Haukat yllätti Hermeksen

Järvenpään Haukat päätti neljän ottelun härkäviikkonsa voitollisesti kaatamalla Kokkolan Hermeksen selvin 7-2 (2-0, 3-0, 2-2) –lukemin. Haukkojen joukkueessa tuntui olevan vain onnistujia, kun taas vierailija Hermeksen peli oli todella pahasti sekaisin.

Peräti neljä peliä viiteen päivään tahkonnut haukkalauma yllätti tänään varmasti monet pirteillä esityksillään. Luistin kulki kaikilla, ja muille mallia näyttänyt kapteeni Jaska Vilen kasvatti Hermeksen kustannuksella pisteputkensa peräti kahdeksan ottelun pituiseksi.

- Kyllä Vilenin Jaska on pelimies isolla p:llä. Herra vetää koko ajan sata lasissa ja hänen peliään on kiva katsoa. En ole nähnyt Jaskalta vielä yhtään huonoa peliä, kotijoukkueen valmentaja Jan Lehti jakoi kiitosta luottolaiturilleen.

Avauserän, jota Haukat hallitsi lievästi, ensimmäinen osuma syntyi puolustaja Timo Suurosen lavasta kuudennella peliminuutilla kapteeni Vilenin loistavasta esityöstä. Vilen pyöritti Hermes-puolustajan ohi oikeaa laitaa pitkin ja syötti keskellä Suuroselle, joka tälläsi suoraan syötöstä vasempaan alakulmaan. Maali oli Suurosen kauden ensimmäinen.

Seuraava vaarallinen maalipaikka nähtiin puolitoista minuuttia myöhemmin Haukkojen Mika Asikaisen istuessa jäähypenkillä. Hermeksen Aapo Aron loistopaikasta lähettämä siniviivalaukaus kuitenkin kilahti tolpan kautta takaisin peliin.

Vain pari minuuttia myöhemmin päätuomari Marko Virolainen, jonka linja oli ajoittain pahasti kadoksissa, tuomitsi kotijoukkueen Tuomas Ilolan jäähylle. Hermes-ylivoiman paras paikka oli kuitenkin Haukkojen Matti Lievosella, joka karkasi puolittain läpi. Puolustajat onnistuivat häiritsemään Lievosta ratkaisuhetkillä sen verran, että laukaus jäi ponnettomaksi.

Ajassa 14.20 punalamppu syttyi toista kertaa vierasjoukkueen kenttäpäädyssä. Maalin alusti suoraan jäähyltä päästyään kiekon napannut Jaska Vilen, jonka vedon Hermes-maalilla aloittanut Miika Wiikman onnistui torjumaan. Ykköskentän vasen laitahyökkääjä Marko Sakko pääsi kuitenkin lyömään irtokiekon maalin perukoille Wiikmanin ollessa pahasti maskissa.

Myös Hermeksellä oli avauseränsä omat, lyhyehköt painostusjaksonsa. Haukkavahti Joni Puurulan torjuntamäärä jäi kuitenkin vain kolmeen, sillä kotijoukkueen puolustajat onnistuivat painamaan pelin kulmiin, joista tunnetusti on hankala saada aikaan vaarallisia tilanteita.

Erän viimeisen neljänneksen parhaat maalipaikat olivat Hermeksen Jani Kylmämaalla ja Marko Santasella sekä keskiuusmaalaisten Marko Sakolla, mutta kun kukaan heistä ei onnistunut kiekkoa maaliin toimittamaan, toiseen erään siirryttiin kotijoukkueen 2-0-johdossa.

Haukat vie, Hermes vikisee

Ottelun toinen erä – ja etenkin sen ensimmäiset 15 minuuttia – olivat täysin Haukkojen hallintaa. Mukaan mahtui paljon haukkapelaajien onnistumisia, vierasjoukkueen virheitä ja maalivahdin vaihto.

Toisen erän ensimmäinen kunnon maalipaikka oli kaikesta huolimatta Hermeksen Marko Santasella, jonka laukauksen haukkavahti Puurula torjui olkapäällään.

Seuraavat vaaralliset paikat nähtiinkin vierasjoukkueen päädyssä, jossa vuorotellen niin Jaska Vilen, Jussi Salmi kuin Marko Sakkokin onnistuivat tuhlaamaan tilaisuutensa.

Punalamppu syttyi kolmatta kertaa Hermes-vahti Miika Wiikmanin takana hieman ennen ottelun puoliväliä. Maali voidaan pistää täysin Wiikmanin piikkiin, sillä Tuomas Ilolan b-pisteeltä maalia päin lähettämä roiskaisu upposi jäätä pitkin takanurkkaan nuorten maajoukkueen ringissäkin mukana olevan veskarin seistessä hölmistyneenä paikallaan.

Pelikello ei ehtinyt raksuttaa kuin vajaan kahden minuutin verran, ennen kuin Wiikman sai jälleen poimia kiekon selkänsä takaa. Tällä kertaa tuhojaan teki yleensä syöttelijänä kunnostautunut Janne Vilhunen, joka pääsi lyömään Vili Mustosen maalin takaa lähettämän passin suoraan syötöstä maalin nurkkaan.

42 sekuntia lisää, ja kotijoukkue oli taas saanut lyötyä kiekon maaliin. Nyt asialla oli Marko Sakko, joka lakaisi kiekon maalin nurkalta sisään Timo Ahosen ja Jaska Vilenin esitöiden jälkeen. 5-0-maalin jälkeen Hermeksen valmentaja Pasi Arvonen teki omat johtopäätöksensä ja yritti sytyttää joukkueensa vaihtamalla maalille Patrik Friisin.

Toisen erän lähetessä loppuaan peli tasoittui hieman, mutta Hermes ei silti saanut luotua kovin vaarallisia maalipaikkoja. Kun haukkapuolustaja Fredrik Varakin mässäili turhan pitkään loistavassa vetopaikassa, kolmanteen erään siirryttiin kotijoukkueen varman tuntuisessa 5-0-johdossa.

Vielä kaksi maalia molemmin puolin

Haukat näytti käynnistävän todelliset murskajaiset, kun Jussi Haapasaari siirsi kotijoukkueen jo 6-0-johtoon heti päätöserän toisella peliminuutilla. Esityön maaliin teki Mika Asikainen, joka kiersi maalin takana kokkolalaispuolustajan ja syötti maalin nurkalle Haapasaarelle, jolla oli helppo työ tuikata limppu verkon perukoille.

Seuraavan kerran punalamppu syttyi ajassa 44.46 – tällä kertaa Haukkojen päädyssä. Komean maalin viimeisteli tshekki Martin Lamich Hermeksen 3-1-hyökkäyksen päätteeksi. Lamich pääsi tälläämään kiekon jäätä pitkin sisään suoraan Jari-Pekka Pajulan loistavasta maalinedussyötöstä. Jo ennen maalin syntyä Petri Halme oli kaventaa tilannetta, mutta hänen vetonsa meni hieman ohi käytännössä tyhjästä maalista.

Hermes näytti pääsevän peliin mukaan, kun joukkue kavensi tilanteen 6-2:een jo 26 sekuntia edellisen maalin jälkeen. Nyt Antti Räikkönen karkasi yksin läpi haukkapuolustajien keskeltä ja pääsi nostamaan kiekon ylös Joni Puurulan ohi.

Kavennusmaaleistaan huolimatta Hermes ei onnistunut missään vaiheessa kunnolla uhkaamaan Haukkojen voittoa. Kokkolalaisten pistehaaveet kaatuivat viimeistään pari minuuttia päätöserän puolivälin jälkeen keskiuusmaalaisten Mika Asikaisen takoessa taululle 7-2-loppulukemat. Asikainen karkasi yksin läpi Harri Alakotilan pystysyötöstä ja löi pikkumustan sisään Patrik Friisin kilpikäden puolelta.

Ottelun lopussa kokkolalaisten parhaat kavennuspaikat olivat Mikko Kaukokarilla. Ensin haukkavahti Puurula nappasi Kaukokarin kovan vedon upeasti räpylällään, ja aivan erän lopussa Kaukokari laukoi vielä kiekon maalin edestä ohi. Järvenpääläisistä parhaissa paikoissa olivat Ville Raatikainen ja Tuomas Ilola, mutta kun hekään eivät onnistuneet, ei ottelussa enää lisämaaleja nähty.

Jan Lehti: ”Loistava suoritus”

Kotijoukkueen peli kulki tänään yllättävän hyvin, kun ottaa huomioon, että ottelu oli joukkueelle peräti neljäs viiden päivän aikana. Onnistujia löytyi laajalta rintamalta, ja valmentaja Jan Lehti oli syystäkin tyytyväinen omiensa otteisiin.

- Oli helvetin hyvä liike ihan alusta alkaen. Mahtavaa lentoa jätkiltä, vaikka pelejä oli alla jo todella paljon. Loistava suoritus, Lehti myhäili.

- Lopussa tuli sitten vähän hyvän olon tunnetta, mutta se nyt on varmaan ihan ymmärrettävää tässä tilanteessa, Lehti viittasi kolmanteen erään.

Haukkojen maalilla härkäviikon neljästä ottelusta kolmessa torjuneen HPK-vahti Joni Puurulan pesti päättyi ainakin toistaiseksi tähän otteluun.

- Tämä oli vaikea peli veskalle, mutta hyvin hän otti kaiken, mitä piti. Huomenna Puurula sitten torjuukin toivottavasti jo TV-pelissä (HPK-Blues), Lehti kertoi.

Haukkojen puolustuksesta polvivaivojen takia sivussa olleen Esa Civilin paluuta voidaan Jan Lehden mukaan odotella jo ensi viikolla.

- Toivotaan, että Civil pelaa jo ensi viikolla – jos ei nyt Jukurit-pelissä, niin sitten ainakin TuToa vastaan. Nämä pakkien minuuttimäärät ovat olleet nyt todella huikeita, kun ollaan jouduttu pelaamaan pääasiassa kuudella puolustajalla.

Vierasjoukkueen valmentaja Pasi Arvonen oli lehdistötilaisuudessa huomattavasti järvenpääläiskollegaansa hiljaisempi.

- Sanat eivät riitä kuvaamaan tunnelmia. Onnittelut Haukoille, joka voitti meidät jokaisella osa-alueella. Ei meidän pelissä ollut tänään mitään järkeä, Arvonen manaili.

Hermeksen peli olikin tänään todella pahasti sekaisin. Iloa ei ollut edes aiemmin vakuuttavia otteita esittäneestä Miika Wiikmanista, joka vaihdettiin pois 5-0-tilanteessa. Suurin osa maaleista voidaan pistää puolustajien piikkiin, mutta 3-0-osumasta tämä kaksoiskansalainen voi syyttää vain itseään. Wiikmanin jälkeen maalia vartoinut Patrik Friis ei voinut päästämilleen osumille mitään, mutta ottelu olikin jo käytännössä hävitty hänen päästessä tositoimiin.

Tehottomasta hyökkäyksestä kenties paras oli pariin kertaan hyviin maalipaikkoihin hakeutunut Mikko Kaukokari. Puolustuksen valopilkku oli Markus Laine, joka Arvosen laskelmien mukaan oli joukkueesta ainoa, joka voitti oman osuutensa.

Hermeksen urakka jatkuu viikon päästä lauantaina vierasottelulla Kirkkonummen Salamoita vastaan. Haukat jatkaa vierasotteluilla Mikkelin Jukureita ja Turun TuToa vastaan.