Emiliat vauhdissa Naisten Liigassa: Kiekko-Espoo pysähtyi Kyrkköön, Vesa johdatti HIFK:n murskavoittoon − "Lähti pienikokoinen eläintarha selästä"

Naisten Liiga / Uutinen
Emilia Vesa nakutti tehot 2+2 TPS:n verkkoon.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Naisten Liigan viiden ottelun kierroksella ennakkosuosikit olivat muuten rautaa paitsi, että Kuortaneella hallitseva mestari pysähtyi kuin seinään. Sunnuntaina valokeilaan nousi kaksi Emiliaa, Kyrkkö ja Vesa.

Naisten Liigassa pelattiin sunnuntaina viimeinen ottelukierros ennen marraskuun maajoukkuetaukoa. Naisleijonat pelaa tulevalla viikolla neljä ottelua Suomessa ja Tyttöleijonat matkaa kolmen maan turnaukseen Tšekkiin.

Kierroksen ennalta-arvaamattomin tulos koettiin Kuortaneella, kun kotijoukkue nitisti hallitsevan mestarin Kiekko-Espoon. Entinen Tyttöleijonien pronssimitaliveskari viime kesältä ja ensi viikolla Naisleijoniin liittyvä maalivahti Emilia Kyrkkö toimi Kuortaneen voiton takeena tiiviin puolustuksen ohella.

HPK−RoKi 6−0

Heti ensimmäinen alivoima kostautui RoKille, kun kovassa iskussa oleva Karolína Erbanová sivalsi kiekon ohi Olivia Lastin. Vieraat sinnittelivät mukana pelissä toiseen erään asti, mutta juuri ennen matsin puoltaväliä HPK iski kolmesti.

Karolina Erbanová teki jälleen maalin.

Lopulta voittajasta ei ehtinyt syntyä kunnon kilpailuakaan, vaan hämeenlinnalaiset marssivat selvään voittoon. Kotijoukkue vaihtoi maalivahtiakin 5−0-tilanteessa. Salla Sivulalle ehti kertyä vain neljä torjuntaa ja hänen tilalleen tulleelle Ronja Pätsille vain viisi torjuntaa. Last koppasi RoKi-maalilla 25 kiekkoa.

Kuortane−Kiekko-Espoo 2−1

Kierroksen isoin yllätys nähtiin Kuortaneella, kun hallitseva mestari ja sarjataulukon kolmonen Kiekko-Espoo pysähtyi kotijoukkueen nuoreen huippuvahtiin Kyrkköön. 18-vuotias Naisleijoniin ensi viikon turnaukseen valittu torjuja nappasi 43 koppia 2−1-voitossa.

Kiekot tarttuivat Kyrkölle sunnuntaina.

Kotijoukkueen maalit iskivät Kerttu Lehmus ja Sinna Varjonen, kun taas puolestaan Kiekko-Espoon ainokaisen viimeisteli Kyrkön tavoin Naisleijoniin matkaava Anni Montonen.

Lukko−Ilves 2−5

Kotijoukkue siirtyi johtoon pelin alussa, mutta tamperelaisvieras painoi pelin ensin tasoihin avauserän puitteissa ja toisessa erässä Ilves tinttasi kolme osumaa lisää. Aliisa Toivonen napautti vielä emännille toisen täysosuman, mutta se ei riittänyt kiriin, sillä Anniina Kaitala iski loppuluvut tyhjään maaliin.

Aliisa Toivonen iski kauden kymmenennen maalinsa ottelussa Ilvestä vastaan.

Lukon Katriina Saarenmaalle merkittiin ottelussa 29 torjuntaa ja Ilveksen Juuli Kivimäelle 28 torjuntaa. Ilveksen maalintekijöistä Aleksandra Nurmiselle osuma oli hänen liigauransa toinen ja ensimmäinen tamperelaisjoukkueessa. Aiempi osuma syntyi, kun hän pelasi viime kaudella Kuortaneen riveissä.

HIFK−TPS 7−1

TPS onnistui pidättelemään HIFK:ta ensimmäisen erän verran, mutta kotijoukkue kirmasi karkuun toisen kaksikymppisen aikana. Johanna Kemppainen aloitti maalinteon ja Michaela Pejzlová lopetti sen toisen erän osalta kotijoukkueen puolelta. Kiia Kangas osui TPS:lle, mutta kolmanteen erään lähdettäessä ei enää ollut kiistanalaista, että kumpi voittaisi pelin.

TPS:lle jäi Helsingissä luu käteen, mutta Kiia Kangas osui toistamiseen lyhyen ajan sisään verkon perukoille.

Tehot 2+2=4 ottelussa kirjauttanut Emilia Vesa pisti verkon tötterölle heti kolmannen erän alussa ja syötti hetken päästä Clara Rozierin 7−1-osuman. Molemmilla veskareilla riitti töitä, sillä HIFK:n Kiia Lahtinen pysäytti 30 kiekkoa ja TPS:n Mila Houni ehti peräti 41 kudin tielle.

− Ensimmäisessä erässä molemmilla oli hyviä paikkoja ja vääntö oli tasaista. Toiseen ja kolmanteen erään paransimme ja saimme paikoistamme sisään, joten lähdimme karkumatkalle. Oli omaltakin osalta vaikea avauserä. Minulla on ollut maalinteon kanssa vaikeuksia, joten kun sain yhden maalin tehtyä niin lähti pienikokoinen eläintarha selästä, Vesa veisteli matsin jälkeen Jatkoajalle.

Vesa oli ollut ilman maalia edelliset neljä ottelua. Kuivaa putkea enemmän hyökkääjää kismittivät aiempien pelien hukatut tilaisuudet. Nyt 21-vuotias Vesa pääsee kuitenkin hyvän matsin siivittämänä kohti ensi viikon maajoukkuepelejä.

− Aika paljon on ollut läpiajoja ja muutenkin maalipaikkoja, mutten ole saanut sisään. Pieni tauko on ollut maalinteosta. On kiva lähteä taas uuteen (maajoukkue)kauteen ja maajoukkueleirille. Hyvillä fiiliksillä olen, urallaan Naisleijonissa olympia- sekä MM-pronssia ja Tyttöleijonissa niin ikään MM-pronssia voittanut Vesa tuumi.

Emilia Vesa on ensi viikolla jälleen naisleijona.

KalPa−Kärpät 7−2

KalPa sai kamppailuun räväkän alun, kun Alisa Makkonen ohjasi maalinedustalta johtomaalin ohi Kärppien maalivahti Kati Asikaisen. Veera Pohjala jatkoi ilotulitusta vajaat kaksi minuuttia myöhemmin. Naisten Liigan maalipörssiä johtava Elisa Holopainen rokotti vielä ylivoimalla, joten matsi alkoi olla selvä jo varhain.

Vilma Sneck napautti 4−0-maalin vielä ennen ensimmäistä erätaukoa, eikä Kärpät höykytyksestä enää sunnuntain puitteissa toipunut. Holopainen jatkoi maalitehtailuaan toisen naisleijonan, puolustaja Sanni Rantalan esityöstä.

Vilma Sneckillä oli sunnuntaina hyvä pelipäivä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Kärpät tuli tulostaululle toisessa erässä alivoimalla, kun Anna-Kaisa Antti-Roiko päätti kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksen osumaan. KalPa kuitenkin lisäsi vettä myllyyn, kun Jenna Kaila upotti seitsemännen täysosuman ohi Asikaisen. Holopainen saalisti osumaan syöttöpisteen.

Rantala pääsi syöttöjen lisäksi myös maalin makuun, kun hän viimeisteli KalPan 7−1-osuman päätöserässä. Järin suurta kiihkoa ei ottelun loppuhetkillä enää ollut, sillä tulos oli jo varsin selvä. Vieraiden avausmaalin syöttänyt Monica Sarkkinen Mata iski vielä kiekon ylivoimalla ohi Jenna Juutilaisen. Antti-Roiko ja Emma Ekoluoma saivat syöttöpisteet.

Sunnuntain kierroksen myötä Naisten Liiga siirtyy maajoukkuetauolle ja pelit jatkuvat 16. marraskuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle