Mielipide

Kärpät petkutti härskisti fanejaan Marko Anttilan jatkosopimuksella – pelaajauutisten vihjailussa on syytä pitää malttia

LIIGA / Kolumni
Vaikka Marko Anttilan brändiarvo on huipussaan, olisi Kärppien pitänyt ymmärtää, että monipäiväinen heruttelu nosti odotusarvon paljon korkeammalle.

Joulun isoin yllätys on vielä tuloillaan. Arvioitu laskeutumisaika 30.12.

Tällaisella saatteella Kärpät teki Twitter-julkaisun ensimmäisenä joulun jälkeisenä arkipäivänä. Vihjevideo näytti kuvaa seuran kotihallista, pukukoppitiloista ja mysteeripelaajakin näkyi sumennettuna.

Sekä ‘yllätys’ että ‘arvioitu laskeutumisaika’ mahdollistavat tulkinnan uudesta pelaajahankinnasta. Joululahjoja juuri avanneet kiekkofanit alkoivat välittömän spekuloinnin ja kovaksi paketiksi veikattiin muun muassa Pohjois-Amerikassa pieneen rooliin jäänyttä Sakari Mannista.

Monen päivän odotus ja ylistävä vihjailu loivat valtaisan odotusarvon – pettymystä oli havaittavissa, kun pelaajauutinen oli “vain” Marko Anttilan jatkosopimus. Päävalmentaja Lauri Marjamäen pelikirjassa Anttila on toki erittäin tärkeä roolipelaaja, lisäksi “Mörkö” on markkinointimielessä iso pelaaja.

Varsinkin Kärppien kohdalla tällainen somekiusoittelu on riskialtista, koska seuralla on isot resurssit ja kivikovia hankintoja on totuttu näkemään kesken kauden. Toiveikkuutensa katosta läpi kiihdyttäneet kärppäkannattajat pettyivät väkisinkin, vaikka Anttilan jatkosopimus on sinänsä seuralta onnistuminen.

Sopimuksen julkistaminen olikin sitten karkea epäonnistuminen. Kaiken lisäksi Kärppien reagointi fanien pettymykseen meni pahemman kerran vihkoon, kun seura jakoi melkoisen pöyhkeän julkaisun tapauksesta. Ei todellakaan näin.

Virheet ovat inhimillisiä, mutta niistä on mahdollista oppia – Kärpillä olisi ollut mahdollisuus ottaa opiksi ilman omaa erehdystä. Aiemmin syksyllä Pelicans herutti somessaan vastaavalla päivityksellä: “SOPIMUSUUTISIA. HUOMENNA. KLO 11.00”.

Spekulaatioissa mainittiin muun muassa Petrus Palmu, jonka potkuja Örebro HK:sta oli huhuiltu pitkin syksyä. Todellisuus oli Petteri Riihisen monivuotinen jatkosopimus. Anttilan tavoin 21-vuotias puolustaja on tärkeä palanen tulevaisuuden rakentamiseen, mutta ei missään nimessä tuollaisen ennakkomainostuksen arvoinen.

Kun faneille luvataan pelaajauutisia ja odotuksia nostatetaan arvoituksellisilla somepäivityksillä, tulee herkästi huijattu olo, kun odotukset ja todellisuus eivät kohtaa.

Kenties raskaimmin ennakkohypetyksessä epäonnistui Jokerit vuonna 2012, kun Joonas Raskin hankinta julkistettiin somessa tykkäysten myötä pala palalta aukeavana arvoituksena – sama kuva näkyi myös Kampin keskuksen valotaululla.

Jokerifanien odotuksissa pyöri esimerkiksi Sami Lepistö, joka tuolloin pelasi NHL:ssä ja palasikin seuraavaksi kaudeksi Eurooppaan mutta KHL:ään. Rask oli Jokerit-sopimuksen tehdessään 22-vuotias ja alla oli ottelumäärään suhteutettuna tehokkain Ilves-kausi.

Jokereissa homma ei kuitenkaan toiminut alkuunkaan, mikä todennäköisesti johtui liian korkeiksi kasvatetuista paineista. Monia tukalia tilanteita kokeneen Anttilan kantin kestämistä sometähtenä en epäile hetkeäkään, mutta fanien kärsivällisyyttä on kiusoittelemalla koeteltu jo riittämiin.

Toivottavasti seuraava somehypetystä kokeileva seura ymmärtää edes pitää huolen, että mainostettu mysteeripelaaja on kaiken hehkutuksen arvoinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle