Jonas Enlund nauttii Kärppien tähtipelaajien pimentämisestä kokeneiden ketjukavereidensa kanssa

LIIGA / Uutinen
Jonas Enlundin ketjulla on tärkeä työ Pelicansin välieräsarjassa Kärppiä vastaan.
Kuva © Timo Savela
Pelicansin kokenut hyökkääjä Jonas Enlund nauttii kevään peleistä. Joukkue on enää voiton päässä finaaleista.

Pelicans nappasi kolmannen kiinnityksensä finaalipaikkaan, kun se kaatoi vähämaalisessa ottelussa Kärpät lukemin 1–0. Lahtelaisleirissä tärkeään rooliin nousseen Jonas Enlundin mukaan voiton avaimena oli vahva puolustus. Kokenut hyökkääjä antoi vuolaat kehut myös joukkueen taistelusta päätöserässä

– Saimme hyvän lähdön otteluun, kun ylivoima iski meille siihen heti maalin. Muutenkin ensimmäinen erä oli hyvä. Toisessa erässä annoimme Kärpille selvästi mahdollisuuden tulla tasoihin, sillä pelasimme riskillä joissakin kohdin erää. Pelimme ei ollut niin tiivistä ja jämäkkää, mutta kolmas erä oli puolestaan hyvä puolustustaistelu meiltä, Enlund tiivistää ottelun kulun.

Pelicans oli jälleen hallitsevampi osapuoli ottelussa luoden kärppälaumaa enemmän maalipaikkoja. Siitäkin huolimatta ottelu pysyi tulostaululla hyvinkin maltillisena. Enlund haluaakin tulevin otteluihin lisää määrätietoisuutta maalintekoon.

– Maalinteko ei ollut riittävän määrätietoista. Vaikka olimme yksin jo maalivahtia vastaan, niin vielä yritimme siirtää kaverille, vaikka olisi pitänyt vain pistää kiekkoa pussukkaan. Ei tulos jäänyt paikoista kiinni, sillä niitä oli riittävästi koko ottelun ajan.

Kolmannessa erässä Pelicans keskittyi puolustamaan tiivistä johtoaan onnistuen siinä erinomaisesti. Kärpät sai rakennettua muutamia maalipaikkoja ottelussa, mutta Niklas Kokko oli kotimaalilla mies paikallaan.

– Ei siinä mitään älyttömän vaarallisia paikkoja vastustajalla ollut. Yhden Král (Filip) blokkasi hienosti tuossa lopussa, ja muutoin joukkueelta oli hyvää puolustamista.

Pimennysketju

Enlundin, Antti Tyrväisen ja Juhamatti Aaltosen ketjua on peluutettu paljon Kärppien ykkösketjua vastaan. Ketjun tehtävänä on tylsyttää vastustajan keihäänkärki, jossa se on onnistunut erinomaisesti läpi sarjan. Enlund vaatii ketjultaan asennetta varsinkin puolustussuuntaan.

– Kyllä meillä täytyy olla puolustusvalmius koko ajan, sillä maalin takana ei voi olla kolmea jätkää koko ajan. Yritämme parhaamme mukaan pelata omaa peliämme, joka meidän ketjulle on muodostunut.

Vaikka ketju keskittyykin pääsääntöisesti vastustajan ykkösvitjan vaimentamiseen, on kokenut kolmikko silti luonut miltei enemmän maalipaikkoja hyökkäyspäässä kuin Kärppien kärkivitja. Enlundia miellyttää ketjun otteet kummassakin päässä.

– Tilanne on parempi näin päin. Se on kuitenkin paras puolustus, kun pidetään vastustajan ykkösjätkät omissa. Eihän meiltä sentään maalintekoa ole kielletty.

Lahtelaisten nimellisessä nelosketjussa riittää kokemusta. Viimeisenä lisänä ketjuun saapui siirtotakarajalla Lahteen palannut Juhamatti Aaltonen. Enlundin mukaan laituri tuo ketjuun lisää taituruutta kiekollisella pelaamisellaan.

– Juhamatti tuo siihen ketjuun taitoa ja "junnu-Tyrväinen" jaksaa sähistä keskellä, Enlund hymyilee.

Pelicans on toistamiseen 3–0-johdossa kevään pudotuspeleissä. Puolivälieräsarjassa HIFK:ta vastaan helsinkiläiset venyttivät sarjan aina seitsemänteen otteluun. Enlundin mukaan pussinokkien täytyy luottaa omiin vahvuuksiinsa perjantaina Oulussa, kun finaalipaikka on ensimmäistä kertaa katkolla lahtelaisille.

– Perjantaina lähdemme otteluun sillä asenteella, että voitamme. Kärpät on kuitenkin hyvä joukkue, joten meidän täytyy olla kärsivällisiä ja jauhaa omaa peliämme. Me luomme riittävästi paikkoja, mutta tarvitsemme vielä terävyyttä viimeistelyyn. Hyvä puolustuspelaaminen siihen päälle, niin hyvä tulee.

Pelicans on tehnyt sarjassa kahdeksan maalia, joista peräti seitsemän on eri pelaajan lavasta. Enlundin mukaan leveä tuloksentekoyksikkö on vain hyödyksi joukkueelle.

– Mitä leveämmältä onnistumisia tulee, niin sen parempi. Nämä välierät ovat kuitenkin pitkälti maalin pelejä, niin on hienoa, että jokaisesta ketjusta voi jätkä nousta esille tarvittaessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle