TuTo tahtoo tasata puntit

MESTIS / Ennakko
TuTon ja LeKin viimeisestä keskinäisestä runkosarjakamppailusta ei voi odottaa realistisesti muuta kuin kotivoittoa. TuTo ei ole hävinnyt kuluvalla kaudella kahta kertaa useammin peräkkäin, joten ennalta LeKin mahdollisuudet näyttävät nihkeiltä.

Pelkästään alkuasetelmia tuijottamalla peliä ei tarvitsisi pelata lainkaan. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset ovat kuitenkin olleet erittäin tiukkoja, kaikki aiemmat kolme kamppailua ovat päättyneet vain yhden maalin eroon. LeKi vei kaksi ensimmäistä kohtaamista, TuTo voitti viimeisimmän.

LeKin kuntokäyrä on ollut viimeisimmissä otteluissa nouseva: vaikka joukkue hävisi edellisellä viikolla Sportille, niin kokonaisuutena viikko oli erittäin onnistunut. Kauden ensimmäiset pisteet KooKoosta olivat tervetulleet, mutta eniten joukkueenjohtoa ilahdutti tasainen ja kypsä esitys, jolla voitto irtosi. Kisa kykeni tekemään paikoistaan maalit ja puolusti lopun kurinalaisesti. Sama tahti jatkui seuraavana päivänä Salamoita vastaan, tuloksena Juho Santasen kauden kolmas nollapeli.

Hyökkäysketjut ovat toimineet mukavasti parissa edellisessä koitoksessa. Mielenkiinto kohdistuukin Tapparasta lainalle saapuneeseen Niclas Luceniukseen, jolle on raivattava tilaa hyvin pelanneesta hyökkäyksestä. Lahjakas hyökkääjä pelaa TuToa vastaan Miikka Kuuselan johtamassa ykkösviisikossa vasemmassa laidassa, jolloin Juho Joki-Erkkilä putoaa 13. hyökkääjäksi. Muuten mainiosti toimineita ketjuja ei rikota.

Laaja pelaajamateriaali onkin laittanut muutaman pelaajan taistelemaan tosissaan paikastaan pelaavassa kokoonpanossa. Marko Santasen siirto neloseen piristi koko ketjun peliä roimasti, ja Salamoita vastaan ketjun peli-ilo palkittiin Heikki Silvennoisen kauden ensimmäisellä Mestis-maalilla. Myös Antti Roppo avasi maalitilinsä Mestiksessä, ja kolmen ottelun saldo onkin mukava 2+2=4.

Turussa kahden aiemman ottelun saldo on ollut totutusta vaisumpi. Sport teki ihmenousun viikontakaisessa TV-ottelussa kolmen maalin takaa-ajoasemasta. Tuolloin maalivahti Petri Koivisto ei ollut parhaimmillaan, mutta Hokkia vastaan palasi jälleen tasolleen. TuTon vaisut otteet ovat olleet pieni mysteeri, sillä toimiva pelitapa on siivittänyt joukkuetta läpi aiemman runkosarjan. Siitä ei ole juurikaan iloa, jos vauhti on kateissa ja ratkaisut huolimattomia.

Herättelykeinona tuskin on ketjukoostumusten muuttelu pieniä viilauksia lukuunottamatta, sillä ongelman ydin on pelaajien keskittymisen kohdentamisessa oikeisiin asioihin. Kesittymisen osuessa oikeisiin teemoihin, peli loksahtanee kohdilleen jälleen kaikilla osa-alueilla. TuTon on saatava jälleen luistin kulkemaan totuttuun malliin ja kiekkokontrolli huolelliseksi, silloin se on tunnetusti vaikea pysäytettävä.

Joukkueiden kohtaamiset ovat olleet vauhdikasta ja hyvää kiekkoa. Molemmat joukkueet pyrkivät vauhdikkaaseen ja aktiiviseen viisikkopeliin, jota on yleisöstä käsin mukava seurata. LeKi on kyennyt iskemään TuToa vastaan tehokkaasti vastahyökkäyksin, joten läksyt lienee luettu Turin suunnalla huolella. Juujärven on kenties tavallista helpompaa valmistaa joukkuettaan vieraspeliin, sillä ensimmäistä kertaa kaudella kaikki neljä hyökkäysketjua ovat saaneet pelinsä toimimaan kohtuullisesti.

Odotettavissa on molemmille joukkueille henkisesti tärkeä ottelu. TuTo ei halua hävitä kolmatta kertaa peräjälkeen, sillä tuolloin voitaisiin jo aiheellisesti puhua laskevasta kuntokäyrästä. Lisäksi se olisi vahva signaali sarjan muille mestrikandidaateille TuTon haavoittuvaisuudesta. LeKillä on vastaavasti parannettavaa vieraspelaamisessa, ja kevät olisi paras aika saada se puoli toimimaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle