NHL:ssä runsasmaalinen kierros

NHL-kierros tarjosi yhden murskavoiton sekä runsaasti tasaisia runsasmaalisia otteluita. New Jersey ja Boston, sekä San Jose ja Calgary joutuivat rangaistuslaukauksiin asti, jotta kaksi pistettä nappaava joukkue saatiin selvitettyä. Floridan ja Washingtonin välinen ottelu siirrettiin myöhäisempään ajankohtaan.

Montreal - New York Rangers 2-5

Rangers laittoi jo ensimmäisessä erässä jauhot suuhun Montrealille takomalla
kolme maalia vajaaseen 12 minuuttiin. Maalinteon aloitti nuori Dominic Moore ja myöhemmin,
vain 68 sekunnin välein toisistaan, maalit merkittiin Jaromir Jagrille sekä Martin
Rucinskylle. Montrealin maalissa torjunut Jose Theodore torjui ensimmäisessä erässä 10
laukauksesta vain seitsemän ja jättikin kentän erän jälkeen. TIlalle tuli nuori Habs-lupaus
Yann Danis.

Toinen erä pelattiin maaleitta, mutta kolmannen kotijoukkue aloitti vauhdilla. Aleksei Kovalev
teki alle minuutissa kavennuksen Richard Zednikin sekä Saku Koivun syötöistä.
Reilun neljän minuutin jälkeen oli Zednikin vuoro pistää kiekko sisään, Koivun syötöstä.
Rangers ei häkeltynyt tästä, vaan teki erän puolenvälin vaiheilla 38 sekunnissa kaksi maalia
ja Montrealin kiri hyytyi siihen. Steve Rucchin sai kunnian tehdän Rangersin neljännen maalin
ja viimeinen ottelussa merkittiin koko maalinteon aloittaneen Dominic Mooren tilille.

Montrealin kolmen kotiottelun voittoputki katkesi näinollen, ja Rangers pelasi toisen
ottelun putkeen voitokkaasti.
Kotijoukkueen paidassa Saku Koivu syötti siis molemmat Montrealin maalit ja pelasi
lähes 17 minuuttia. Tehotilastokin jäi plussalle yhden kappaleen verran.
Rangersin paidassa pelannut Ville Nieminen kellotti peliaikaa 13 ja puoli minuuttia.
Tehopisteitä "Nemo" ei saanut, mutta oli kentällä yhden Rangersin maalin syntyessä.

Senaattorit riepottelivat Torontoa märän rätin tavoin

Toronto - Ottawa 0-8

Ottawan Dany Heatley käytti uuden NHL:n sääntöjä hyväkseen ja iski neljä maalia Torontossa,
kun kotijoukkue kärsi nöyryyttävän tappion peräti kahdeksan maalin erolla.
Heatley teki kaikki maalinsa putkeen, joten puhdas hattutemppu kirjattiin nuorukaisen tilille.

Maalinteon aloitti Mike Fisher jo vajaan kahden minuutin pelaamisen jälkeen, Daniel Alfredssonin
syöttäessä maalin. Fisheriä säestivät vielä ensimmmäisessä erässä Chris Neil Peter Schaeferin
syötöstä sekä Dany Heatley ylivoimalla Zdeno Charan sekä Wade Reddenin syötöistä.

- Olen uusien sääntöjen fani. On ollut jännittävä kuukausi NHL:ssä, Heatley säesti tekojaan
ottelun jälkeen toimittajille.

Toista erää ehdittiin pelaamaan vain reilun minuutin kun Heatley jätettiin yksin Toronton
maalin eteen. Zdeno Chara sekä Jason Spezza saivat syötöt tililleen.
Toinen maali Heatleyltä toiseen erään tuli neljän minuutin pelaamisen jälkeen ja hän kaatuneenakin
ampui vielä one-timerista kiekon sisään. Tämä riitti Toronton maalivahti Ed Belfourille ja
hän lähti vaihtoon päästettyään viisi maalia 15 laukauksesta. Tialle tuli Mikael Tellqvist.
Hänkin joutui kaivamaan kiekon vielä kolmesti selkänsä takaa kolmannessa erässä.

Heatley aloitti kolmannen erän maalinteon läpiajosta viiden minuutin kohdalla Daniel Alfredssonin sekä
Chris Kellyn syötöistä. Alfredsson kruunasi iltansa tekemällä Ottawan seitsemännen maalin
ja Chris Kelly teki ottelun viimeisen maalin erän puolessa välissä Anton Volchenkovin sekä
Vaclav Varadan saadessa nimensä syöttötilastoon.

Toronto on viimeksi hävinnyt kotonaan kahdeksalla maalilla Winnipeg Jetsille maaliskuussa 1989.
Silloin tappiolukemat olivat 2-10.
Neljännen maalin jälkeen nähtiin pieni herättämisen yritys Torontolta kun Tie Domi tappeli
Ottawan Brian McGrattanin kanssa. McGrattan iski Domia nenään ja mies kaatui jäähän.
Jotkut paikallaolijat sanoivat että eivät ole nähneet Domin vuotaneen verta vuosiin.

Toronton puolustaja Aki Berg ei pelannut kylkivamman takia.

Modin ratkaisijana Atlantassa

Atlanta - Tampa Bay 2-3

Tampa Bay Lightning näyttää pian taas hallitsevalta NHL-mestarilta. Atlanta pelaa joukkueen
tavoin joka istuu kotona pudotuspelien aikaan.
Atlanta oli jo 2-0 johdossa toisessa erässä mutta Tampa tuli takaa rinnalle ja ohikin.
Ottelun ratkaisija oli Tampan ruotsalaishyökkääjä Fredrik Modin, joka teki kauden kuudennen
ja seitsemännen maalin.

Maalinteon aloitti toisessa erässä Marc Savard suoraan syötöstä Slava Kozlovin sekä
Ronald Petrovickyn syötöistä. Vajaan kahden minuutin päästä Marian Hossa iski ylivoimalla
kiekon ohi voimattoman Tampa-vahti John Grahamen. Bobby Holik nappasi paluukiekon maalin
edessä ja syötti rystyllä Hossalle toiselle tolpalle, ja Hossa sai pistää kiekon rauhassa
sisään.

Tampa taisteli itsensä kuitenkin tasoihin vielä toisessa erässä. Modin sai mainion syötön
Brad Richardsilta ja esitteli ehkä NHL:n kovimman lyöntilaukauksen Atlantan yleisölle.
Kiekko meni etukulmasta sisään ohi Trashers-vahti Steve Shieldsin.
Reilun minuutin jälkeen Richards teki itse maalin. Vaclav Prospalin korkea veto laidasta
tuli maalia kohti ja Richards oli mailoineen välissä ohjaamassa kiekkoa sisään.

Tampan ylivoima ei ole ollut tällä kaudella voimissaan. Modinin kolmannen erän ensimmäisellä
puoliskolla survova ylivoimamaali oli vasta Tampalle kauden kolmas.
Atlanta veti Shieldsin pois maaliltaan reilu minuutti ennen erän loppua, mutta Ilja Kovaltshukin
ottama jäähy pilasi kotijoukkueen tasoitusmahdollisuudet.

Clemmensen hoiti rankkarit vieraille

Boston - New Jersey 4-5

New Jerseyn ykkösmaalivahti Martin Brodeur on edelleen sivussa polvivamman takia.
Devilsillä ei ole silti hätää, Scott Clemmensen hoitaa hommat yhtä hyvin - ellei paremmin.
Nimittäin rangaistuslaukauksissa. Mies pelasi viime kaudella AHL:ssa, missä tätä
uutta sääntöä kokeiltiin, joten hän tietää mikä on homman nimi.
Clemmensen torjui kaksi kolmesta Bostonin yrityksestä, ja voitto lähti Devilsin mukaan.

Ottelussa tehtiin maaleja lähes tasatahtia. Jay Pandolfo aloitti vierasjoukkueelta kolmen
minuutin pelaamisen jälkeen. Kotijoukkueen P.J. Axelsson vastasi huutoon kaksi minuuttia
myöhemmin Joe Thorntonin sekä Jiri Slegrin syöttäessä maalit. Thornton siirsi kotijoukkueen
vielä erän lopulla johtoon noustessaan oikealta puolelta ja hivuttaen kiekon maaliin
Clemmensenin haarojen välistä.

Toisessä erässä Glenn Murray vei kotijoukkueen kahden maalin johtoon Thorntonin sekä
Sergei Samsonovin syötöistä. Devilsin Viktor Kozlov astui esiin erän lopulla ampuen hurjan
vedon tolpan kautta sisään. Hannu Toivonen Bostonin maalilla ei saanut pidettyä kiekkoa
maalin ulkopuolella.

Kozlov tasoitti pelin kolmannessa erässä kuuden minuutin kohdalla Aleksander Mogilnyn sekä
Sean Brownin saadessa syöttöpisteet.
Reilu minuutti myöhemmin Devilsin puolustaja Brian Rafalski meni oman maalin taakse, mutta
sai peräänsä Joe Thorntonin. Kookas hyökkääjä taklasi Rafalskin irti kiekosta ja syötti maalin
eteen Samsonoville joka iski suoraan syötöstä kiekon sisään.
Aleksander Mogilny tasoitti vielä ottelun loppupuolella rannelaukauksella joka meni
oman pelaajan kautta sisään.

Jatkoajalla puolustaja Brian Leetch sai jo Clemmensenin jäihin, mutta ei saanut nostettua
kiekkoa yli maalivahdin.
Rangaistuslaukauskisassa Devilsiltä ampuivat Kozlov, Aleksander Mogilny sekä Brian Gionta.
Vain Mogilny epäonnistui. Bostonilta yrittivät Samsonov, Thornton sekä Murray. Vain Thornton
onnistui, joten pisteet lähtivät New Jerseyhyn.

Bostonin maalivahti Hannu Toivonen torjui ottelussa 30 kertaa ja torjuntaprosentiksi kertyi
vaatimattomat 88,20.

Islandersin tyhmät jäähyt ratkaisivat

New York Islanders - Buffalo 4-6

Islanders voi syyttää vain itseään tyhmästä pelistä hävittyään ottelun kolmannessa erässä
jäähyihin. Buffalo tuli takaa tasoihin ja ohi kolmella ylivoimamaalilla.

Martin Biron pelasi kauden ensimmäisen ottelun torjuen 33 laukausta. Vierasjoukkue meni
johtoon alle puolentoista minuutin entisen Sabres-tähden, Miroslav Satanin, avustuksella.
Aaron Asham sekä Aleksei Jashin saivat syöttöpisteet tililleen.
Kotijoukkueen J.P. Dumont vastasi kaksi minuuttia myöhemmin Daniel Brieren sekä Jochen
Hechtin avustuksella. Aleksei Zhitnik vei vierasjoukkueen kovalla lyöntilaukauksella jälleen johtoon ylivoimalla
kuuden minuutin jälkeen, mutta Buffalo tuli vielä samassa erässä tasoihin ylivoimalla.
Ales Kotalikille merkittiin maali ja syötöt Teppo Nummiselle sekä Chris Drurylle.

Toisen erän alussa Jochen Hecht vei Buffalon 3-2-johtoon kaukaa siniviivan takaa.
Tämä riitti Islanders-valmentaja Steve Stirlingille joka otti maalivahti Rick DiPietron
vaihtoon välittömästi. Tilalle tuli Garth Snow.

Kolmannen erän alussa kotijoukkue tuli tasoihin Robert Nilssonin uran ensimmäisellä
NHL-maalilla.
- Oli hauskaa tehdä ensimmäinen maalini, mutta se ei ole mitään verrattuna siihen jos emme
voita, kertoi ruotsalaishyökkääjä.
Aleksei Jashin iski johtomaalin seitsemän minuutin kohdalla, mutta sitten alkoi Islandersin
jäähyily ja Buffalon maalijuhlat.

Daniel Briere aloitti ylivoimatulituksen rannelaukauksella vasemmalta kaarelta reilun
kahdeksan minuutin jälkeen. Tim Connolly seurasi perässä myös rannelaukauksella, joka meni
yli maaliviivan juuri ennen kuin maali siirtyi pois paikaltaan.
Ales Kotalik iski illan toisen ylivoimamaalinsa puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua.

- Näyttää siltä että joukkueet jotka sopeutuvat nopeitein uusiin sääntöihin, ovat niitä jotka
pärjäävät nyt. Et voi pitää kiinni, koukata, huitoa tai mitään muuta hidastaaksesi vastustajaa
Sinun täytyy pitää jalat liikkeessä ja kaikki on OK, analysoi uutta NHL:ää hyökkääjä Briere.

Islandersilla piti olla vapaapäivä sunnuntaina, mutta valmentaja Stirling määräsi harjoitukset
aamulla klo 10 paikallista aikaa.

Buffalon puolustaja Teppo Numminen sai siis syötön Kotalikin ylivoimamaaliin ja veteraani
puolustaja kellotti lähes 21 minuuttia peliaikaa.
Islandersissa Janne Niinimaa pelasi reilut 25 minuuttia, ollen kaksi kertaa kentällä maalin
syntyessä omille.
Petteri Nokelainen pelasi yli yhdeksän minuuttia hyökkäyksessä ilman tehomerkintöjä.

Staal iskussa syntymäpäivänänään

Pittsburgh - Carolina 3-5

21 vuotta lauantaina täyttänyt Eric Staal oli jälleen Carolinan sankari hänen kerättyään neljä syöttöpistettä. Alkuun tilanne ei näyttänyt lupaavalta Carolinan kannalta, vaikka Cory Stillman tekikin ottelun avausmaalin. Seuraavat kolme maalia syntyivät kotijoukkueen kesän hankintojen, John LeClarin, Sergei Gontsharin ja Zigmund Palffyn tekeminä.

Carolina oli kuitenkin kolmessa edellisessä ottelussaan noussut kahden maalin takaa voittoon ja sama tahti jatkui.
Rod Brind’Amourin kavennusmaali aloitti vierasjoukkueen kirin, jonka täydensivät Glen Wesley kauden avausmaalillaan sekä Ray Whitney. Justin Williams laukoi loppulukemat tyhjään maaliin.

Mario Lemieux’lle ottelu oli uran 900. NHL:ssä. Hän sai yhden syöttöpisteen. Ottelun ainoa suomalainen, Penguinsin Lasse Pirjetä sai yhden kaksiminuuttisen ja tehosaldon +1.

Wildin puolustus toimi

Minnesota - Columbus 3-1

NHL:n kaksi uusinta joukkuetta kohtasivat toisena peräkkäisenä päivänä. David Vybornyn jalkamaali vei Columbuksen johtoon ensimmäisessä erässä. Pitkä videotarkistus kuitenkin osoitti, että osuma ei ollut tahallinen, ja maali hyväksyttiin.

Minnesota tasoitti lähes välittömästi Todd Whiten maalilla. Brent Burnsin toisen erän maali jäi ottelun voitto-osumaksi. Viimeisellä minuutilla White pääsi kaunistelemaan lukemia.

Minnesotan voiton avaimena oli tiukka puolustus, sillä Manny Fernandezia kohti lauottiin vain 16 kertaa. Myös Martin Prusek pääsi toisessa päässä varsin helpolla. Häntä kohti lauottiin 24 kiekkoa.

Markkanen ja Hemsky jättivät Nashvillen pisteittä

Nashville - Edmonton 1-5

Predatorsin alku oli hyvä, sillä Martin Erat teki avausmaalin neljännellä minuutilla. Ryan Smyth tasoitti vielä avauserän aikana erätaukolukemiksi 1-1. Toisessa erässä vierasjoukkue teki kaksi maalia: Marc-Andre Bergeron osui tasakentällisin, Ales Hemsky ylivoimalla.

Kolmannessa erässä Oilers jatkoi tehokasta ylivoimaa, maalintekijöinään Jarret Stoll ja Steve Staios. Hemsky keräsi ottelussa maalinsa lisäksi kolme syöttöpistettä.

Jussi Markkanen torjui Edmontonin maalilla 23 kertaa. Nashvillelle tappio oli kauden ensimmäinen varsinaisella peliajalla.

Detroitin huima vire jatkuu

Chicago - Detroit 2-4

Manny Legace oli saanut kauden ensimmäisen lepovuoronsa Detroitin maalivahtina. Chris Osgood näytti kuitenkin, että myös hän on hyvässä iskussa. Osgood torjui 23 kertaa.

Kirk Maltby avasi ottelun maalitilin, mutta toisessa erässä Tyler Arnason ja Kyle Calder käänsivät tilanteen hetkellisesti Blackhawksin eduksi. Yksi kauden suurimmista yllättäjistä, Detroitin Mikael Samuelsson, tasoitti ottelun vielä toisen erän alkupuolella.

Kolmannessa erässä Robert Lang teki ylivoimamaalin, ja Henrik Zetterberg viimeisteli Red Wingsin 4-2-voiton tyhjiin.

Selkävaivainen Tuomo Ruutu oli edelleen sivussa Blackhawksin kokoonpanosta.

Lehtinen ja Kapanen maalasivat Dallasin voittaessa

Phoenix-Dallas 3-5

Phoenix aloitti ottelunsa Dallasia vastaan hyvin. Ensimmäisen erän puolivälissä joukkue johti jo kahdella maalilla. Osumat viimeistelivät Shane Doan ja Mike Ricci. Erän viimeisellä minuutilla Stu Barnes pääsi kaventamaan.

Toisessa erässä molemmat osuivat kertaalleen. Näin ollen viimeiseen erään lähdettin Phoenixin maalin johdossa. Se ei riittänyt, sillä Phoenix ei enää maalintekoon pystynyt. Kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla Sergei Zubov tasoitti ja heti puolivälin jälkeen Niko Kapanen siirsi Dallasin ensimmäistä kertaa johtoon. Kumpaankaan maaliin ei merkitty syöttäjiä. Viimeisellä minuutilla Jere Lehtinen pisti kiekon tyhjään maaliin.

Kahteen tehopisteeseen ottelussa ylsivät Phoenixin Shane Doan sekä Dallasin Sergei Zubov ja ja Niko Kapanen. Kaikkien tehot 1+1. Dallasin Antti Miettinen ja Jussi Jokinen jäivät ilman tehopisteitä.

Dallas on pelannut 11 ottelua ja kerännyt 13 pistettä. Phoenixilla kasassa on 11 pistettä 13:sta ottelusta.

Laperriere ratkaisi Jatkoajalla

Colorado-Vancouver 4-3 ja

Colorado ja Vancouver kohtasivat kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä. Kolmesta pelistä Colorado on nyt voittanut kaksi kun joukkue käänsi tämänkertaisen ottelun itselleen jatkoajalla.

Ottelu eteni ilman maaleja ensimmäisen erän puoliväliin asti. Sen ylityttyä molemmat osuivat kertaalleen 35 sekunnin välein. Coloradon johtomaalin teki Andrew Brunette ja Vancouverin tasoituksesta vastasi Matt Cooke.

Toisessa erässä Canucksille vihellettiin 14 minuuttia jäähyjä. Se ei kuitenkaan estänyt joukkuetta tekemästä erän ensimmäistä maalia. Brendan Morrison siirsi Vancouverin johtoon ajassa 27.09. Tasoitukseen Colorado tarvitsi kahden miehen ylivoiman. Mattias Öhlundin istuessa tuplakakkostaan korkeasta mailasta myös Ryan Kesler joutui jäähylle ja Rob Blake tasoitti ottelun.

Kolmannen erän alussa Henrik Sedin maalasi Vancouverille veljensä Danielin syötöstä ja Vancouver oli jälleen voiton syrjässä kiinni. Coloradon tasoitus tuli viimeisen viiden minuutin Alex Tanguayn maalattua. Jatkoaika vanheni 1.55 kun Ian Laperriere ratkaisi ottelun.

Ottelun suomalaiset Vancouverin Sami Saloja Jarkko Ruutu, sekä Coloradon Antti Laaksonen ja Ossi Väänänen jäivät ilman tehopisteitä. Jäähypenkkiäkin kulutti ainoastaan Salo.

Tappiostaan huolimatta Vancouver on kerännyt toiseksi eniten pisteitä koko NHL:ssä. Sillä on kasassa 18 pistettä. Colorado nousi 13:sta pisteeseen.

Nils Ekman rangaislaukauksien sankarina

San Jose-Calgary 3-2 rl

San Jose ja Calgary pääsivät kunnolla maalien makuun vasta kolmannen erän jälkipuoliskolla. Ensimmäisessä erässä syntyneen Calgaryn Steve Montadorin maalin jälkeen joukkueet 47 minuuttia ilman maaleja.

Kolmannen erän jälkipuolella ensimmäisenä osui Jarome Iginla, joka siirsi Calgaryn 2-0-johtoon. Sharks tuli kuitenkin takaa rinnalle. Ajassa 55.26 Jonathan Cheechoo kavensi ja viimeisellä minuutilla Brad Stuart tasoitti pelin. Rangaistuslaukauksissa pelin ratkaisi Nils Ekman.

Kaksi tehopistettä ottelusta keräsivät San Josen Cheechoo (1+1) ja Marleau (0+2). Ainoana suomalaisena jäällä esiintyi Calgaryn maalia vartioinut Miikka Kiprusoff, joka torjui 19 kertaa. Ottelua todisti San Josessa täysi tuvallinen katsojia.

Demitra rankaisi entistä joukkuettaan kahdesti

Los Angeles-St. Louis 5-2

St. Louis Blues pysyi Los Angeles Kingsin kyydissä vain yhden erän. Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin lukemista 2-2. St. Louis johti ottelua ensimmäisessä erässä kahteen otteeseen. Ottelun avausmaalin teki ajassa 0.46 Bluesin Petr Cajanek. Aleksander Frolovin tasoitettua ajassa 13.56 Jay McClement siirsi St. Louisin uudelleen johtoon. Se ei kuitenkaan riittänyt johtoon erän jälkeen, vaan Pavol Demitra tasoitti ottelun vanhaa seuraansa vastaan pian McClementin maalin jälkeen.

St. Louis ei ensimmäisen erän jälkeen enää maaleja tehnyt. Los Angelesin Eric Belanger teki ottelun voittomaaliksi jääneen osuman ajassa 33.30. Frolovin illan toinen syntyi samoin toisessa erässä. Kolmannessa erässä myös Pavol Demitra onnistui toistamiseen.

Ottelun tehokkain oli maaliensa lisäksi yhden syöttöpisteen napannut Frolov. Demitran lisäksi kahteen tehopisteeseen ylsivät syöttäjinä kunnostautuneet Craig Conroy ja Lubomir Vishnovsky.

Los Angelesille voitto oli jo kauden kahdeksas. St. Louisilla ei mene yhtä vakuuttavasti. Joukkue on yhä kuudessa pisteessä. Yksikään joukkue ei ole kerännyt vähempää pisteitä, tasoissa ovat Chicago ja Atlanta.