Somppi rei’itti Haukkoja

Jos Kouvolan jäähallissa nähtiinkin viikonlopun rokkikinkereissä julmaksi äitynyttä viihdettä, ei KooKookaan paljoa pahemmaksi jäänyt. Isännät takoivat taululle lukemat 9-2 (3-0, 4-1, 2-1) kypärätempun iskeneen Teemu Sompin ja tehot 2+2 ahnehtineen Jari Keltasen johdolla. Haukoille tappio oli jo yhdeksäs peräkkäinen.

Jatkoaika pyrkii raporteissaan kertomaan ottelutapahtumista tasapuolisesti. Niin tälläkin kertaa, vaikka Haukkojen osuus lyhyeksi jääkin. Järvenpääläislukijoiden palvelemiseksi aloitetaan katsaus vierasjoukkueen harvoista onnistumisista, jotta KooKoo-ilakoinnin voi halutessaan jättää lukematta.

Lintuparven valkokypärä Miikka Lindholm iski joukkueen molemmat maalit. 7-1-osuma syntyi ylivoimalla ja siirretyn rangaistuksen aikana toisen erän loppupuolella. Kiekko oli käväissyt jo maaliviivan tuntumassakin, mutta löysi lopulta tiensä perille Lindholmin B-pisteen tuntumasta lähteneen tarkan rannelaukauksen voimasta. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Lindholm laittoi irtokiekon sisään maalinedustalta ja kavensi 7-2:een KooKoon junioripainotteisen neloskentän löysäillessä.

Onnistumisprosentti Haukoilla oli melko hyvä, sillä juuri muita tilanteita joukkue ei onnistunut luomaan. Janne Lehtinen tosin laukoi heti ensimmäisen haukkaosuman jälkeen kiekon loistavan syötön päätteeksi ohi maalin. Lindholm puolestaan pääsi läpiajoon toisen osumansa jälkeen, mutta Carl Grahn torjui KooKoo-maalilla myös jatkoyrityksen. Haukkojen esitys ei juurikaan kerrottavaa toimittajalle jättänyt – eikä se joukkueen valmentajaa Jan Lehteäkään kovin puheliaaksi saanut.

– Ei ole kauheasti sanottavaa… Pitkän tauon jälkeen meidän piti pelata nöyrästi. Luulinkin, että pystyisimme noudattamaan systeemiä, mutta paskanmarjat.

Neljä Kokkosen…

KooKoo aloitti maalikarkelot heti toisella peliminuutilla. Pakkipari Timo Suuronen – Joni Öhberg oli suurissa vaikeuksissa omalla alueellaan. Lopulta Teemu Sompin laukaus parhaalta sektorilta lirui sisään haukkavahti Heikki Kokkosen längistä.

2-0-osumasta vastasi tiistain ottelussa kolme syöttöpistettä kerännyt Ilkka Saarela reilun yhdeksän minuutin pelin jälkeen. Kiekko pomppi jälleen Suurosen ja Öhbergin jaloissa hyvän tovin ja pakkiparin flegmaattisuus kirvoittikin ansaittua satikutia maalivahdilta.

KooKoo iski avauserässä vielä kolmannenkin kerran, ajassa 14.38. Jari Keltanen syöksyi Tommi Sieversin ja Toni Kirenin välistä, löi väkisin jään pinnasta kiekon kohti maalia ja Kokkonen imaisi sen sisään. Neljäskin maali oli erittäin lähellä, sillä Antti Silvennoinen laukoi kiekon pian Keltasen osuman jälkeen tolppaan.

Lopullinen ratkaisu syntyi kuitenkin heti toisen erän alussa. Mikko Liukkonen huitaisi hudin hyvästä syötöstä, mutta Timo Nurmberg sai rauhoitettua tilanteen haukkamaalin taakse. Takalinjoilta rynninyt puolustaja Jukka-Pekka Holopainen sai tällätä maalin edestä vastapalloon.

– Siivet katkesi aika helposti Haukoilta. Kun on vaikeaa, voi näköjään olla todella vaikeaa, Lehti valitteli.

…ja viisi Räisäsen taakse

Kokkonen kyllästyi 4-0-tilanteessa puolustajiin ja luisteli vaihtoon. Haukat yritti samalla kasata rivejään aikalisänkin avulla. Neuvonpito ei juurikaan vieraita auttanut, sillä miesten tie vei jäähyaitioon. Maalille luistellut Tomi Räisänen sai muutaman torjunnan alleen ennen kuin joutui antautumaan ensimmäisen kerran ajassa 27.05. Petr Machacek pääsi laukomaan ylivoimalla epäonnistuneen purun jälkeen ja Somppi survoi reboundin sisään.

Lisää oli luvassa kolme minuuttia myöhemmin. Suuronen läppäsi hanskallaan puhtaan hudin roikkukiekosta, Keltanen otti sen alas ja 6-0. Heti perään Keltanen heitti sokkosyötön keskelle haukkapuolustusta. Mustapaitoja ei lätty kuitenkaan kiinnostanut, joten Somppi viimeisteli kypärätemppunsa.

Kolmas erä oli jo jokseenkin pakkopullaa. Isännät iskivät kuitenkin vielä kahdesti Haukkojen jäähyiltyä. Molemmista maaleista vastasi Mikko Liukkonen, joka nousi yhdessä Sompin kanssa maalipörssin kärkeen kymmenellä kokonaisosumallaan.

Ensimmäinen Luigin osumista syntyi tasavajaalla pelatessa. Laitahyökkääjä vapautti ensin puolustaja Jussi Halmeen läpi, mutta Räisänen torjui. Liukkonen haki itse kiekon kulmasta, nousi vetopaikkaan ja maalasi.

Viimeisestä maalista suurin kunnia kuuluu Haukkojen pitkähuiskealle Matti Luomalle. Luoma kuljetti kiekon kaikessa rauhassa pois omalta alueelta järvenpääläisten pelatessa alivoimalla, kurvasi sitten takaisin ja syötti taaksepäin suoraan Tatu Katteluksen lapaan. Liukkonen ei erehtynyt Katteluksen esityöstä.

Jokunen muukin maukas paikka KooKoolla ottelussa oli. Lähimmäs maalia pääsi päätöserän alussa alivoimalla läpiajoon karannut Nurmberg, jonka veivit eivät kuitenkaan vieneet kiekkoa tolppaa lähemmäs maalia.

”Keltanen ja Somppi huikeita”

KooKoon Eemeli Koskelaisen peli päättyi kolmannen erän puolivälissä Harri Hautajoen polvitaklaukseen. Hautajoki tuskin haki ikävältä näyttänyttä kontaktia tarkoituksella, mutta ansaitsi suihkukomennuksensa. Päätuomari Mika Sinkkosen tarkka linja pysyi kasassa muutenkin kiitettävän hyvin läpi ottelun.

Ottelun erikoisuuksiin kuuluivat Haukkojen Miikka Lindholmille ja Tuomas Ilolalle vihelletyt kymmenen minuutin käytösrangaistukset väärästä ja vaarallisesta varusteesta. KooKoon Aapo Lampinen sai kymppinsä sukeltamisesta avauserässä.

Molemmat Haukkojen maalit tehneen Lindholmin lisäksi joukkueesta on vaikea löytää suurempia onnistujia. Vain Juha Jusslin ei jäänyt tasaviisikkopelissä pakkasen puolelle. Pahimmissa vaikeuksissa olivat tilastojenkin valossa osuutensa 3-0 hävinnyt kaksikko Öhberg-Suuronen. Maalivahdeista Kokkonen ei vakuuttanut, Räisänen taasen antoi liiankin pontevasti palautetta joukkuetovereilleen – ja saikin kuulla kiukkuilustaan pelin jälkeen.

Kokonaisuudessaan Haukkojen esitys oli suoraan sanottuna luokaton. Joukkue kenties halusi voittaa – mutta missään vaiheessa moista halua ei otteista katsomoon asti välittynyt. Erityisen surkeaa ja haluttoman oloista joukkueen pelaaminen oli oman maalin edustalla.

– KooKoo oli vähintäänkin tuon verran parempi. Kun 18 pelaajasta maksimissaan viisi-kuusi pystyy pelaamaan omalla tasollaan, niin ei meillä ole mitään mahdollisuuksia, Lehti myönsi.

Toki tangoon tarvitaan aina kaksi, kuten KooKoon Reijo Mansikka muistutti heti Lehden perään

– Ei tuollaiset numerot ihan ilmaiseksi tule, vaan kyllä niiden eteen on töitä tehtävä. Tulimme peliin hyvällä intohimolla ja liikkeellä. Saimme painetta Haukkojen päätyyn, eikä jääty kulmaan nysväämään.

Ja eiväthän lukemat 9-2 pelkästään Haukkojen huonoutta olleet, vaan mukana oli vähintäänkin samansuuruinen annos KooKoon hyvyyttä. Joukkue kunnostautui etenkin maalipaikkojen hyödyntämisessä sekä suoraviivaisuudessa. Tehonyrkkinä hääri ensimmäistä kertaa kasassa ollut kolmikko Jari Keltanen (2+2), Teemu Somppi (3+0) ja Teemu Timoskainen (0+1). Keltanen ja puolustaja Petr Machacek voittivat osuutensa puhtaasti 4-0.

– Joukkueessa oli paljon onnistujia. Keltanen ja Somppi olivat huikealla pelipäällä tänään ja maalivahtipeli onnistui niillä kerroin kun tarvetta oli, Mansikka kehui.

KooKoo-hyökkääjistä olivat sivussa Ilpo Salmivirta ja Reino Soijärvi. Tuomas Gärdströmin kuumeilu avasi paikan kokoonpanossa Jesse Lustbergille, mutta nuori puolustaja ei onnistunut vakuuttamaan. Myös Haukkojen tuore hankinta, kakkosdivarista siirtynyt Mika Taurivuo, oli kuumeessa.

Yhdeksännen peräkkäisen tappionsa myötä entistä tukalammin jumboksi jämähtänyt Haukat isännöi lauantaina Jukureita. Kotona loistanut, mutta vieraissa vaisummin menestynyt KooKoo puolestaan matkaa Joensuuhun.