Jokipojat ohitti Salamat

MESTIS / Raportti
Niukan, mutta ansaitun vierasvoiton Kirkkonummelta hakenut Jokipojat nousi sarjassa neljänneksi ohi isäntäjoukkue Salamoiden. Kirkkonummelaisten esitys oli kahden erän ajan flegmaattinen, eikä kolmannen erän kiri riittänyt tasoihin nousuun tasapainoisesti esiintynyttä Jokipoikia vastaan. Karjalaisten viimeinen lukko oli varma maalivahti Ari Reunanen.

Jokipoikien historian ensimmäinen Mestis-voitto Kirkkonummella oli kahden ensimmäisen erän perusteella hyvin ansaittu. Kertaakaan aiemmin ei Salamat tällä kaudella ollut ollut yhtä selvästi alakynnessä kotikaukalossaan. Salamat piti enemmän kiekkoa, mutta kiekollisen pelin takerreltua joukkue ei päässyt kunnollisille tekopaikoille. Jokipojat puolestaan oli terävänä kuittaamassa isäntien virheitä.

Kolmannessa erässä Salamat pääsi jossain määrin vyöryttämään, mutta Jokipoikien hyvin koossa ollutta pakkaa vastaan Kirkkonummen miehet eivät onnistuneet nousemaan enää kuin maalin päähän. Ottelu päättyi 2-3 (0-2, 0-1, 2-0).

Jokipoikien päävalmentaja Kari Rauhanen oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen pienessä kaukalossa.

- Jokipoikien ja Salamoiden väliset ottelut ovat aina hegemoniapelejä, joita on ratkottu viimeiselläkin sekunnilla, ja ennusmerkit siihen olivat tänäänkin olemassa, mutta tällä kertaa pomppi meille. Ei luultu 0-3:ssakaan mitään, mutta valitettavia ylilyöntejä ja jäähyjä tulee, ja peli sekoaa sitä myöten. Tämän viikon teemana on ollut, kuinka pelata pienessä kaukalossa pienen kaukalon erikoisjoukkuetta vastaan, ja siinä onnistuttiin hyvin. Karvattiin hyvin, saatiin keskialueella riistoja, pyrittiin ja onnistuttiin tyhjentämään omalta alueella nopeasti, mutta erikoistilannepelaamisessa Salamat vei meitä ajoittain aika lujaa. Kiitos Ari Reunasen voittolukemat olivat tänään meille, Rauhanen veti kamppailun yhteen.

Alkueläin

Kuumeisen salamavalmentaja Niki Anderssonin ilme oli vaisumpi. Andersson tuskaili kirkkonummelaisten vaisua ilmettä.

- Kaksi ensimmäistä erää olivat heikko esitys meiltä. Peli on edelleen vähän hakusessa. Meillä oli tavoitteena paluu kiekonhallintapeliin, pyrkiä antamaan lyhyempiä syöttöjä, sillä peli on ollut melkoista ruiskimista vuodenvaihteen jälkeen. Mutta ei idea ollut se, että tunne puuttuu. Ei tsempata eikä taistella. Ei laiteta itseä, oikeaa jalkaa ja vasenta kivestä peliin. Jos ne puuttuvat meiltä, puuttuu kaikki. Ja se oli jutun juoni kaksi erää, Niki Andersson päivitteli.

- Yritettiin nättiä pelata, mutta ilman tarvittavaa intohimoa ja työmäärää. Meitä vietiin kaksi erää, maalintekotilanteet olivat selvästi Jokipojille kahden erän jälkeen, ja taululla oli ihan ansaitut lukemat (0-3). Kaivettiin niin syvä kuoppa itsellemme, ja Jokipojat oli myös auttamassa meitä siinä, että ei enää noustu sieltä ylös. Kolmanteen erään saatiin kyllä fiilinkiä ja yritystä, mutta se ei riittänyt. Jokipoikien veskari oli erinomainen, ja joukkue pelasi uhrautuvaa puolustuspeliä, Andersson kehui karjalaisvierailijoita.

Ensimmäinen kymmenminuuttisen jälkeen Salamoiden tilanne näytti vielä kelvolliselta. Ensimmäinen ylivoimapeli ei ollut huono, ja puolustaja Janne Jalasvaaran kuti kimpoili vaarallisesti Jokipoikien maalilla. Kylmää vettä tuli kuitenkin pian niskaan.

Kirkkonummen vierasotteluissa aiemminkin edukseen esiintynyt Jokipoikien nelosketjun laitahyökkääjä Juhana Repo nousi laitaa pitkin ylös ja yllätti puolustaja Joni Purolan jaloista lähteneellä laukauksella Salamoiden maalilla aloittaneen Juha Korhosen helpohkosti.

Kun oli Jokipoikien vuoro päästä ylivoimalle, tilanne muuttui jo 0-2:een. Toni Mustonen ja Topi Riutta pelasivat paikan puolustaja Juha Jokiraidalle, jonka laukaus b-pisteen kaarten välistä painui ohi ruuhkan takana olleen maalivahti Korhosen.

Korhonen ehti torjua kahdeksan kertaa ennen kuin Salamat vaihtoi tolppien väliin Simo Vehviläisen toiseen erään.

- Idea oli, että kun on pitkä viikko takana, ehkä Korhosen valinta maalille toisi vielä ylimääräisen taistelun ja latauksen. Vehviläinen on ollut tolppien välissä hirveän hyvä ja pelotti, että näin loppuviikosta jengi rupeaa liikaa nojaamaan Vehviläiseen. Mutta ei se ihan nappiin mennyt Korhoselta, ja vaihdolla koitettiin taas saada porukkaa havahtumaan. Joukkue oli kuin ameba; eliö, joka ei tee mitään. Hiljaista oli kuin hautajaisissa, Niki Andersson kertoi taustoista.

Ahtonen voittomaalintekijänä

Toisessa erässä Jokipojat teki yhden, amebat nolla. Maalin värkkäsi nopeasta hyökkäyksestä karjalaisten ykkösketju Tapio Ahtosen oltua viimeistelijä. Avopaikat olivat myös Ahtosella toistamiseen ja Topi Riutalla, mutta Vehviläinen torjui tilanteet.

Salamoillakin oli lähes täydellinen maalipaikka, sillä Jokipoikien vaihtaessa Joni Purola avasi pelin nopeasti, ja Salamat pääsi hyökkäämään peräti kolmella nollaa vastaan. Roni Andersson päätti yrittää ratkaisua itse ja laukoi yli maalin.

Päätöserään Salamat tiivisti kolmeen ketjuun. Sairastelleet Andersson ja Tomas Sinisalo istuivat penkin päähän yhdessä vaisusti esiintyneen Ari Kataviston kanssa.

Loppua kohden oli pelin haltuunsa ottaneiden isäntien vuoro onnistua hyviin maalipaikkoihin pääsyssä. Tomi Karlsson, Simo Romo ja Lasse Korhonen saivat todeta Ari Reunasen liian vaikeasti ohitettavaksi, kunnes kymmenen minuuttia ennen loppua Salamat rikkoi kuparisensa. Antti Nyrhinen nousi vetopaikkaan, tykitti päin Reunasta, ja Karlsson lakaisi irtokiekon maaliin.

Salamoiden kiri koki takaiskun, kun kuusi minuuttia ennen loppua joensuulaisten ykkössentteri Ahtonen koki kovia Matias Keräsen taklatessa. Ahtonen ei loukkaantunut pahemmin, mutta jätti ottelun kesken, ja Keräselle tuomittiin ryntäyskakkonen. Salamat selvitti alivoiman helposti, mutta pääsi jahtaamaan lisäkavennusosumaa toden teolla vasta, kun vieraiden Jani Väänänen otti kaksi minuuttia koukkaamisesta. Täyden kahden minuutin yrityksen jälkeen Simo Romon suoraan syötöstä lähtenyt laukaus tuotti 2-3-osuman, mutta peliaikaa jäi jäljelle enää 45 sekuntia, joten Jokipojat pääsi juhlimaan.

- Tiukka hyvä jääkiekkopeli oli, ja Aki Pursiainen tuomarina oli hyvä, antoi pelata fyysistä kamppailulajia. Kaiken kaikkiaan varmaan yleisölle viihdyttävä peli, maisteli Kari Rauhanen.

Kokoonpanot

Salamat

11 Jarno Niinimäki - 20 Mikko Lepola - 23 Ari Katavisto

14 Tomi Karlsson - 17 Antti Tevanen - 25 Timo Korhonen

10 Iippo Suutarinen - 32 Simo Romo - 71 Tomas Sinisalo

24 Matias Keränen - 21 Tero Koskiranta - 18 Roni Andersson

16 Timo Pieninkeroinen

27 Pekka Huhtaniemi - 55 Lasse Korhonen

61 Mikko Sairanen - 7 Antti Nyrhinen

3 Joni Purola - 4 Janne Jalasvaara

Maalissa 33 Juha Korhonen ja 35 Simo Vehviläinen

Jokipojat

18 Sami Puruskainen - 11 Tapio Ahtonen - 19 Jani Keränen

14 Antti Jaatinen - 25 Topi Riutta - 22 Toni Mustonen

24 Jani Väänänen - 21 Jani Lahtinen - 13 Lauri Heinonen

20 Perttu Ahvenainen - 17 Janne Häikiö - 9 Juhana Repo

2 Esa Lehikoinen - 5 Aki Piiroinen

4 Juuso Akkanen - 3 Juha Jokiraita

16 Tuomas Laukkanen - 10 Kimmo Nevalainen

27 Kalevi Aitio

Maalissa 35 Ari Reunanen (31 Pekka Sorsa)

» Lähetä palautetta toimitukselle