Mielipide

Jönköpingin suuri suru

MAAJOUKKUE / Kolumni
Stefan Liv oli poikkeuksellisen pidetty jääkiekkoilija. Hänen persoonansa edusti ihmisyyden hienoimpia arvoja. Traagisella kuolemallaan hänestä tuli kuolematon.

Jönköpingissä on jotain erityistä. Yli 700 vuotta vanha kaupunki ylpeilee historiallaan. Menneisyyden rinnalla luo jatkuvuutta jääkiekkoseura, jonka kannattamisesta on tullut kaupunkilaisille tärkeä asia.

HV71 perustettiin vuonna 1971. Neljä Ruotsin mestaruutta saavuttanut seura on luonut itselleen identiteetin, jonka ympärillä nähdään ainutlaatuista fanikulttuuria. Sen olemuksessa on aineksia esimerkillisestä yhteisöllisyydestä.

Arjen sankari

Lokomotiv Jaroslavlia kohdannut järkyttävä tragedia on koskettanut syvästi Jönköpingiä. Stefan Livin äkillinen poismeno on tuonut kaupunkilaiset tietoisiksi elämän arvaamattomuudesta. Avoimella ja välittömällä persoonallaan kulttihahmon maineen luonut maalivahti elää ihmisten muistoissa. Kaupungin kultapoika ei unohdu.

Stefan Liv jätti lähtemättömän jälkensä Jönköpingiin. Kolme Elitserienin mestaruutta HV71:n riveissä torjunut kiekkopersoona edusti arvoja, jotka upposivat kiekkoihmisiin vastustamattomasti. Livin aitous ja elämänmyönteisyys puhuttelivat jokaista.

Stefan Livin elämä oli tuhkimotarina. Kaksivuotiaana Puolasta Ruotsiin adoptoitu Liv eli elämänkaaren, jonka vivahteissa oli todellista elämänmakua. Hänen kykynsä hymyillä ja ottaa toiset huomioon oli kadehdittava. Liv toi inhimillisyyttä arjen kylmyyteen.

Liv rakasti Jönköpingiä. Hän oli profeetta omalla maallaan. Kinnarps Arena oli hänen pyhättönsä. Liv pelasi jääkiekkoa, koska se oli hänen intohimonsa. Hän pelasi halusta toteuttaa itseään. Jokainen torjunta syntyi tarpeesta.

Lahjakkaasta maalivahdista tuli ihailun kohde. Häneen oli helppo samaistua. Siviilissä leppoisa persoona oli kaukalossa armoton taistelija. Livin epäortodoksisessa torjuntatyylissä oli luonnetta. Hänen akrobatiansa ja notkeutensa oli viesti elämässä tarpeellisesta periksiantamattomuudesta.

Harkittu riski

Detroit Red Wings varasi Stefan Livin NHL-draftissa kesällä 2000. Liv siirtyi Pohjois-Amerikkaan syksyllä 2006. Läpilyönti Red Wingsin pelaavaan kokoonpanoon ei kuitenkaan onnistunut. Ruotsalaisen kausi meni pääosin AHL-liigan Grand Rapids Griffinsissä.

Liv palasi Jönköpingiin. Hän pelasi HV71:n riveissä kaikkiaan kymmenen kauden ajan. NHL-uran epäonnistuminen sai Livin kääntämään katseensa Venäjälle. KHL-liigan kehittyminen Euroopan kovimmaksi kiekkosarjaksi tarjosi mielenkiintoisen haasteen.

Venäjään liittyvä epävarmuus askarrutti Liviä. Selviytyminen jokapäiväisestä elämästä kielimuurin takana on siellä arkirealismia. Pitkät välimatkat ovat oma lukunsa. Monta haastetta, jotka mittaavat kiekkoilijan kanttia. Liviltä ei puuttunut sitä. Hän tarttui haasteeseen. KHL-liigan rahapatojen kutsu oli vastustamaton. Ensimmäinen etappi oli Sibir Novosibirsk, johon Liv siirtyi loppukesällä 2010.


Stefan Liv jää historiaan olympiavoittajana ja maailmanmestarina.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Livin debyyttikausi Venäjällä sujui mainiosti. Hän sai kunnian osallistua KHL-liigan tähdistöotteluun. 4.5.2011 Liv solmi sopimuksen Lokomotiv Jaroslavlin kanssa. Ruotsalainen oli tyytyväinen päästyään pari pykälää kovempaan joukkueeseen. Menestymään tottunut kiekkomies janosi lisää gloriaa.

Kohtalon julmuus

Lokomotiv Jaroslavl valmistautui tulevaan kauteen menestyshakuisena. Viime kauden pronssijoukkueen tavoite oli selkeä. Vain mestaruus olisi tyydyttävä lopputulos. Kunnianhimoisen tavoiteasettelun sinetöimiseksi oltiin valmiita tekemään kova työmäärä.

Lokomotivia vahvistettiin kesän aikana. Stefan Livin värväys oli eräs merkittävimmistä täsmähankinnoista. Onnistunut harjoituskausi nosti toiveita. Joukkueen peliesitykset olivat parantuneet koko ajan. Avainrooleihin aiotut ulkomaalaiset olivat sisäistäneet missionsa. Nuorten lupausten ennakkoluulottomat otteet lupasivat kovaa kilpailua pelipaikoista.

Liv oli lunastanut itselleen ykkösmaalivahdin paikan. Ruotsalaisen pelivire lupasi hyvää. Kolmessa viimeisessä pelaamassaan harjoitusottelussa hän ei ollut päästänyt yhtään takaiskumaalia. Huippukauden ennusmerkit olivat ilmassa.

Lokomotiv valmistautui liiga-avaukseensa. Edessä oli pelimatka Minskiin. Ennen lentoa joukkue lounasti harjoituskeskuksessaan. Aterialla tarjottiin kalaa ja perunamuusia. Hyväntuulinen joukkue nautti ateriansa tietämättä sen dramaattista luonnetta. Viimeinen lounas ennen kutsumattoman vieraan saapumista.

Pelimatka päättyi ennen alkamistaan. Dramaattiset tapahtumat Volga-joen rantamaisemissa tuhosivat kaiken. Stefan Livin ja hänen joukkuetovereidensa elämä päättyi järkyttävällä tavalla. Lokomotivin kullanhuuhdonta ei saanut tilaisuuttaan.

Valtava menetys

Kuolema on julma. Se ei valikoi. Jokaisen aika tulee ajallaan. Stefan Livin kohdalla se tuli kovin aikaisin. 30-vuotiaalta maalivahdilta jäi moni ottelu pelaamatta.

Elämässä on aina tilaa jossittelulle. On inhimillistä pohtia asioiden luonnetta. Venäjän lentoturvallisuudesta on spekuloitu jo vuosien ajan. Sen haavoittuvaisuus on ollut tiedostettu riski. Lokomotivia kohdannut tragedia taisi olla lopulta vain ajan kysymys.

Stefan Liv ehti pohtia turvallisuuttaan jo edellisen kauden aikana Novosibirskissä. Hän jutteli asiasta suomalaispuolustaja Ilkka Heikkisen kanssa. Joukkueen tuolloin käyttämä Tupolev 134 aiheutti pelonsekaisia tunteita. Kyseinen konetyyppi on ollut osallisena useissa lento-onnettomuuksissa – viimeksi viime kesänä.

Elämän isot asiat ovat peruuttamattomia. Stefan Liv on poissa, mutta hänen perintönsä elää. Hän edusti poikkeuksellisella tavallaan elämän tärkeitä perusarvoja. Rakkaus, lämpö ja kunnioitus johdattivat hänen tietään tavalla, jonka muisto säilyy kirkkaana.

» Lähetä palautetta toimitukselle