Mielipide

Liigajoukkueet ensijäillä

LIIGA / Kolumni
Kiekkokausi on jälleen alkanut, sillä suurin osa SM-liigan joukkueista meni tänään ensi kertaa jäille. Myös Jatkojan toimitus on ollut paikalla, kun ensimmäiset luistimenpiirrot ovat nähneet päivänvalon kaudella 02-03. Seuraavassa näkemyksiä HPK:n ensijäistä, Kärppien harjoituksista, Hippoksen tunnelmia sekä typistyneiksi jääneistä SaiPan avausharjoituksista.

Oulussa letkeä meininki

Oulussakin saatiin jääharjoitukset käyntiin, kun Kärpät menivät ensimmäistä kertaa Raksilan uudelle jäälle. Tämän viikon Kärpät treenaavat kolme kertaa jäällä ja ensi viikon maanantaista lähtien kahdesti päivässä.

Harjoituksissa oli melkoisen rento meininki. Varsinaisesta joukkueesta puuttuivat Petr Ton ja Petr Tenkrat (asunto vielä avoinna), Mikko Palomäki ja J-P Haataja (armeija) sekä loukkaantunut Mika Pyörälä. Lisäksi Joni Pitkänen on edelleen Philadelphian leirillä. Poissaolijoita oli paikattu ottamalla muutama peluri junioreista. Myöskin viime kaudella JYP:issä pelannut Sami Siltavirta oli Kärppien mukana, sillä hänellä ei ole vielä voimassaolevaa sopimusta minkään seuran kanssa.

Ensimmäisissä harjoituksissa oli jo huomattavissa selkeitä ehyitä kokonaisuuksia. Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä kertoi ketjujen olevan melko hyvin selvillä.

"Potaichuk-Lievers-Jokinen on ehyt kokonaisuus, joka varmaankin tulee tuossa muodossa kauden aloittamaan. Jari Viuhkola on elämänsä paikassa ja saa laidoilleen Tonin ja Tenkratin. Kolmosessa sitten Pyörälä ottaa paikkansa Mettovaaran ja Palsolan keskellä", Heikkilä kertoo.

"Saarenheimon Pekasta ollaan tehty vakiosentteri neloseen. Sitten siihen tulee Aarnion Antti ja toiseen laitaan joku kolmikosta Appel, Haataja tai Juntunen", Heikkilä jatkaa.

Katsomoon asti silmiinpistävää oli Brett Lieversin todella kova asenne. GoldenBrett oli saanut lisää liikettä ja meno vaikutti vähintäänkin lupaavalta. Myöskin Sami Mettovaara on kovassa iskussa. Huhujen mukaan "Metto" on ollut kuntotesteissä joukkueen parhaita, joten puheet kotikaupunkiin jäähdyttelemään tulleesta konkarista voitaneen lopettaa.

Puolustuksessa Mikko Myllykoski vetäisi muutaman kovan taklauksen, jotka viime kaudelta puuttuivat täysin. Kari Heikkilän mukaan eilisissä testeissä näkyi selvästi joukkueen harjoitelleen hyvin. "Tulokset olivat useilla todella hyviä ja rohkaisevia. Myöskin Ton ja Tenkrat ovat harjoitelleet Kladnossa kaksi kertaa päivässä, joten uskon kavereiden olevan ensi maanantaina todella kovassa tikissä."

Kärppien joukkue on vielä yhtä puolustajaa vaille valmis. Heikkilältä kysyttäessä valmentajalla on selkeä käsitys pelaajasta. "Libor Prochazkan kanssa saadaan toivottavasti asiat sovittua. Neuvottelut ovat todella pitkällä seurojen välillä. Jos jostakin syystä emme Prochazkaa saa on meillä valmiiksi katsottuna muutamia muitakin vaihtoehtoja. Lähtökohtana on, että saamme joukkueen kasaan mahdollisimman pian", Heikkilä toteaa.

Harjoitusten lopuksi oli maalivahtien vuoro. Maalivahtivalmentaja Ari Hilli veti muutaman pelaajan kanssa maalivahdeille extraharjoitukset muiden poistuessa pukukoppiin. Uuden maalivahdin Niklas Bäckströmin mielestä kaikki joukkueessa on mallillaan. "Meillä on takuulla hyvät mahdollisuudet haastaa liigan kärkijoukkueet. Vaikka puolustus on melko nuori on jokaisella kokemusta vähintään kahden kauden verran liigasta. Meille maalivahdeille on todella suuri etu, että on päätoiminen maalivahtivalmentaja. Ari on melkein jokaisessa treenissä mukana ja antaa palautteen suoraan", Bäckström sanaili luottavaisena.

Oulun kesä on ollut ennätyslämmin ja aurinkoinen. Se on ollut kannattajille erityisen pitkä. Nyt odotus on ohi ja jääkausi voi uudelleen alkaa. Lehtereillä käyskennellyt Kärppien fanclubin Pasi Laukka odotti ensimmäisiä treenejä kovasti. "Jääkauden alku on kuin toinen joulu. Syke kiihtyy ja kädet hikoaa. Joukkue näyttää minun silmään hyvältä, kehitystä on tapahtunut kovasti. Kunhan vielä Ton, Tenkrat ja pakki saapuvat kaupunkiin, niin tällä joukkueella pelataan runkosarjan kotiedusta", Basso täräyttää. "Matkakilometrejä tulee ensi talvena joukkueen mukana melkoisesti".

Vauhtia ja yritystä JYPin harjoituksissa

JYP aloitti jääharjoituksensa viime viikon alussa heti, kun pelaajien työehtosopimus sen salli. Tämän viikon tiistaina aamuharjoituksissa luisteli tasan 20 pelaajaa, jotka treenasivat jo kovatempoisesti keskittyen kiekolliseen tuntuman palauttamiseen. Kuntopohjan hankintaan keskittyneiden kesäharjoitusten jälkeen voitiin nyt painottua palauttamaan jäätuntumaa. Jääkauden alun innoittamana Hippoksen harjoitushallin vaatimattomaan katsomoon oli saapunut tuttuja JYP-kasvoja, kuten entinen tähtihyökkääjä ja kakkosvalmentaja Risto Kurkinen, sekä kymmenkunta innokasta fania. Pelaajien edesottamuksia oli mukava seurata kesätauon jälkeen, ja viihtyvyyttä vielä lisäsivät viereisessä kaukalossa samaan aikaan pidetyt nuorten jäätanssijaneitojen harjoitukset, joiden parissa yleisö sai lepuuttaa silmiään pelaajien juomataukojen aikana.

Allekirjoittaneen harjoituksia katsomassa viettämän tunnin aikana pelaajat keskittyivät harjoittelemaan nopeita vastahyökkäyksiä ja keskialueen suunanmuutoksia. Maalivahteja valmennettiin tulevan talven koitoksiin laukomalla lämäreitä ja järjestämällä ylivoimahyökkäyksiä, ja myöhemmin pelattiin neljällä neljää vastaan tavallista peliä. Välillä uusi valmentaja Matti Alatalo kutsui joukkueen luokseen ja antoi rauhallisesti ohjeita uusista harjoitteista ja harjoitusten päämäärästä. Kakkosvalmentaja Ari Salo oli hiljaisempi - hänen roolinsa valmennusportaassa painottunee muihin asioihin kuin harjoitusten johtamiseen.

Ulkomaalaisista Tomas Chlubna saapuu Jyväskylään vasta myöhemmin, sen sijaan Pavel Vostrak ja Angel Nikolov olivat jo remmissä mukana. Etenkin Vostrakin olemuksesta huokui keskittyminen ja oikea asenne, sillä juomatauollakin Vostrak jäi jäälle kiekon kanssa harjoittelemaan harhautuksia. Toivottavasti näillä kieputuksilla saadaan muutaman kerran vastustajien puolustus solmuun ensi kaudella.

Joukkueen sisällä tuntui vallitsevan hyvä henki ja huumori. Jälkimmäisestä osoituksena käy juomatauolla tapahtunut episodi, jossa Jani-Matti Loikala innostui kokeilemaan, saisiko hän ääntä pelaajapenkin vieressä olleista harjoitushallin äänentoistolaitteista. Loikalan testilausahdus "Kenttämies kuuluuko, jää hajoaa"; ei kuitenkaan aiheuttanut toimenpiteitä, sillä kenttäkuuluttajan laitteet oli kytketty pois päältä.

Huuruisten pleksien takaa nähtyä

Rinkelinmäen hallin jäälle ilmestyi maanantaina aamupäivällä Hämeenlinnan Pallokerhon liigajoukkue kauden ensimmäisiin jääharjoituksiin. Mielenkiinto HPK:n joukkuetta kohtaan ei taida vielä heinäkuussa olla korkeimmillaan, sillä kylmänkostean hallin lehtereille oli vaivautunut vain kourallinen kaikkein innokkaimpia kiekkofaneja. Näkyvyyttä katsomon puolelta kaukaloon hankaloitti korkean kosteusprosentin myötä täysin huuruuntuneet pleksit, onneksi sentään tihrustelu auttoi joten kuten.

Jäällä nähtiin viime vuoden tapaan vierailevia tähtiä, kun kerholaisten mukana ensituntumaa liukkaampaan elementtiin hakivat hämeenlinnalaiset NHL-pelaajat, Riku Hahl, Niko Kapanen ja Tony Virta. Vujtekin ja Hyvösen jätettyä joukkueen viime tingassa allekirjoittaneenkin ajatukset lähtivät harhailemaan, kun päähän tunkeutui ajatus helposti hankittavista vahvistuksista... Paluu maan pinnalle kuitenkin tapahtui nopeasti, kun mieleen palasi luku $600.000 – ehkä HPK:lla sittenkään ei ole mahdollisuuksia kilpailla NHL:n kanssa palkanmaksun suhteen.

Paikalla olivat myös jo kaikki kolme joukkueen ulkolaispelaajaa, uutena tulokkaana ruotsalaispakki David Prinz, joka tosiaankin on kaukalossa melkoinen goljatti. Tuttuun tapaan parhaiten luistin kulki kaukalon pienimmillä miehillä eli Kenigin veljeksillä, Kasperilla ja Maxilla. Silti suurimman vaikutuksen teki Tatu Miettinen, josta Hämeenlinnaan asti ei ollut vielä kovin paljon kantautunut tietoja. Isokokoinen, sulavasti luisteleva ja tiukasti laukova sentteri oli saanut muista vasta joukkueeseen tyrkyllä olevista pelaajista poiketen myös jo numeron kypäräänsä – lieneekö sopimus ensi kaudesta jo viittä vaille valmis.

Maalivahdit saivat myös jo kunnon hien päälle, sillä kolmikko Puurula, Toivonen ja Heinonen aloitti jo vartin ennen muun joukkueen saapumista paikalle. Kerhon valmennustiimin uusin jäsen Jari Kaarela antoi poikien ottaa rauhassa tuntumaa ensijäihin ja tyytyi lämmittelemään poikia rannevedoilla – toisin kuin vaikkapa Tommi Santala sitten myöhemmin. Koossa on mielenkiintoinen nelikko ja Joni Puurulalla on kaksi pahaa haastajaa, joilla on molemmilla mahdollisuudet nousta yllättäjäksi.

Poissaolollaan loistivat Teemu Aalto, Tuomas Immonen sekä Janne Juppo. Antti Miettinen taas oli kylläkin mukana, mutta oli pukenut päälleen oranssin minua-ei-saa-taklata –puseron. Olkapääleikkauksesta toipuva surffailikin omassa rauhassaan eikä juuri kiekkoon koskenut. Viimeisimmän ennusteen mukaan Miettisen kuitenkin pitäisi olla pelikunnossa liigakauden alkuun mennessä.

Halliin kokoontuneiden fanien aika kului mukavasti bongaillessa uusia pelaajia käyttäen ainoana tunnisteena kypärään sentin korkuisin numeroin painettuja pelinumeroita sekä arvaillen kasvonpiirteistä ja ruumiinrakenteesta kuka kukin on. Ensimmäiset ketjukokoonpanotkin yleisön joukossa taidettiin ehtiä rakennella. Ykköspakkipari lienee joka tapauksessa selvillä, sen verran hyvältä kaksikko Sicak-Tuulola vaikutti yhdessä.

HPK harjoittelee vielä puolitoista viikkoa kahdesti päivässä arkisin ja sitten edessä onkin jo kauden ensimmäinen ottelu. Torstaina, elokuun ensimmäisenä päivänä, Rinkelinmäen jäähallissa Kerhoa vastaan luistelee Voskresenskin Himik. Silloin saadaan ensimmäiset aavistukset ketjukokoonpanoista ja nähdään uudet miehet ensi kertaa jäällä tositoimissa. Mahdollista on myös, että siinä vaiheessa HPK:n riveissä on uusi mies, tai vaikka kaksi.

Lappeenrannassa ei paljoa harjoiteltu

Kisapuiston jäähalliin oli kokoontunut muutama uskollinen SaiPan kannattaja tai muuten vain jääkiekosta kiinnostunut seuraamaan liigajoukkueen ensimmäisiä luistimen piirtoja. Paljoa ei kuitenkaan näille uskollisille tarjottu, sillä ensimmäisen vartin jää ammotti tyhjillään ja vain muutama pelaaja kävi vuorollaan toteamassa, että jäätä se on.

Lopulta jäälle ilmestyi myös pelaajia, mutta heidän tulevan kauden osaamisestaan ei kyllä saatu minkäänlaista kuvaa, sillä kaikki pelaajat ketkä jäälle tulivat, kurvalivat siellä muuten vain silloin tällöin muutaman syötön tai laukauksen heittäen. Kaikkia pelaajia ei jäällä edes nähty, myöskään valmentajia ei näkynyt, maalivahtivalmentaja Markku Innasta lukuunottamatta. Innanen järjesti maalivahtikaksikko Duba-Hostikalle ainoat todelliset harjoitteet joita nähtiin.

Vaikka harjoitukset eivät paljoa tarjonneet oli hallissa silti jotain mielenkiintoistakin. Yksi mielenkiintoa herättänyt seikka oli jäähallin ainoa kesän aikainen parannus, kenttäpohjan maalaaminen valkoiseksi nimittäin. Kiekko näkyy huomattavasti aiempaa paremmin Kisapuiston hämärässä valaistuksessa.

Toinen mielenkiintoinen seikka kurvaili iloisesti jäällä, tuttuja kepposia tehden. Jäällä nimittäin kurvaili sekalaisissa varusteissaan Juri Kuznetsov, takavuosien luottopakki esitti monille tuttuja kiemuroita ja olikin jäällä kovinta vauhtia pitänyt pelaaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös