Kriisi vai ei?

MESTIS / Ennakko
Vaasan Sport lähtee Kirkkonummen Salamoiden kimppuun varsin yllättävästä asetelmasta – vastustaja on sarjataulukossa neljä sijaa ylempänä. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Sport on materiaaliltaan niin paljon vahvempi, että pienestä kriisinpoikasesta huolimatta se on kotonaan selkeä suosikki.

Tänään selviää, onko Sport kriisissä. Todennäköisen kotivoiton myötä ei, sillä vaasalaiset olisivat vain kolme pistettä tavoitettaan jäljessä, mutta jos tilillä on Salamat-ottelun jälkeen viisi peräkkäistä tappiota, voi Vaasasta kuulua kohta kummia.

Sinällään kriisiin ei pitäisi syytä olla, sillä niukka tappio KalPalle tai vieraissa Jukureille ei ole häpeä. Kotitappio TuTolle tai tiistainen esitys Järvenpäässä saattaa sitä ollakin, mutta eipä Sport silti ole ensimmäinen jääkiekkojoukkue, joka on joskus pelannut huonosti.

Helppo tilanne ei silti ole, sillä paineet ovat kovat. Haukat-ottelun väkinäinen esitys ja johtotähti Vjatsheslav Fandulin istuminen viltissä kertoivat, että kaikki ei ole täysin kohdallaan.

- Meillä on vaikeuksia. On ollut jonkin aikaa, mutta en tiennyt, että ne ovat näin syviä. Kova ulkoinen paine on varmaan aika monelle liikaa. Meillä on kuitenkin aikaa ja tuoreita miehiä, joten peli paranee, valmentaja Juhani Tamminen lupaili jo tiistaina Järvenpäässä.

Tarkasti kannattanee seurata paitsi ensimmäistä kertaa uudelle kotiyleisölleen esiintyvää Aniket Dhadphalea, myös sentteri Fandulia. Miten latvialainen on reagoinut viltityksiin ja keskusteluihin Tammisen kanssa?

Pahat pojat Pohjanmaalla

Sport on materiaaliltaan sen verran vahva, että painetilassakin se on selkeä suosikki. Jos maalinteon aloittaa kotijoukkue, voi vaasalaisjuna palata nopeastikin takaisin raiteilleen ja ottelu päättyä hallittuun kotivoittoon ilman suurempaa draamaa.

Salamoilla on kuitenkin realistinen yllätysmahdollisuus. Jokereista lainassa oleva maalivahti Pasi Häkkinen oli heti ensimmäisessä Mestis-ottelussaan kaukalon kuningas, ja lisäksi Salamoiden aktiivinen alivoimapeli oli erinomaista. Siinä saattaa olla eväitä, jotka takaavat mahdollisesti itseluottamuksen ja rentouden puutteesta kärsivillä Sport-hyökkääjille tuskaisen iltapuhteen.

Kirkkonummen ylpeydellä on Vaasassa vain voitettavaa, sillä oma putki katkesi jo tiistaina, kun Salamat kuudennella yrittämällään onnistui ottamaan ensimmäisen vierasvoittonsa. FPS kukistui maalein 4-2, mutta kovin häikäisevä ei esitys pelillisesti ollut, vaan lainavahti Häkkisen torjunnat olivat pisteiden takeena. Vaasassa vaaditaan parempaa. Valitettavasti kokoonpanosta saattaa puuttua yhä joukkueen ehdottomiin avainhyökkääjiin lukeutuva Karo Koivunen. Käden arveltiin olevan jo kunnossa, mutta se ei siltikään vielä kestänyt pelaamista tiistaina.

Varsin kiintoisa tilastofakta on, että Vaasassa kohtaavat sarjan tuhmimmat joukkueet - ainakin tuomareiden mielestä. Salamoiden fyysinen pelityyli on ollut pillipiipareiden kauhu, sillä joukkue on joutunut tappamaan jo 81 alivoimatilannetta, kun omia ylivoimia on ollut ainoastaan 56.

Sportilla suhde ei ole aivan yhtä ruma, mutta 51 ylivoimamahdollisuuden vastapainona on vaasalaisillakin 62 jäähyntappoa. Yleensähän kärkijoukkueet ovat useammin rikottuja kuin rikkovia osapuolia, joten Sportin materiaalilla erotuksen pitäisi ehdottomasti olla toisin päin.

» Lähetä palautetta toimitukselle