nimiinsä niukoin 1-0-lukemin. Tuloksesta ei kuitenkaan voi vetää suoria johtopäätöksiä sunnuntain pelin kulkuun, sillä ero koti- ja vieraspelaamisen välillä on erityisesti HeKin kohdalla ollut suuri.

Maalivahtiosastolla kysymysmerkkejä

Sunnuntain kamppailua värittää, kuten joukkueiden edellistä kohtaamistakin, entisten joensuulaisten suuri määrä HeKin riveissä. Heistä valmentaja Jarno Pikkarainen on näyttänyt jo kykyjään karsintasarjassa rakentamalla etenkin vieraspeleissä vaikeasti läpäistävän viisikkopuolustuksen. Sen sijaan Jokipojat-taustaiset pelaajat ovat olleet HeKissä kauden ratkaisuhetkillä melko pienessä roolissa.

Vastaavasti myöskään Jokipoikien heinolalaislähtöinen sentteri Topi Riutta ei ole yltänyt karsinnoissa parhaimpaansa. Pitkästä aikaa entisessä kotikaupungissaan pelaavalla kiekkokiertolaisella on sunnuntaina näytön paikka, sillä karsintasarjassa tehopisteet ovat jääneet 0+1:een ja plusmiinustilastokin on kaksi maalia pakkasella.

Maalivahtipelin osalta HeKi ja Jokipojat ovat jokseenkin samassa tilanteessa: ykkösvahtina karsintoihin lähteneen torjujan otteet eivät ole täysin vastanneet odotuksia, ja edellisen kierroksen voitto-otteluissa maalin suulla nähtiinkin kakkosvahti. Sekä HeKin Mikko Kapanen että Jokipoikien Ari Reunanen pelasivat perjantaina hyvän ottelun, joten kaksikolle voisi povata töitä myös sunnuntaina. Toisaalta ykkösvahdit Pekka Mäkitalo ja Tomi Räisänen olivat kaukalon hahmoja joukkueiden kohdatessa edellisen kerran Joensuussa.

Ennakkoon kuumia kenttäpelaajia ovat eittämättä vierasjoukkueen hyökkääjät Sami Puruskainen ja Jani Keränen, jotka olivat näkyvässä roolissa perjantain FPS-voitossa. HeKin ykkösnimi oli Seinäjoen ottelussa puolustaja Anssi Silfver, jonka rooli on merkittävä myös HeKin karsintasarjassa hieman odotettua vaisummaksi jääneen hyökkäyspelin rakentelussa. Hyökkääjistä Olli Sinkkonen on noussut joukkueen tehokkaimmaksi pelaajaksi.

Jokipojat on illan ottelussa suosikki kovemman materiaalinsa ja HeKin heikkojen kotipelien ansiosta. Kotijoukkueen voima piilee tiukassa puolustamisessa, jolla se aiheutti Jokipojille tuskaa edellisessä kohtaamisessa. HeKin hyökkäyskalusto on osoittautunut tällä tasolla melko kevyeksi, mutta jos ottelu pysyy vähämaalisena, joukkueella on saumat aina voittoon asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle