Mielipide

Hyvösen aikakausi Heinolassa tuli päätökseensä

MESTIS / Kolumni
Pelaajaurallaan menestystä ja mainetta niittäneen Hannes Hyvösen ensimmäinen pesti miesten joukkueen päävalmentajana päättyi hetki ennen maaliviivaa. Kaksi kautta Heinolan Peliittoja valmentanut Hyvönen syrjäytettiin tehtävistään Mestiksen runkosarjan päätteeksi ennen edessä olevia karsintapelejä.

Hannes Hyvösen valmennuspesti Peliittoihin herätti pienimuotoisen mediahässäkän Heinolassa ennen toissa kauden alkua. Maajoukkuehyökkääjä ja kolminkertainen SM-liigan mestari tunnettiin pelillisten ansioidensa lisäksi erinäisistä siviilielämän seikkailuistaan, mutta valmentajana hän oli vielä raakile ja iso arvoitus.

Valmennuskokemusta oli ehtinyt karttua vain Suomi-sarjaa pelaavan Laser HT:n ja Oulun Kärppien U16-joukkueen penkin takaa Hyvösen toimiessa kummassakin yhden kauden verran apuvalmentajan roolissa. Peliitat otti siis tietoisen riskin valitessaan itselleen uuden kokemattoman päävalmentajan.

Valmennusfilosofiassaan äärimmäisen yksinkertaistettuun 90-luvun vivahteita sisältävään pelitapaan uskonut Hyvönen ei pystynyt muuttamaan viime vuosina häntäpään taisteluihin jumiutuneen heinolalaisjoukkueen kurssia ensimmäisellä valmennuskaudellaan.

Peliitat keräsi 59 pistettä jääden sarjassa toiseksi viimeiseksi. Syksy alkoi hyvin, mutta kaamosaikana joukkue pelasi loukkaantumisista johtuen pitkään kolmella kentällä ajautuen tappiokierteeseen, jota hyvin alkanut joulun jälkeinen jakso ei enää pelastanut.

Parhaan työnäyttönsä oululaissyntyinen valmentaja antoi edelliskevään karsintasarjassa, jossa Peliitat pelasi kovalla asenteella ja työmoraalilla säilyttäen Mestis-paikan Heinolassa. Joukkue oli kuuden joukkueen karsintasarjan kakkonen.

Hurja-Hanneksenakin tunnetun päävalmentajan parasta antia joukkueelle kahden kauden aikana oli muutos nimenomaan asennepuolelle. Edellisinä kausina kotiyleisönsä edessä kompuroinut joukkue pelasi joka ilta hyvällä asenteella.

Hyvösen toisesta valmennuskaudesta muodostui painajainen. Kaikki alkoi mennä pieleen jo joukkueen kasaamisvaiheessa. Kasaan oli kerätty joukkueellinen tasoltaan Mestikseen hyviä kolmoskentän pelureita, mutta maalintekijät puuttuivat.

Seuraan piti saapua Unkarin suunnalta huomattava nivaska rahaa, joka ei lopulta koskaan tullutkaan. Hyvösen voi olettaa laskeneensa ykköskentän rakentamisen tuon puuttuvan summan varaan. Yhteistyöseura Lahden Pelicansistakaan ei apuja jälkimmäiselle kaudelle juuri herunut.

Valmennus ei siis saanut käsiinsä parhaita mahdollisia työkaluja, joten näyttämättä jäi olisiko Hyvönen pystynyt luotsaamaan joukkueen sarjataulukossa jopa pudotuspeleihin, jos käytössä olisi ollut tarvittavat kärkipelaajat? 

Peliittojen kautta leimasi vahvasti maalinteon vaikeus. Muutoin joukkue pelasi edelliskauden tapaan erittäin tiivistä ja hyvää puolustuspeliä. Ratkaisijoiden rintama oli valitettavan kapea. Viimeinen kolaus tapahtui siirtorajan viime hetkillä, kun joukkue menetti puolustajakapteeninsa Juuso Arolan SaiPaan ja käytännössä paras hyökkääjä Alexander Forslund suuntasi loppukaudeksi Pelicansin U20-joukkueen vahvuuteen.

Tätä ennen Peliitat oli löytänyt juonen päästä kiinni ja mahdollisuudet karsintojen välttämiseen olivat vielä olemassa. Siirtorajan jälkeen tapahtui totaalinen romahdus, jonka jälkeen Peliitat ajautui yhdeksän ottelun tappiokierteeseen, joka suisti heinolalaiset 45 pisteelllä lopulta sarjan viimeiseksi. 

Tappiokierre, vaikeudet maalinteon kanssa, Hyvösen persoona ja seuran sekavat talouskiemurat taustalla olivat lopulta yhdistelmä, joka kiristi ilmapiiriä ja pakotti seuran tekemään runkosarjan lopuksi ratkaisun, joka oli päävalmentajan erottaminen.

Päätös oli selvästi valmisteltu taustoilla jo ennen runkosarjan viimeistä peliä Imatralla, jossa Peliitat päätti tappioputkensa ja maalintekovaikeutensa 2–3-vierasvoitolla Ketterästä. Ilmoitus potkuista tuli valmennukselle vasta pelin jälkeen.

Samalla joukkueen vahvuudesta poistui apuvalmentajana Ville Kiiskinen, joka nähtävästi jättäytyi samalla pois lojaaliuttaan Hyvöstä kohtaan

Karsinnat Peliitat tulee vetämään läpi Pelicansin U20-joukkueesta saapuvan Jesse Wellingin komennossa. Pelicansin organisaation päätös Wellingin lähettämisestä Peliittojen pelastustalkoisiin on merkki lämmenneistä väleistä joukkueiden välillä. Heinola on lahtelaiselle Liiga-joukkueelle elintärkeä kasvatusalusta nuorille Liiga-pelaajille, jota ei haluta menettää.

Kokonaisuutena Hannes Hyvösen aikakausi Heinolassa jakoi mielipiteitä. Hyvönen oli ensimmäinen päävalmentaja pitkään aikaan, joka uskalsi pistää kampoihin yhteistyöseura Pelicansin yksipuoliseen sanelupolitiikkaan pelaajaliikenteen osalta. Tämä saattoi myös herättää hieman närää Lahden suunnassa.

Valmentajapolullaan 47-vuotias Hyvönen astelee vasta ensiaskeleitaan. Kehityttävää ja töitä on luonnollisesti edessä paljon etenkin taktisella puolella, mutta vastavuoroisesti myös annettavaa, kuten reagoiminen pelitilanteisiin ottelujen aikana ja puuttuminen pelillisiin yksityiskohtiin.

Tätä ei kuitenkaan enää katastrofikauden kauden lopuissa peleissä syystä tai toisesta nähty. Kiristyneessä ja stressaavassa ilmapiirissä päävalmentajan persoona ei ollut ehkä omimmillaan laukaisemaan paineita tappioputkessa kyntävän joukkueen harteilta.

Siinä missä Peliitat keskittyy sarjapaikkansa puolustamiseen uuden päävalmentajan komennuksessa, jatkaa Hyvönen töitään Suomen U16-maajoukkueen valmennustiimissä ja odottaen kehitysvalmentajan pestinsä aukeamista Porin Ässissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös