Valli laukoi Hokin välieriin

Voittomaalin laukonut ja loppulukemat tyhjiin sinetöinyt puolustaja Atte Valli oli Hokin sankareita lauantaina KooKoon kaatuessa maalein 2-4 (1-1, 1-0, 0-3). Hokki teki historiaa etenemällä ensimmäistä kertaa Mestis-historiassaan välieriin kukistamalla kouvolalaiset voitoin 3-1. Ottelun kuumimpia puheenaiheita oli tälläkin kertaa tuomarityöskentely Jussi Leppäsen varastaessa show’n pääroolin.

Hokin ja KooKoon ottelusarjasta odotettiin erittäin tasaista – ja sellainen myös saatiin. Hokin eteneminen välieriin neljässä ottelussa oli kuitenkin pienoinen yllätys. Ensimmäisen ottelupallon hyödyntäminen lyhensi kuitenkin mukavasti joukkueen ja paikalle saapuneiden kannattajien paluumatkaa Kainuuseen.

– Olen erittäin tyytyväinen, sillä ei ole helppoa voittaa KooKoota kolmesti. Oli tärkeää, että voitimme neljässä pelissä, jotta saamme vähän aikaa ja ehkä loukkaantuneita pelaajiakin takaisin. Meillä oli moraali ja timing kohdallaan, kiitteli ensi kauden seuralleen katkeraa kalkkia syöttänyt Hokki-valmentaja Vladimir Kolek.

Kainuulaisten sankariksi nousi kesken kauden Jokipojista hankittu puolustaja Atte Valli, joka iski voittomaalin kuutisen minuuttia ennen täyttä aikaa ja sinetöi vielä loppulukematkin tyhjiin. Valli oli osallisena myös yhdessä ottelun ratkaisuhetkistä; avauserän loppupuolen kahinassa, jonka seurauksena KooKoo-vahti Carl Grahn ajettiin suihkuun.

kommentti

Leppänen varasti show'n - kyllästynyt Mansikka lyö pillit pussiin.
[lue lisää]

Viimeistä kertaa KooKoon peräsimessä esiintynyt Reijo Mansikka oli taiston päätyttyä hyvin pettynyt päätuomari Jussi Leppäsen työskentelyyn.

– Meiltä ykkösmaalivahti ulos ja täysin perusteeton maalin hylkääminen. Vai voiko otteluvalvoja sanoa [maalista] muuta?

Ei voinut.

KooKoo peliin ryminällä

Ottelu oli alusta asti parasta mahdollista playoff-vääntöä. Reino Soijärven ja Teemu Sompin katsomon puolelle jättänyt Mansikka oli saanut ladattua KooKoon taistelutahtoa täyteen. Armottomasti raataneet ja joka vaihdossa taklanneet oranssipaidat pitivätkin Hokkia helisemässä.

KooKoon ylivoimapelaaminen oli ontunut aiemmissa kohtaamisissa, mutta nyt siinäkin oli nähtävissä tappamisenmakua. Ykkösnyrkki vei isännät johtoon tyylikkäällä osumalla Kimmo Haapa-aron taisteltua Teemu Kolehmaisen rangaistusaitioon. Aiempaa suoraviivaisemmin pelannut KooKoo ehti tykittää pikkumustaa kohti Joni Myllykosken vartioimaa maalia peräti neljästi, ennen kuin Mikko Liukkonen sai nepata kiekon tyhjiin Timo Nurmbergin namupassista.

Hokki sai tilaisuutensa tasoitukseen, kun Nurmberg otti turhan jäähyn. Maali ei ollut kaukana, sillä ensin Jukka-Pekka Holopainen tarjoili Hokille paikan parhaaseen sektoriin ja vähän myöhemmin purkukiekkoa yrittänyt Grahn kimpautti kiekon melkein omaan maaliinsa.

KooKoo kuitenkin kesti vajaan minuutin kahden miehen alivoimaansakin ja oli lisätä johtoaan Juha Silvanderin kakkosen aikana Jani Keskisen pommitellessa. Reboundiin päässyt Tuomas Gärdström ei kuitenkaan saanut vetoaan nousemaan riittävästi.

Tasoihin vierasjoukkue tuli ylivoimalla, kun karkumatkalle pyrkinyt Silvander pakotti Liukkosen rikkomaan. Teemu Virtala voitti aloituksen ja Kimmo Happo petasi maalin takaa oivan paikan Tuomas Nikoskelaiselle, joka vetäisi lätyn maaliin aikailematta.

Mopo karkuteillä

Loppuerän paras paikka oli Hokin Teemu Kolehmaisella, sekin ylivoimalla. Grahn koppasi kuitenkin näyttävästi avopaikasta lähteneen kudin räpyläänsä. Erän puhutuimmat tilanteet nähtiin kuitenkin päätösminuuteilla. Grahn sai vastustajalta puutavaraa näpeilleen ja antoi samalla mitalla takaisin kilvellään. Leppäsen kova ratkaisu oli passittaa loistavaa ottelusarjaa pelannut maalivahti suihkuun väkivaltaisuudesta.

Grahnin tilalle luistellut Esa-Tapio Palmu joutui heti kovaan paikkaan, sillä Leppänen vihelsi heti perään KooKoo-tsemppari Haapa-arolle 2+10-minuuttisen päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Hokki sai aloittaa toisen kahden miehen ylivoimalla ja pelata sitä loppujen lopuksi peräti kolmen minuutin ajan. Edellisen kerran tammikuussa torjuntatöissä ollut Palmu piti kuitenkin pintansa ja kesti Hokin pommituksen. KooKoon alivoimapelaaminen oli esimerkillisen uhrautuvaa.

Leppänen heitti kuitenkin pian lisää vettä jäähallin kiukaille, hyläten KooKoolta selvän maalin – ja passittaen tilanteesta vielä oranssipaidan jäähylle. Ja sitten alkoikin tasoittelu. Kahden heppoisesti tuomitun Hokki-jäähyn aikana KooKoo ei kuitenkaan kovin vaarallisia tilanteita onnistunut luomaan. Heti niiden jälkeen kainuulaiset tosin yrittivät huiskia kiekon omaan maaliin peräti kahdesti.

Kolme peräkkäistä Hokki-jäähyä riitti sentään KooKoolle, joka sai jauhaa vajaan minuutin kahden miehen ylivoimaa kahteen otteeseen peräkkäin. Jani Keskinen piti kiekon hyvin alueella ja pelasi sen Tuomas Ilolalle b-pisteen kaarelle. Ilolan loistava syöttö napsahti kentän halki Jari Keltaselle, joka kauhoi kiekon sisään lähes nollakulmasta.

V-miehet Hokin sankareina

Vieraat saivat aloittaa ylivoimalla kolmannenkin erän. Tasoitus ei ollut kaukana, kun Atte Valli täräytti kiekon voimalla tolppaan. Rinnalle kainuulaiset tulivat kuitenkin vasta ajassa 47.02 Teemu Virtalan yksilösuorituksen myötä. Vielä viime kaudella KooKoota edustanut Virtala toi kiekon itse alueelle ja laukoi oman reboundinsa maalin kattoon.

Tasoitus toi selvästikin uutta virtaa Hokin pelaamiseen ja Mansikka joutuikin kutsumaan väsyneet suojattinsa neuvonpitoon. Peli rauhoittuikin jonkin verran, eikä kumpikaan joukkueista vaikuttanutkaan enää hakevan johtomaalia kovin suurella innolla. Alivoimilla ratkaisupelaajansa väsyttänyt KooKoo ei pystynyt luomaan koko erän aikana yhtään todella vaarallista maalitilannetta ja Hokkikin näytti tyytyvän vain tukkimaan keskialueen.

Johto- ja lopulta myös voittomaali nähtiin kuitenkin seitsemisen minuuttia myöhemmin. Suoraan aloitusvoiton jälkeen laukoneen Vallin kuti pomppi lihamuurin takaa alanurkkaan.

– Peli oli tasainen ja molemmilla oli maalipaikkoja. Pienestä se oli kiinni, mutta kolmas erä ratkaisi, iloitsi Kolek.

KooKoolle tarjoutui vielä mahdollisuus tasoittaa peli, kun Leppänen vihelsi kaksi helpohkoa jäähyä Hokille. Maitohapot näyttivät kuitenkin jo painavan pohkeissa ja kahden miehen ylivoimakin jäi hyödyntämättä. Maalivahditta pelaaminenkin kostautui, kun Valli laukoi kiekon tyhjiin rohkeasti punaviivan huonommalta puolelta ajassa 58.25.

Siipi maassa Mansikalla

Putoaminen oli kouvolalaisille kova pala purtavaksi, vaikka vaikeista olosuhteista käynnistynyt kausi odotuksia paremmin sujuikin. KooKoo kaatui saappaat jalassa ja taistellen.

– Taistelimme tänään hyvin ja pelasimme sarjan parhaan pelin. Mutta nyt on siipi maassa. Raskasta, Mansikka puhisi.

– Olen erittäin pettynyt tulokseen. Tällä joukkueella oli mahdollisuudet mennä vaikka kuinka pitkälle.

KooKoosta esiin nousivat Hokki-pakit rikkomaan pakottanut Nurmberg sekä loistavasti taistelleet Tuomas Ilola ja Jari Keltanen. Myös Esa-Tapio Palmu teki parhaansa vaikeassa paikassa, vaikka voittomaali jossiteltavaa jättikin.

Vieraista Teemu Virtala nousi todella tärkeään rooliin päätöserässä. Voiton takuumiehiä oli myös maalivahti Joni Myllykoski, joka tosin sai kiitellä tuomaria oman maalinsa hylkäämisestä.

Hokki saa välierissä vastaansa Jukurit, ellei Salamat onnistu yllättämään Vaasassa Sportia kolmatta kertaa maanantaina. Siinä tapauksessa vastustajaksi tulisi K-Vantaan puhtaasti kepittänyt TuTo.

Jatkoajan Kouvolan toimitus kiittää lukijoitaan kaudesta ja palaa myöhemmin asiaan yhteenvedon kera.