Heittämällä ohi

Aluksi kankea, mutta lopussa jo hyvinkin luovaa ja viihdyttävää peliä esittänyt Hermes kykeni puhtaaseen 8-0 (2-0, 2-0, 4-0) voittoon vierasjoukkueen KOO-VEE:sta, kun se sai selvän yliotteen ottelun puolen välin jälkeen. Voiton ansiosta Hermes tuli KOO-VEE:n rinnalle sarjataulukossa ja säilytti sarjapaikan säilymisen omissa käsissään.

Tylyistä numeroista huolimatta myös tamperelaisilla oli alussa runsaasti hyviä tilanteita maalintekoon, mutta viimeaikoina punalampun sytyttäminen on ollut heille hyvin vaivalloista. Joukkueiden edellisen, Hermeksen häviämän ottelun jälkeen on KOO-VEE tehnyt 185 minuutissa vain yhden maalin.

– Tuolla on tulos taululla. Kyllä me lähdettiin tosissamme haastamaan Hermestä ja olihan siinä alussa paikkoja: viidellä kolmea vastaan ylivoima ja läpiajoja… Mutta luovutettiin tämä peli, kun tuli kolmas maali. On mennyt ehkä liiankin hyvin tämä karsintasarjan alku, kun saatiin seitsemän pinnaa. Maalivahtimme piti meitä pystyssä, että numerot pysyivät edes näissä… Ei tässä ole mitään selittelemistä, harmitteli KOO-VEE:n valmentaja Ari Jortikka ottelun jälkeen.

Paljon ilonaiheita tarjonnut peli ei saanut Hermeksen valmentajaa Jarmo Jamalaista leijumaan:

– Se alun hermoilu… Maalivahtimme Eero Kilpeläinen piti meitä alussa pystyssä miltei kaksi erää. Sitten kun tuli 3-0 –maali, niin alkoi kulkea, mutta alku oli kyllä melkoista Hawaii-kiekkoa, mutta suuri kiitos Kilpeläiselle. Hän jaksoi jälleen kerran pitää meitä pystyssä.

Kahden pelaajan laukomiskilpailu

Ensimmäisen erän torjuntaluvut 11–18 kertovat, että tilanteita saatiin solkenaan kumpaankin päähän. Vaarallisia paikkoja oli molemmilla viisi, mutta kahdesta hyvästä maalivahdista Eero Kilpeläinen kykeni ratkaisemaan ottelun kulun loistavilla pelastuksillaan, kun välillä liiankin innokkaasti hyökännyt kotijoukkue teki lukuisia kardinaalimokia. Tilastollisesti näkyvimmät pelaajat olivat siniseltä seitsemän kertaa laukonut kotijoukkueen Ismo Siren ja vieraiden Timo Ruuska, jolla oli yksi läpiajo sekä neljä paikkaa aivan maalin edessä.

Erityisesti KOO-VEE:n Juha-Pekka Palmrothin tarjoilut Timo Ruuskalle vaativat maalivahdilta huippusuorituksia. Ensimmäinen Ruuskan paikka tuli jo toisella minuutilla, mutta veto kilpistyi nopeaan jalkatorjuntaan.

Seuraavassa vaihdossa KOO-VEE:n pakit unohtivat Matti Pesosen täysin vapaaksi maalin edessä ja kokenut Jari-Pekka Pajula haki hänet syötöllään päätyviivan takaa. Pesosella oli helppo tehtävä laittaa kiekko ohi Juha Taposen, jolla ei ollut lainkaan reaktioaikaa Pajulan hyvän syötön ansiosta.

KOO-VEE:lle tarjottiin tasoitusta neljännellä minuutilla, kun he saivat pelata minuutin verran viidellä kolmea vastaan, mutta ainoan kunnon paikan järjesti Jani Uski, joka lähetti Jouni Kulosen läpiajoon, mutta Juha Taponen nappasi komean kopin räpyläänsä.

KOO-VEE:n murentumisen aloitti Hermeksen ylivoima, joka osoitti jälleen kerran tehonsa. Räväkästi pelannut ja paljon loppukautta kohden otteitaan parantanut puolustaja Jesper Söderholm tykitti b-pisteen ulkokaarelta komeasti Taposen mailakäden puolelta yläkulmaan.

Maalin jälkeen KOO-VEE:lle tarjottiin vielä nopeaa kavennusta Henri Kallion läpiajon myötä, hänen harhautettua Antti Niemen täysin pihalle, mutta tilanne päätyi jälleen kerran Kilpeläisen komeaan koppiin. Erän lopussa Timo Ruuska yritti vielä ohjata Kilpeläisen längistä, mutta muuri ei murentunut.

Pääosan esittäjät vaihtuivat

Kun kotijoukkueen Siren ja vieraiden Ruuska hävisivät erätauon jälkeen maalintekotilanteista, ottivat kotijoukkueen Matti Pesonen ja Jesper Söderholm heidän roolinsa. Aluksi Pesonen murtautui alivoimapelissä yksin läpi, mutta Taponen sai juuri ja juuri venytettyä jalkansa kärjellä kiekon eteen. Tämän jälkeen varreltaan pieni, mutta sisultaan suuri puolustaja Söderholm pommitti useita vihaisia kuteja yleisöä ilahduttaen muutaman metrin sinisen alta. Lähimmäksi maalia hän pääsi, kun pleksistä ponnahtanut kiekko jäi maalin katolle.

Kolmas, ja pelin lopullisesti ratkaissut maali, syntyi Matti Pesosen esityöstä, kun hän murtautui vahvasti luistellen oikeasta laidasta sisään ja otti mukaansa KOO-VEE – pakin järjestäen Jarno Kantelukselle tuhannen taalan paikan. Väkivahva Kantelus ampui lämärinsä sydämen pohjalta ja kuti upposi vastustamattomasti Taposen hanskapuolen yläkulmaan.

Seuraavassa vaihdossa selkärankassa murentaneille vieraille oli tulossa rangaistus, mutta siirretyn rangaistuksen aikana onnetar hymyili Olli-Pekka Kopiloffille, joka sutaisi kiekon selkänsä taakse, ja Jani Kylmämaalle, joka sutaisi kiekon edelleen jäätä pitkin kohti alakulmaa. Taponen ei nähnyt kiekkoa ja se painui ohi hänen perhostorjunnan.

Uskin paluu

Kolmas erä herkisti katsojien tunteita. Hermeksen pitkäaikainen ikoni Jani Uski oli palannut tähän otteluun kentälle lokakuun loukkaantumisensa jälkeen ja jälki oli vakuuttavaa. Puolikuntoinen peluri teki kolmannen erän alkuun kaksi maalia vain 34 sekunnissa ja sai aikaan selvän ryhtiliikkeen koko joukkueeseen. Ottelun alkuhetkillä, viidellä kolmea vastaa erikoistilanteessa ja toisen erän alussa oli kaikki nähtävillä kaikki Hermeksen katastrofin ainekset, mutta Uskin peliäly ja rauhallisuus kokosi voimat.

– Uskin käsi ei kestä ollenkaan, mutta siellä se pärjää yhdelläkin kädellä ja tunnottomalla jalalla, kun on vähän pollaa ja pelisilmää. Uski toi meille myös rauhallisuutta peliin, ihaili valmentaja Jamalainen Uskin jäätävää suoritusta ottelussa hänen palattuaan pitkän tauon jälkeen kentälle puolikuntoisena.

Uskin ensimmäinen maali syntyi kolmannen erän toisella minuutilla Tommi Jämingin hyvästä syötöstä ja toinen maalin jälkeisen aloitusvoiton ja Jarno Kanteluksen läpiajon seurauksena. Uski seurasi tilanteen loppuun ja siirsi pelivälineen tyhjään maaliin.

Pienenä kuriositeettina mainittakoon tässä yhteydessä, että Jani Uski siirtyi tilastoissa ykköspaikalle karsintasarjan laukaisutehokkuudessa. Virallisessa Jääkiekkoliiton tilastossa hänen osumatarkkuutensa on nyt 50 %, eli neljä laukausta ja kaksi maalia. Itse tilastoin prosentin jopa korkeammaksi, sillä merkkasin Uskille vain kolme kutia, joten prosentti olisi peräti 75!

Yhtä maalia

Uskin innostava esimerkki sai aikaan varsinaisen vyörytyksen. KOO-VEE sai ensimmäisen laukauksen vasta erä kahdeksannella minuutilla. Juha Taponen sen sijaan oli jatkuvassa pommituksessa; Hermeksen 24 laukauksesta neljä sytytti punalampun ja Taponen torjui 16. Huomionarvoista oli myös se, että miltei jokainen tilanne oli lähietäisyydeltä.

Seitsemäs maali oli upea. Olin näkevinäni numeron 6, eli Jesper Söderholmin syöttävän komean kahville vievän harhautuslaukauksen avulla Jukka-Pekka Koistisen eteen täysin tyhjän maalin ja Koistinen kiitti pelikaveria vetämällä verkot tötterölle. Pöytäkirjaan kirjattiin syöttäjäksi numero 16 Jouni Kulonen, ja saattoihan se Kulonenkin olla. Numeroiden samankaltaisuuden lisäksi miesten luistelutyyli ja vartalon malli on kovin lähellä toisiaan. Pituuseroakin joukkuekavereilla on vain kaksi senttiä, joten saattoihan allekirjoittanut nähdä totuudesta eri version.

Kukaan ei sen sijaan nähnyt väärin viimeisen maalin työmyyrää, kun Jani Kylmämaa haki ottelun kahdeksatta osumaa läpiajoilla peräti kahdesti, ennen kuin vasta kolmas toi ansaitun tuloksen.

Spekulointia

Ennen viimeisiä otteluista ovat KOO-VEE ja Hermes tasapisteissä. Entäpä, jos pisteet ovat tasan myös tiistain pelien jälkeen?

– Jos nyt joku haluaisi spekuloida jatkoa… ja jos uusintaottelussa olisivat vastakkain Hermes ja KOO-VEE, niin silloin uusintaottelu pelattaisiin Kokkolassa, sillä pelipaikka katsotaan keskinäisten otteluiden maalieron mukaan. Meille tuli Tampereella miinus kaksi maalia ja nyt KOO-VEE:lle miinus kahdeksan, pyöritteli asiaa Hermes-luotsi Jamalainen.

Viimeisiin otteluihin Hermes menee HeKin vieraaksi ja KOO-VEE kohtaa kotonaan Titaanit. Molempien voittaessa tai molempien hävitessä joudutaan Mestis-paikasta uusimaan.