Tuto sai haluamansa päänahan

LeKin ja Tuton välinen kamppailu oli lähes toisintoa aiemmista keskinäisistä runkosarjakohtaamisista, mutta tällä kertaa TuTo poistui kaukalosta maalin parempana. Ottelun ratkaisi päätöshetkillä lopulta Aki Keinänen ja loppulutulos 3-4 (2-1, 1-2, 0-1) oli ottelutapahtumiin nähden varsin oikeutettu.

Joulutauon jälkeiseksi peliski nähtiin varsin viihdyttävä ja tasainen kamppailu, jossa vierasjoukkue nousi tasolleen tahmaisten alkutahtien jälkeen. Kotijoukkue karkasi avauserässä nopeasti kahden maalin johtoon, mutta Ismo Lehkosen rohkea maalivahdinvaihto sai joukkueen heräämään otteluun ja taistelemaan voitosta.

kuvakooste

Ottelun kuvakooste
[katso kuvat]

- Koutsit yrittää aina vähän hämmentää, että joukkue menisi oikeaan suuntaan, toisinaan se lähtee vaan enemmän väärään, periaatteessa se on joko tai. Tällä kertaa se toimi oikeaan suuntaan, mutta siinä on aina kolikolla toinen puoli, välillä sitä näyttää itse oikein aasin näköiseltä, kokemuksia on paljon myös niistä, TuTon Ismo Lehkonen kommentoi.

Kumpaakaan kotijoukkueen avausmaalia ei voida laittaa turkulaisten maalilla aloittaneen Petri Koiviston piikkiin, sillä TuTo unohti ottelun alkuvaiheessa puolustamisen täysin.

- Kyllähän ne kaksi ensimmäistä oli niin tekomaaleja kuin olla ja voi. Meidän puolustus vuosi kuin verkkokassi, Lehkonen tähdensi.

Maalille luisteli Kim Törnström erän loppuajaksi, mutta toiseen erään maalille luisteli jälleen Koivisto, joka oli viimeiset kaksi erää mies paikallaan.

Tunnustelua ottelun alkuvaiheilla

Kamppailun alkuminuutit olivat varsin tunnustelevia. Molemmat joukkueet pelasivat tarkkaa peliä, eikä totuttua LeKin alkurynnäkköä nähty juuri lainkaan. TuTon ykkösnyrkki oli vauhdissa heti alkajaisiksi, ja Tuukka Suoniemi istui ottelun ensimmäisen kaksiminuuttisen koukkaamisesta. LeKi tappoi jäähyn varsin tehokkaasti, eikä TuTon pelätty ylivoima tehnyt tuhojaan vielä alkumetreillä.

Seuraava kakkonen vihellettiin vierailijoiden Tommi Vilpulle kampituksesta, eikä kotijoukkue jättänyt paikkaa hyödyntämättä. Nippalan johtama kakkosylivoima pelasi suoraviivaisesti kohti maalia, ja Antti Hildén vei kotijoukkueen maalin johtoon ajassa 7.41. LeKi sai avausosumasta virtaa omaan tekemiseensä, ja heti johtomaalin jälkeen kotijoukkueen kolmosketju Juho Joki-Erkkilän johdolla loi mainion maalipaikan.

Erä vanheni 14. minuutille, kun LeKi siirtyi ottelussa kahden maalin johtoon terävän hyökkäyksen päätteeksi. Tuore vahvistus Jani Södö avasi pitkällä syötöllä Joki-Erkkilälle, joka löysi b-pisteiden välistä Ville Korhosen. Edessä olleet TuTon puolustajat seurasivat aitiopaikalta, kun Korhonen napautti ranteella maalin yläkulmaan.

Tämä riitti Petri Koivistolle, joka saapasteli äänekkäiden mielipiteiden kera vaihtoaitioon, ja maalille luisteli kakkosvahti Törnström. TuTo ymmärsi valmentajansa vinkin kerrasta, ja yhtäkkiä vierasjoukkueen otteisiin ilmestyi totuttua terävyyttä. Vain puoli minuuttia maalivahdinvaihdosta Heikki Silvennoinen koukki itsensä rangaistusaitioon, ja TuTo pääsi kahden miehen ylivoimalle Tomas Jaskon kärsiessä aiemmin saamaansa rangaistusta.

Vierasjoukkue väläytti edellisessä muskavoitossaan toiminutta ylivoimaansa mallikkaasti, ja lukemat olivat nopeasti 2-1, kun Pasi Järvinen laukoi kaarelta pelivälineen Juho Santasen ohi. Esityön osumaan tekivät erinomaisesti läpi ottelun pelannut Jouni Virpiö, sekä tuttu pisterohmu Tero Forsell.

Tunnetta

Toinen erä jatkui siitä, mihin ensimmäinen erä jäi. Vierailijoiden vire kesti mainiosti, eikä takaisin maalinsuulle palanneelle Koivistolle järjestetty omien toimesta enää avopaikkoja. Katsomossakin puhetta herättänyt tilanne nähtiin ajassa 26.14, kun Ville Peltosuo passitettiin suihkuun potkaisemisesta ottelurangaistuksen arvoisesti. Tilanne oli varsin epäselvä, kun LeKin pelaaja roikkui laidan tuntumassa jalkojen mukana. Peltosuo yritti ravistaa painon jalasta, mutta päätuomari Jukka Virta näki tilanteen lopun rivakoimman riuhtaisun ja tulkitsi sen potkuksi.

Lehkonen oli varsin monisanainen lehdistötilaisuudessa tilanteen suhteen.

- Mä oon sen verran uskovainen tapaus itsekin, että voin vaikka käsi raamatulla sanoa sen, että siinä tuli törkeä oikeusmurha. Kaveri on moraalisesti aivan loistava peluri ja mä meen raamatulle siitä vannomaan, että se yritti saada vain luistintaan jalkalukosta pois. Mun mielestä se oli erittäin harkitsematon teko tuomarilta.

- Kun puhutaan potkasemisesta, sun pitäis olla satavarma että se on tapahtunut. Se [Peltosuo] on niin kova karju, ettei sen tarvi tehdä sellasta. Jos mun pelaaja tietosesti potkasis toista pelaajaa, niin se olis aika kovissa vaikeuksissa. Se on alhaisinta, mitä jääkiekossa voi tehdä, Lehkonen totesi.

Niin tai näin, LeKi pääsi viiden minuutin ylivoimalle. Kotijoukkue ei kyennyt saamaan ylivoimapeliä juurikaan käyntiin, sillä vierailijat pelasivat uhrautuvaa alivoimaa. Ensimmäinen laukaus ylivoimalla nähtiin, kun aikaa kellossa oli kulunut 4 minuuttia ja 11 sekuntia. TuTo tappoi jäähynsä, ja Lehkonen teki illan toisen taktisen loistoliikkeensä heti sen perään. Joukkue otti aikalisän ja pääsi nopeasti takaisin pelirytmiin.

Vain vajaat kaksikymmentä sekuntia aikalisästä TuTo sai kaivatun tasoituksensa. Avauserässä useita maalipaikkoja tuhlannut Markku Vuorisalo napautti helpohkon näköisesti Santasen längistä ottelun tasoihin, syöttäjiksi merkittiin tilastoista tutut miehet Pasi Järvinen sekä Tero Forsell.

Molemmat joukkueet tekivät vielä maalit mieheen, kun ensin Tomas Jasko vei joukkueensa maalin johtoon kovan painostuksen jälkeen. Vajaat kolme minuuttia ennen erän päättymistä TuTo tuli jälleen tasoihin, tällä kertaa Kai Syväsalmen hienon suorituksen jälkeen. Paikan rakensi neljäs hyökkäysketju, joka sai mainion palkinnon kovasta työstä läpi ottelun. Varsinkin Antti Pusa erottui jälleen edukseen.

Nolo loppu

Viimeiseen erään joukkueet lähtivät tasatilanteesta, eikä kumpikaan joukkueista juurikaan hyökännyt puolustuksensa kustannuksella. Kotijoukkueelle olisi silminnähden riittänyt vaikka tasapeli varsinaisella peliajalla, eivätkä vierailijatkaan unohtaneet puolustuspeliä painaessaan pelivälinettä kohti LeKin maalia.

Ratkaiseva voitto-osuma syntyi Antti Uiton ottaman hölmön rangaistuksen aikana. Uitto antoi poikittaista mailaa maalin edessä tilanteessa, joka oli jo vihelletty poikki ja kotijoukkueen kannalta hallinnassa. TuTo tiesi paikkansa tulleen, eikä ylivoimaa ehtinyt kulua kuin 14 sekuntia, kun kiekko oli jo maalissa. Aki Keinäsen laukoma kiekko sujahti Santasen längistä helpohkon näköisesti toistamiseen ottelussa. Syöttöpisteet nappasivat loistavan illan pelannyt Pasi Järvinen, sekä Joni Lindlöf.

- Tänään me oltiin mun mielestä maalin parempia ja ansaittiin voitto. Vaikka mekään ei ihan parhaimmillaan tänään oltu, niin hyvin pelattiin ja ansaittiin pisteet, Lehkonen tiivisti.

Juha Juujärvi oli syystäkin hieman vähäsanaisempi, mutta ei sortunut turhaan selittyyn.

- Tietysti olen pettynyt, joukkueenkin puolesta. Menetettiin lopussa vielä pinna ja mahdollisuus pelata ottelun voitosta vähän halvalla tavalla. Mutta tauon jälkeiseksi peliksi kokonaisuuteen täytyy olla tyytyväinen.

- Toiseen erään saatiin nostettua sykettä ja se oli meiltä selvästi paras erä. Ainoa mikä siinä harmittaa on, ettei saatu ylivoimalla kunnolla peliä pyörimään. TuTo pelasi aktiivista ja aggressiivista alivoimaa. lopussa oli 2-3 maalintekopaikkaa, joista ei tehty sitä ratkaisevaa osumaa, Juujärvi analysoi ottelun toista erää.

- TuTo tukki keskialueen hyvin, ja kun tietää että vastassa on Mestiksen parasta hyökkäysvoimaa tilastojen ja nähdyn perusteella, niin ei ihan uskalla pää kolmantena jalkana lähteä hyökkäämään. Sieltä lähtee laadukas ja nopea vastahyökkäys todella vaarallisesti, Juujärvi pohti.

Kamppailua seurasi Lempäälässä 547 silmäparia, mikä on kauden yleisöennätys. LeKi kohtaa tulevana keskiviikkona kotijäällään Titaanit. TuTon kalenterissa samalle päivälle osuu vieraskamppailu Jukureita vastaan.