Mielipide

Järventie heräsi, kuinka vastaa Lambert? – Ketjut uusittiin pakkoraossa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Roby Järventieltä ja Brad Lambertilta vaaditaan Kanada-ottelussa uutta tulemista, tällä kertaa eri ketjuissa.

– Kokonaiskuva on hahmottumassa. Meillä oli vähän kahden kerroksen väkeä.

Nämä sanat tulivat nopeasti ulos Antti Pennasen suusta Slovakia-ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. 

Arvaatko, mihin ketjuun viitataan lauseen osalla, jossa puhutaan niistä heikommin pelanneista? No, helpotetaan hieman ja jatketaan Pennasen kommenttien purkua.

– Roby pudotettiin hetkeksi pois ja sen jälkeen hän tuli paremmalla asenteella takaisin. Brad pystyy parantamaan yhteistyötaitojaan.

Juuso Pärssinen on tähän mennessä joutunut hieman sijaiskärsijäksi, kun hänen laitureistaan ei ole saatu vielä parasta irti. Erinomainen kuvastin pelaajien jakautumiselle kahteen kerrokseen tuli Slovakia-pelin avauserässä.

Anton Lundellin johtama ykkösketju määritti pelin tahtia ja iski avausmaalin. Kuuluisaan maalin jälkeiseen vaihtoon tuotiin Pärssisen ketju. Roby Järventie menetti kahdesti kiekon kriittisillä paikoilla, kerran omalla alueella, kerran keskialueella. Paineen alla siirtokiekon saanti ulos alueelta ei onnistunut.

Tällaisia pieniä asioita Järventien pelaamisesta kertyi siinä määrin, että hänet penkitettiin kesken Slovakia-ottelun. Nuorukainen palasi peliin takaisin huomattavasti paremmalla asenteella. Syöttötarjonta, valmius mennä taklausten alle sekä sivu- ja takapaineet olivat täysin eri tasolla.

Vaikka Järventie on rooliltaan joukkueen puhtain maalintekijä, ei näistä asioista voi luistaa.

Järventie on Ilveksessä ja ison kaukalon pelissä tottunut siihen, että hän voi hieman leijua pelin ulkopuolella. Pieni kaukalo ei kuitenkaan anna moiselle mahdollisuutta. Järventien, Pennasen ja Nuorten Leijonien onneksi oppi näytti menevän nopeasti perille.

Siihen riitti vain parin vaihdon antaminen Mikael Pyyhtiälle.

Seuraavaksi Brad Lambertin pitäisi tehdä sama temppu. Kun Järventie vapautettiin koirankopistaan, Lambert käveli samalla ovenavauksella Järventien lämmittämälle penkkipaikalle. 

Lambertin poikkeukselliset yksilötaidot eivät päässeet oikeuksiinsa enää Slovakiaa vastaan, kun kiekkoa ei pystynytkään vain kuljettamaan omalta alueelta hyökkäysalueelle. Turhautumistakin oli aistittavissa, kun päähuomio meni tilanteiden jälkipeleihin, eikä henkeäsalpaaviin kiekollisiin suorituksiin.

Kanada-ottelu on kenties kaikkien aikojen lahjakkaimmalle suomalaispelaajalle hyvä opin paikka. Kanada jos joku vastustajana muistuttaa pelin perusasioiden tärkeydestä.

Pennanen oli tilanteen suhteen hereillä. Hän ei antanut hännän heiluttaa koiraa, vaan reagoi Järventien ja Lambertin tilanteeseen sen vaatimalla tavalla. Nuorukaiset löytävät toisensa Kanada-pelissä eri ketjuista, mikä saattaa hyvinkin tehdä Suomesta enemmän neljän sylinterin joukkueen. Kakkosketjuun saadaan lisää kamppailuvalmiutta nälkäisestä Pyyhtiästä, kolmosketjuun maalintekopotentiaalia heräilemisen merkkejä osoittaneesta Järventiestä.

Turnauspelaaminen on tunnetusti pelin kehittämistä läpi turnauksen. Pelin suhteen on menty systemaattisesti eteenpäin, ja seuraava askel olisi juuri neljän tasapainoisen ketjun löytäminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle