Jukurit yhä D Teamin peikko

Sarjakärki D Team ja viimeisimmässä pudotuspelipaikassa kiinni oleva Jukurit mittelöivät Jyväskylän keskiviikkoillassa kauden kolmannen keskinäisensä. Ensimmäisen kohtaamisen D Team hävisi Mikkelissä jatkoajalla, toisessa Jukurit oli etevämpi 2–4. Myös tällä kerralla vierailijat saivat Jyväskylästä makoisia kolmen pisteen arvoisia tuomisia 0–1 (0–1, 0–0, 0–0) -voitollaan.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita illan ottelussa ei erityisen paljon ollut, eikä maalipaikoillakaan juuri mässäilty. On helppo uskoa, että jyväskyläläisyleisö on kauden mittaan varmasti viihdyttävämpiäkin otteluita nähnyt. Mutta valmentajia molemmin puolin etenkin puolustuksellisesti hyvin onnistunut ottelu miellytti – varsinkin kun kumpikin joukkue oli ottanut edellisotteluistaan askeleen jos ei toisenkin eteenpäin.

– Pienistä asioista oli peli kiinni. Tänään meille oli kiekkojumalat kohdallaan, ja saatiin voitto. Ison taistelun kautta tähän kyllä tultiin, sillä olimme marraskuussa syvässä seitsemän tappion putkessa, ja jouduimme miettimään peliä uudelleen. Kolme peliä on pelattu niiden jälkeen, kaksi voittoa saatu, ja Joensuussakin meni jatkoajalle eikä ollut paljosta kiinni, Jukurien päävalmentaja Pekka Lipiäinen kertoi.

– Otimme taistelu-puolustusvoiton. Koko joukkue taisteli hienosti, ja puolustimme koko kentän aluetta aiempaa paremmin. Olen erittäin tyytyväinen, että olemme nousseet vaikeista ajoista ylöspäin.

Tappiosta huolimatta D Teamin vastuuvalmentaja Jukka Ahvenjärvikään ei ollut apein mielin.

– Nollalla maalilla on huono voittaa peliä – jatkoaika on mahdollinen –, mutta tappiosta huolimatta tänään oli ilmeeltään meiltäkin hyvä peli. Edelliseen peliin verrattuna taisteluasenne oli eri tasolla. Pienillä marginaaleilla ottelu ratkesi.

Jukurit Hyvärisen maalilla voittoon

Ottelun ainokaiseksi jäänyt osuma nähtiin ensimmäisen erän kymmenennellä minuutilla. Jukurien Oskari Hakomäki oli ottanut kiinnipitämisestä kahden minuutin rangaistuksen, ja D Team pyöritti ylivoimapeliä kiimaisesti hyökkäyspäässään. Kiekonmenetyksen turvin mikkeliläisille avautui sauma vastaiskuun. Oikea laita oli täysin avonainen, ja Jesse Mankinen purjehti läpi. Siniviivan jälkeen lämäri, joka kimmauttaa jyväskyläläisten veräjänvartija Jarno Laitisen patjoista kiekon suoraan keskelle b-pisteiden väliin vartioimatta jääneen, hyvän nousun tehneen jukuripakki Eero Hyvärisen lapaan. Hyvärinen ei erehdy, vaan kiittää ja kumartaa, toisin sanoen jatkaa kiekon varmasti maaliin.

D Team ehti juuri hyökkäysalueeltaan alas miehittämään kolmella miehellä puolustusalueensa keskikaistaa, mutta Hyvärinen jäi ratkaisevasti vaille tarkkaa miesvartiointia. Tätä ja Hyvärisen oikea-aikaisuutta Ahvenjärvikin harmitteli, ja kiinnitti huomiota myös joukkueensa hyökkäyspeliin, joka ei toivotulla tavalla toiminut ja oli loistokkaan mikkeliläispuolustuksen lisäksi osasyy tappioon.

– Oma hyökkäys/jatkohyökkäyspelaaminen ajautui liian lähelle vastustajan maalia. Ilmaa olisi pitänyt jättää väliin. Jukurit toki puolustikin hyvin, ja voitto oli ihan heidän hyvyyttään, Ahvenjärvi analysoi.

Maalivahti Timo Väisäsen johdolla jukuripuolustus tilkitsikin maalinsa mainiosti. D Teamilla oli toki jokunen paikka, kenties parhaana ottelun seitsemännellä minuutilla Jaakko Pelkosen johtaman kakkoskentällisen vyöry jukurimaalille. Kentällinen laidoillaan Kaarlo Jormakka ja Joonas Saari ei kuitenkaan onnistunut sutimaan kiekkoa auki ammottaneesta maalin vasemmasta kulmasta sisään. 47. minuutilla Timo-Pekka Heikkinen sai myös tilaisuuden. Hän karkasi vasemmalta laidalta läpi hyvään paikkaan, Jormakka hyökkäyksessä mukana, mutta Väisänen ei miehille antautunut.

Jukurit oli kuitenkin ottelun aktiivisempi osapuoli ja vyörytti enemmän painetta vastustajan alueelle. Hyviä tilaisuuksia siunaantui Hyvärisen maalin lisäksi ottelun 15. minuutilla kuin varkain niin ikään Hyväriselle ja 43. minuutilla Oskari Hakomäelle. Hyvärisen siniviivalta toimittama rannesutaisu valui juuri tolpan vierestä ohi, Hakomäen taiturimaiset harhautukset eivät puolestaan saaneet aivan maaliin johtanutta lopputulosta, vaikka jyväskyläläisiä komeasti kahville vietiinkin. Kiitos tästäkin vastapuolen veräjänvartijan tapaan mallikkaan iltapuhteen tehneen D-vahti Jarno Laitisen.

Laitinen keräsikin yhdessä kuukauden pelitauon jälkeen komean paluun tehneen Kaarlo Jormakan kanssa Ahvenjärven yksilötason kehut.

D Teamin kokoonpanorintamalla riittänyt eloa

Ottelun ratkaisuasioihin kuului osaltaan joukkueiden kokoonpanotilanne. Jyväskyläläisten hyökkäyskalusto on viime aikoina kokenut kovia kolauksia, etenkin kärkipäänsä osalta. Joukkue on vaihtunut viikon aikana ”parhaimmillaan” moneen otteeseen, eikä siten esimerkiksi joukkuepelaaminen ole saavuttanut parasta potentiaaliaan. Tänäänkin D Teamin hyökkäyksen vakio-osastosta oli viitisen miestä poissa.

– Isoja muutoksia on ollut, mutta nämä miehet on valittu joukkueeseen. Tämä on vähän kuin tuppea pelaisi. Voi olla hyviä tai huonoja korttipelejä. Se ero meillä korttipeliin on, että meillä on vain hyviä pelaajia. Vaikeuttaa se toki jonkin verran, ettei ole kiinteää kokoonpanoa, mutta pitää osata pelata kenen kanssa tahansa, Ahvenjärvi tuumaili.

– Olen huolissani mutta toisaalta luottavainen. Taidot eivät ole joukkueelta mihinkään kadonneet. Näillä kokoonpanoilla jos jatketaan, koko ajan peli paranee. Korostan kuitenkin, että tämä on tasainen sarja, jossa saa pelata hyvin voittaakseen.

Jukurit on jo hieman tottunut entisen ykkösketjun laitahyökkääjän Miikka Lindholmin poissaoloon, joka on kokoonpanojen osalta joukkueen isoin miinus. Mikkeliläisillä menee muuten tällä osastolla vähintään kohtalaisesti. Joukkue on toisinaan saanut SaiPa-lainoja, mutta kyse on ollut käytännössä vain pienistä kokoonpanomuutoksista. D Teamia vastaankin lainamiehiä oli mukana vain yksi, Jesse Rohtlan johtamassa kakkoshyökkäysvitjasta pelannut, voittomaaliin syöttöpisteen napannut Jesse Mankinen. Hän ansaitsi ottelun jälkeen Hyvärisen ja Väisäsen ohella Lipiäiseltä tunnustusta.

– Mankinen jatkoi tänään kolmannessa meillä pelaamassaan ottelussaan ennakkoluulottomasti hyviä otteitaan. Hän jatkaa riveissämme ainakin joulutaukoon saakka.

Seuraavan kerran joukkueet nähdään jäällä lauantaina, kun Jukurit isännöi Lempäälän Kisaa ja D Team matkustaa Heinolan Kiekon vieraaksi.