Naisten Liigan runkosarja huipentuu − piikkipaikka jaossa, HIFK dominoi lähes kaikkia pelaajatilastoja

Naisten Liiga / Artikkeli
HIFK:n Michaela Pejzlová on matkalla pistepörssin voittoon.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Naisten Liigan runkosarjan kärkipaikka ratkeaa Kiekko-Espoon ja HIFK:n välillä. Myös ennakkosuosikkien vastustajat etsivät vielä loppusijoituksiaan samalla, kun kaksi puolivälieräparia ovat jo varmoja. Henkilökohtaisissa tilastoissa Stadin Gimmat juhlivat, mutta maalipörssi on menossa eri osoitteeseen.

Naisten Liigan runkosarja päättyy tulevana viikonloppuna. Jokaisella joukkueella on 1−2 ottelua jäljellä perjantain, lauantain ja sunnuntain aikana. Tässä vaiheessa on jo varmaa, että yhdeksän joukkueen sarjassa RoKi jää ainoana pudotuspelien ulkopuolelle.

Valtaosa runkosarjan sijoituksista on ratkennut ennen viimeisiä kamppailuja, mutta kärkipaikan kohtalo on vielä auki. Kiekko-Espoo johtaa yhdellä pisteellä ennen HIFK:ta tilanteessa, jossa espoolaiset kohtaavat vielä nimenomaan HIFK:n sekä viimeisiltä paikoilta jatkoon tulevan TPS:n, ja HIFK:lla on pääkaupunkiseudun välienselvittelyn lisäksi edessään kohtaaminen sarjan kolmospaikan varmistaneen HPK:n kanssa. On siis todennäköistä, että HIFK:n on voitettava molemmat ottelunsa kärkeen noustakseen.

Kumpi voittaa runkosarjan, Kiekko-Espoo vai HIFK?

HPK kohtaa puolivälierissä varmasti kuudenneksi sijoittuvan Kuortaneen, kun taas nelospaikalta pudotuspeleihin ponnistava KalPa tulee ottamaan mittaa Ilveksestä. Pääkaupunkiseutulaisten vastustajiksi tulevat Kärpät ja TPS, mutta järjestys on vielä lopullisesti määrittämättä. Mikäli turkulaiset häviävät perjantain ainoassa ottelussa Ilvekselle ja Kärpät päihittää lauantaina viimeisessä ottelussaan RoKin, on peli selvä ja seitsemäs sija menee Ouluun. Jos molemmat voittavat kyseiset ottelunsa, jää TPS:lle vielä ohut mahdollisuus nousta edelle − se onnistuisi voittamalla Kiekko-Espoo, joten skenaario ei näytä tilastojen valossa todennäköiseltä.

Täks matkalla maalikuningattareksi

Henkilökohtaisten tilastojen puolella HIFK:n supertähti Michaela Pejzlová johtaa pistepörssiä viiden pisteen erolla joukkuekaveriinsa Sanni Vanhaseen. Tšekkitaituri on paukuttanut 68 pistettä, kun taas Suomi-kiekon suurlupaus Vanhanen on mättänyt 63 pistettä. Pejzlová on kuitenkin pelannut vain 22 ottelua siinä missä Vanhanen on pelannut 30 matsia. Pistepörssin kärkiviisikossa on kaksi muutakin HIFK-peluria, Julia Liikala ja Clara Rozier. Kiekko-Espoon Emma Nuutinen rikkoo rintaman. VIelä Pejzlováakin neljä ottelua vähemmän pelannut, pitkään loukkaantuneena ollut KalPan Elisa Holopainen on kuudentena tehtyään vain 18 ottelussa hurjat 51 pistettä.

Pistepörssin puolelta tutut nimet tähdittävät myös maalipörssin kärkisijoja, lukuun ottamatta ykköstilaa, jolta löytyy Kiekko-Espoon Lisette Täks. Naisleijoniinkin murtautunut hyökkääjä on täräyttänyt 35 nyyttiä 30 ottelussa. Tilastokakkonen Pejzlová on iskenyt 29 osumaa. HIFK:n, Kiekko-Espoon ja KalPan lisäksi maalisieppojen kärkikymmenikköön kuuluvat HPK:n Kiti Seikkula ja Ilveksen Anniina Kaitala, joka on tehnyt kaikista eniten ylivoimahäkkejä − kahdeksan kappaletta. Hän on myös alivoimamaalitilaston kärkipäässä.

Lisette Täks on latonut maaleja oikein urakalla.
Kuva © Julia Suuriniemi

Siinä, missä hyökkääjien pistetilasto on HIFK:n juhlaa, hallitsee paikalliskilpailija Kiekko-Espoo pakkien pörssiä. Kymmenen tehokkaimman puolustajan joukossa on peräti viisi joukkueen edustajaa: Minttu Tuominen, Julia Zielinska, Reetta Valkjärvi, Ada Eronen ja Tea Villilä. Puolustajien pistepörssiä hallitsee kuitenkin KalPan tähtipakki Sanni Rantala, vanavedessään HIFK:n nuori Siiri Yrjölä. Samat nimet korostuvat myös pelipaikan maalipörssissä, mutta Ilveksen Elli Suoranta kipuaa kolmospaikalle 12 osumallaa. Rantala on kärjessä tehtyään yhden kihauksen enemmän.

Erikoista tai ei, mutta puolustajien, ja koko sarjan, ottelukohtaista peliaikakeskiarvoa mitattaessa ylivoimaisessa johdossa ovat RoKin Alexandra Mateičková ja Maria Heinonen. Nuoren slovakialaisen keskiarvo ylittää puolen tunnin rajan per ottelu, Heinosen lukema on pari minuuttia vähemmän. Kolmannen paikan haltija Rantala on kellottanut vähän yli 25 minuuttia per peli.

HIFK-maalivahdit kovaa valuuttaa

Yli kolmasosan otteluista pelanneiden maalivahtien tilastoista esiin pistää HIFK:n Kiia Lahtinen, jonka torjuntaprosentti 93,7 on koko Naisten Liigan korkein. Vähintään 91,5% varmuudella ovat torjuneet myös HPK:n Janika Järvikari, HIFK:n Miia Vainio, Kiekko-Espoon Minja Drufva, TPS:n Olivia Last sekä Kuortaneen Kerttu Kuja-Halkola. Porukasta HIFK-veskarit ja Järvikari ovat päästäneet alle 1,50 maalia per 60 peliminuuttia.

Kiia Lahtinen on maalivahtitilastojen eliittiä.

Kummallakin HIFK-torjujalla on tilillään viisi nollapeliä ja samaan yltää myös Kiekko-Espoon Tiia Pajarinen. Vahvana tilastoissa näkyvä Järvikari on ainoana suorittanut neljä kamppailua ilman päästettyä maalia.

Joukkueiden tasoero näkyy

Joukkuetilastoista nousee esiin tietysti sarjan kärkipourkoiden ja häntäpään iso tasoero. Kiekko-Espoo ja HIFK huitelevat molemmat reilusti yli 70 pisteessä, kun taas niin ikään pudotuspeleihin tulevilla Kärpillä ja TPS:llä pistesaldo on hieman yli 20:ssä. Jumbo RoKilla on kasassa yhdeksän pistettä koko kaudelta.

Maalierotilastossa plussan puolella on viisi joukkuetta. HIFK:lla lukema (128) on ennen viikonlopun otteluita ainoana yli sadan ja Ilveksellä maaliero on nippa nappa positiivinen, kuusi pykälää nollan yläpuolella. RoKin maaliero on 149 osumaa pakkasella, kun taas TPS:llä ja Kärpillä se on 67 kummallakin. Kuortaneen saldo on -32 maalia.

Ilveksen maaliero on hienokseltaan plussalla, kun runkosarja lähestyy loppuaan.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Vähintään 30 ylivoimamaalia ovat tehneet Kiekko-Espoo (31) sekä HIFK ja Ilves (30). Sama kolmikko on vähiten alivoimamaaleja päästäneiden joukossa: HIFK on antautunut vain kymmenen kertaa, Kiekko-Espoo ja Ilves 13 kertaa kumpikin alivoimaisena ollessaan.

Ainoana joukkueena 2 000 katsojan rajapyykkiä hätyyttelee Kärpät, joka keräsi 16 kotiottelussaan yhteensä 1 986 maksanutta silmäparia lehtereille. Kuortanetta ja RoKia lukuun ottamatta kaikki joukkueet pääsivät yli tuhanteen katsojaan.

Naisten Liigan pudotuspelit käynnistyvät perjantaina 23. helmikuuta.

» Lähetä palautetta toimitukselle