Mielipide

Lehkosen kolumni: Eurooppa-liigassa vain hyviä puolia

LIIGA / Kolumni
Eurooppa-liiga tulee – ja vauhdilla. Sitä ei pysäytä mikään, kirjoittaa Jatkoajan kolumnistina aloittava Ismo Lehkonen.

Eurooppa-liiga muuttaa koko suomalaisen jääkiekon. Ihmiset eivät tällä hetkellä ymmärrä, että Eurooppa-liiga todella tulee. Mikään ei pysty pysäyttämään sitä.

Olin kaksi kuukautta sitten sitä mieltä, että Eurooppa-liiga tulee vuoden päästä. Villi arvaukseni on nyt, että Eurooppa-liigaa pelataan kahden vuoden päästä. Se tarkoittaa, että SM-liigasta lähtee neljästä kuuteen joukkuetta pois.

Se on henkinen jysäytys SM-liigajoukkueille, kun esimerkiksi HIFK ja Jokerit lähtevät liigasta. Suurimmat kassamagneetit ja jäähallit häipyvät. Millä ne korvataan?

En ikipäivänä näe mahdollisuutta, että esimerkiksi HIFK:lla tai Jokereilla olisi kaksi joukkuetta, joista toinen pelaisi Eurooppa-liigaa ja toinen SM-liigaa. Yhdellä joukkueella ei pysty pelaamaan molempia, sillä Eurooppa-liigan runkosarja tulee olemaan pituudeltaan noin 60-80 ottelua.

Eurooppalaisessa jääkiekossa on aistittavissa halu kehittää lajia ja koska rajat ovat kansallisissa liigoissa tulleet vastaan ei ole muuta tietä kuin Eurooppa-liiga. Miten kansalliset liigat järjestäytyvät? SM-liigan päättäjät sanoivat, että SM-liiga suljetaan. Mitä helvettiä? Kahdeksalla joukkueellako te liigan suljette? Tietävätkö he mistä he puhuvat?

Tämä on ollut hölmöläisten hommaa, koska SM-liigassa ei ole ollut ruotsalaismallisia karsintoja. Moni Mestis-seura on kituutellut taloudellisessa kurimuksessa. Sieltä on puuttunut vanhan ajan kylähulluus, koska seinä on ollut vastassa. Se on ollut betoniseinä ja suomalainen ei tykkää juosta pää edellä betoniseinään, jos se tietää, että se ei pääse siitä läpi. Se keksii muuta tekemistä.

Nyt tämä muuttuu nopeasti. Eurooppa-liiga tulee. Miten yksittäiset organisaatiot käsittelevät tämän?

Minä näen tämän vain huikeana mahdollisuutena koko suomalaiselle jääkiekolle.

Toivoisin, että ympäri Suomea käärittäisiin hihat ja laitettaisiin talous, yhteistyö ja juniorituotanto kuntoon, sillä jos unelmana on pelata SM-liigassa, se on pian mahdollista. SM-liigassa avautuu monta paikkaa.

''

Jos [Mestis-seuran] unelmana on pelata SM-liigassa, se on pian mahdollista. SM-liigassa avautuu monta paikkaa.

Meillä on KooKoossa tietoisuus tästä ja siksi me kansainvälistämme toimintaamme. Meillä on yhteistyötä Japaniin, Venäjälle ja meillä on monia ulkomaalaisia käynyt näytillä. Yhdessä vaiheessa oli kuusi eri kansalaisuutta.

Tiesimme, että meidän oli pakko kansainvälistyä ja saada sana leviämään ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa siitä minkälaiset puitteet meillä on. Jos KooKoo jonain kauniina päivänä pelaa SM-liigaa, ihmiset tietävät mihin he tulevat. Koska kun kartalta katsoo Kouvolaa ja Kymenlaaksoa, se on hyvin pieni pläntti.

Eurooppa-liigan vaikutus SM-liigaan riippuu siitä, miten Eurooppa-liiga käsitellään liigassa ja liigapaikkakunnilla. On ymmärrettävää, että moni pikkuseura kokee taloudellisen kolauksen. Henkisiä patoutumia syntyy määrättyihin paikkoihin, koska he eivät pääse mukaan.

Ensisijaisesti Eurooppa-liigaan lähtevät ne, joilla on puitteet kunnossa. Eurooppa-liigan myötä tulee uusia SM-liigajoukkueita ja näin ollen enemmän suomalaisia ammattilaisjoukkueita ja se tarkoittaa, että on entistä enemmän seuroja, jotka toimivat tosissaan. Se avaa myös junioreille enemmän näyteikkunoita NHL:ään.

Olen miettinyt Eurooppa-liigaa viimeiset puolitoista vuotta. Näen siinä vain hyviä puolia. Liputan sen puolesta. Äkkiä liiga pystyyn!



Kirjoittaja on jääkiekkovalmentaja.

» Lähetä palautetta toimitukselle