Leino roiskaisi HeKin voittoon

Heinolan Kiekko avasi pistetilinsä heti vuoden 2008 ensimmäisessä ottelussaan. Puolustajakadosta kärsinyt kotijoukkue vei ottelun nimiinsä 3-2 (1-1,2-1,0-0). Ottelun voittomaaliksi muodostui Sakari Leinon onnekas osuma ottelun puolivälissä.

Joulutauko oli poistanut HeKin pelisuorituksia vaivanneen tuskan ja jäällä nähtiin rennon oloinen heinolalaisryhmä. Salamat ei ollut toipunut keskiviikkoisesta selkäsaunastaan. Vierasjoukkueen alku oli todella tahmea ja aneeminen, mutta ote parantui loppua kohden. HeKiltä puuttui kokoonpanosta tukku runkopuolustajia. Juuri sairastuneen Josse Mielosen lisäksi kokoonpanosta uupui Jani Keskisen nimi.

Ottelu jatkui vierailijoiden kannalta siitä mihin se keskiviikkona Vaasassa jäi. HeKi hallitsi ottelun alkua täysin ja Simo Vehviläinen oli Salamoiden maalilla täystyöllistetty. Isännät voittivat kaikki aloitukset järjestään ja laukoivat hanakasti. Vehviläisen hyvien torjuntojen myötä Salamat selvisi alun myllytyksestä.

Kirkkonummelaiset pääsivät peliin mukaan heinolalaisjäähyjen ansiosta ja Sami Tervonen iskikin 0-1 johtomaalin kolmannen ylivoimapelin päätteeksi. Rangaistusaitiosta jäälle rynninyt Aki Kaskinen ei ehättänyt enää pelastamaan tilannetta.

Heinolalaisia maali ei hetkauttanut vaan kiekkoa alettiin lyödä välittömästi kohti Vehviläisen vartioimaa maalia. Tasoitus syntyi vain kaksi sekuntia ennen erän päättymistä ylivoimapelin päätteeksi. Dan Marklund sohi kiekon maalinedusruuhkasta sisään.

Toisessa erässä kotijoukkueen hyvä vire jatkui. Alun tapetun alivoiman jälkeen heinolalaiset siirtyivät 2-1-johtoon Ville-Matti Koposen osumalla. Koposen sutima veto löysi tiensä maaliin kutakuinkin samoilla kuvioilla kuin edellisessäkin maalissa.

HeKi oli muuttanut taktiikkaansa aiempaa puolustusvoittoisemmaksi ja karvasi nyt varovasti vain yhdellä miehellä. Ensimmäisessä erässä ja toisen erän alussa tämä toimikin moitteettomasti, mutta hetkeksi tämän pelitavan noudattaminen unohtui ja Salamat sai otteen.

Heinolalaispuolustajat saivat ihastella Salamoiden tasoitusmaalia aitiopaikalta. Henri Holmström ja Robin Eglund pelasivat kiekon maalin eteen Jarno Koskirannalle, joka sai sijoittaa lätyskän yläkulmaan ohi kahden polvistuneen HeKi-puolustajan ja maalivahti Jan-Erik Kaislan. Tasoitus syntyi ajassa 33.39.

Leinon erikoinen ratkaisi

Välittömästi maalia seuranneen aloituksen jälkeen nähtiin ottelun ratkaisuksi muodostunut kummajainen. Olli Sinkkonen voitti aloituksen heinolalaisille ja nuori puolustaja Sakari Leino lääppäisi keskialueelta rystylyönnin, joka muistutti jotain maahockey- ja pesäpallolyönnin väliltä. Tuo lentävän lautasen lentorataa lepattanut kiekko lurpsahti kaikkien hämmästykseksi Vehviläisen suojuksien välistä maaliin ja HeKi johti ottelua nyt 3-2. Osuma oli Leinon Mestis-uran ensimmäinen.

Nopeasti takaisin kuitattu johtoasema piristi HeKiä ja ottelu kulki jälleen isäntien komennossa, mutta lisämaalien teossa se ei onnistunut edes ylivoimalla. Vastaavasti Salamatkin pääsi yrittämään ylivoimalla, mutta myös ilman tulosta. Erä päättyi loppusummerin soittoon ja kotijoukkueen Ville Kiiskisen ottamaan kymmenen minuutin käytösrangaistukseen.

Päätöserässä HeKi alkoi jo varmistella johtoaan ja peli meni ajoittain hieman ylipassiiviseksikin. Salamat haki ahnaasti tasoitusta ja saikin luotua ajoittain hyviä pyörityksiä heinolalaisten maalille, mutta terävyys maalintekotilanteissa oli kateissa. Kirkkonummelaisten rohkea hyökkäyspeli avasi vastaiskumahdollisuuksia HeKille.

Vieraiden paras tilaisuus tasoitukseen oli viitisen minuuttia ennen loppua, mutta kotijoukkueen maalilla hyvin torjunut Jan-Erik Kaisla teki juuri tuohon paikkaan loistotorjunnan. Takaa-ajo tyrehtyi lopulta Jarno Niinimäen huitomisjäähyyn aivan ottelun loppuminuuteilla.

Salamoiden valmentaja Jarmo Jamalainen tiivisti ottelun lyhyesti, mutta osuvasti.

- Kiekko pomppi väärälle puolelle.

Kiekko todellakin pomppi tällä kertaa kotijoukkueelle. Monesti tuskaisen syksyn aikana nuo kiekot pomppivat HeKin kannalta väärään suuntaan, mutta tällä kertaa onni oli heinolalaisten puolella. Peli olisi voinut kääntyä myös Salamoille, mutta isännät olivat suurimman osan pelistä niskan päällä ja ansaitsi voittonsa. Ilman maalivahti Vehviläistä olisi vieraiden selkäranka saattanut katketa jo heti alkuhetkillä.

Heinolalaisten luotsi Jari Blomberg oli painottanut tauon harjoituksissa etenkin ylivoimapelin tärkeyttä. Ylivoimapelissä näyttikin nyt olevan selkeät ja hyvin toimivat kuviot.

- Tauon jälkeen on aina vaikeaa. Hyviä pelinkääntötilanteita ja maalipaikkoja, jotka johtivat sitten puolustuspään virheisiin. Ensimmäisessä erässä ylivoimapeli oli terävää. Ylivoimapeliä ollaan tauolla harjoiteltu ja paranneltu, Blomberg kertoi.

Salamat pelaavat seuraavan ottelunsa keskiviikkona, jolloin se saa tärkeässä ottelussa Kirkkonummella vastaansa SaPKon. HeKi puolestaan matkaa samana päivänä Joensuuhun Jokipoikien vieraaksi. Voitosta huolimatta HeKillä on paljon petrattavaa puolustuspelaamisensa kanssa. Salamoiden olisi puolestaan muutettava pikaisesti kurssiaan tai karsintaviiva alkaa huolestuttavasti lähestyä.