Itäsuomalaista hegemoniaa

MESTIS / Ennakko
Perjantai-illan tv-ottelu tarjoaa Mestis-kansalle aimo annoksen itäsuomalaista hegemoniaa. Tiukasti sarjan kärkipaikkaa vaaniva Jukurit mittaa SaPKon kovana tunnetun kotikunnon. Jukureilta poistui vahvuudesta juuri ottelun alla ykköskentällisessä pelannut puolustaja Matti Koistinen, joten mikkeliläisten suurin huolenaihe kohdistuukin puolustuspäähän.

Silloin kun vastakkain ovat Savonlinnan ja Mikkelin kiekkoylpeydet, tunnetta ei kohtaamisesta tule puuttumaan. Ja tuskin tulee tälläkään kertaa. Osaltaan siitä pitää huolen Mikkelistä ”naapuripitäjään” matkaava fanibussi, jonka mukana Talvisalon halli saa varmasti ison kauhallisen lisää tunnelmaa.

Itse ottelun voimasuhteita vertailtaessa huomionarvoista on varmasti se, että SaPKo on elänyt niin viime kauden kuin hyvin pitkälti tämänkin kauden kotivoittojensa varassa. Talvisalo on ollut kolkko paikka monelle vierailijalle ja ainoat voitokkaat vierailijat Savonlinnassa tällä kaudella ovatkin olleet TuTo sekä KooKoo. Näiden kotitappioiden vastineeksi SaPKo tosin on saanut luistimen kulkemaan sittemmin myös vieraskaukaloissa, joista joukkue on hakenut vastaavasti kaksi voittoa.

Uutinen

Matti Koistinen palaa Tapparaan
[lue lisää]

Jukureilla on alla kolmen kotiottelun putki, josta irtosi mukavat kahdeksan pistettä yhdeksästä tarjolla olleesta. Edellinen vierasottelu Kouvolassa päättyi Jukureilta tappioon, joten nyt Kari Makkosen legioona on kovan tehtävän edessä pyrkiessään takaisin vierasvoittojen tielle kovana kotijoukkueena tunnetun SaPKon kustannuksella.

Tilastojen valossa kotijoukkue joutuu nyt varsinkin erikoistilanteissa kovan haasteen eteen, sillä Jukurit on sekä alivoimalla että ylivoimalla huomattavasti tehokkaampi joukkue kuin kotijoukkue. Näin ollen kotijoukkue pyrkinee viimeiseen saakka välttämään turhaa jäähyilyä ja pitämään tunnetason kurissa. Tässä SaPKo –luotsi Jori Kokkosella onkin työmaata, sillä SaPKo on keskimäärin ottanut jäähyminuutteja lähes 20 per ottelu, kun Jukureilla vastaava luku on reilut 12.

SaPKo kävi aiemmin viikolla hakemassa pisteet Kotkasta Titaaneilta. Ottelussa miehen työn teki jälleen kerran yli 30 laukausta torjunut Tuomas Lohtander pässipaitojen maalilla. Lohtander onkin yksi suuri tekijä SaPKon pelissä, jonka varassa joukkueen on helppo rakentaa omaa peliään. Torjuntaprosentti miehellä ennen illan koitosta on 92,6 %. Kotkassa savonlinnalaisten riveissä lainapestin aloitti SaiPa-laina Juho Mielonen, joka vahvistaa joukkuetta myös perjantaina.

Jukuri-ottelusta pois jäävät käsivammojaan potevat Markus Tuomaala ja Antti Niemi sekä sairastelun vuoksi lepäävä Matti Tiihonen. Myös joukkueen pistepörssiä johtava ja SaPKon leirissä ehkä Jukureiden kaatajana numero yksi tunnettu Kalle Konsti liittyi loukkaantuneiden listaan saatuaan Kotkan ottelussa tällin selkäänsä.

Jukuri-leirissä koettiin ottelun aattona ehkä hieman yllättäväkin lainamiehen kotiinkutsu, kun ykköskentän puolustuksessa alkukauden luutinut Matti Koistinen sai komennuksen palata Tapparan vahvuuteen. Alun perin Koistisen lainapestin piti kestää nimenomaan loka-marraskuun vaihteeseen, mutta Jukurit olisi mielellään miehen pitäneet vielä Savonlinnan vierailun ajan.

Koistisen poistuttua Tampereelle on Jukureilta nyt Ilkka Vaarasuon Jyp-pestin myötä poistunut kaksi ryhmän kärkipuolustajiin lukeutuvaa herraa ainakin toistaiseksi muille maille. Jukureilla onkin nyt vakavan mietinnän paikka, tarvitseeko joukkue kuinka pian vahvistusta takalinjoille.

- Selvää on, että vahvistusta tarvitaan, mutta aikataulusta en uskalla vielä sanoa. Voi mennä pidempäänkin, että löydetään sopiva. Mutta joka tapauksessa haussa on nyt todellinen vahvistus, ja sellainen kaveri, kuka on loppukauden joukkueessa, Makkonen kertoi.

Loukkaantuneiden listalla Jukureilta jatkaa hyökkääjä Janne Jakkola, joka potee edelleen puujalkaa, polvea poteva puolustaja Esa Hämäläinen sekä selkävaivaiset Taneli Hiltunen ja Anssi Laitinen.

Jukureiden maalia vartioi Savonlinnassa totuttuun tapaan Joni Myllykoski, jonka torjuntaprosentti on piirun verran vastaan asettuvaa Lohtanderia parempi, 93,0 %.

Kaikin puolin tarkka peli lienee odotettavissa. SaPKon on kotikaukalossaan oltava aktiivinen, ja toisaalta kysymysmerkki on nyt kuinka Kari Makkonen saa organistoitua Jukuri-puolustuksen kestämään taitavien SaPKo-hyökkääjien vyörytykset. Toisaalta vierasjoukkueellaon vastassaan hienoa kautta pelaava maalivahti, joten jokainen maali vaatii onnistuakseen laadukkaan esityön ja huolellisen viimeistelyn. Takki auki Jukurit tuskin Savonlinnaan saapuu, mutta SaPKon kaataminen Talvisalossa voi olla vaikeampaa kuin sarjataulukko antaisi ymmärtää...

» Lähetä palautetta toimitukselle