Halli - Tappara

Hakametsän jäähalli
Keltinkatu 2, 33530 Tampere

Perustiedot

Kapasiteetti

7300 katsojaa. Istumapaikkoja 5 629, seisompaikkoja 1359 ja aitiopaikkoja 312.

Rakentamisvuosi

1965.

Lippujen hintajakauma

7 € - 42 €. Opiskelijat ja eläkeläiset alariveille 11 €. HIFK:ta, Ilvestä ja Kärppiä vastaan hinnoissa pieni korotus.

Historia

Hakametsän jäähalli, virallisesti Tampereen jäähalli, on rakennettu vuonna 1965 pelattuja jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuja varten. Se on Suomen ensimmäinen jäähalli. Jäähallin suunnittelusta vastasi Jaakko Tähtinen arkkitehtitoimisto Tähtinen & Solasta. Hallin valaistussuunnitelman toteutti maajoukkuekiekkoilija Kalle Havulinna.

Hallin alkuperäinen kapasiteetti oli 10 200 katsojaa, joista 1 573 oli istumapaikkoja. Halliin on myöhemmin tehty useampia remontteja, joiden jälkeen hallin kapasiteetiksi on muodostunut nykyinen 7 300.

Ensimmäinen ottelu hallissa pelattiin 29.1.1965, kun näytösottelu Tampere ja Muu Suomi kohtasivat hallin avajaisissa. Ottelu päättyi 4-4. Kaksi päivää myöhemmin hallissa pelattiin ensimmäinen virallinen SM-sarjan ottelu, jossa kohtasivat kaupungin mahtiseurat Ilves ja Tappara. Ilves voitti ottelun maalein 5-3.

Vuoden 1965 jääkiekon MM-kilpailut ovat ainoat, joissa Hakametsä on ollut kisojen pääpelipaikka. Hallissa on kuitenkin järjestetty MM-otteluita myös vuosina 1982, 1991, 1997 ja 2003. Lisäksi hallissa on pelattu niin naisten, ringeten kuin proteesimaajoukkueidenkin MM-kilpailut.

Hallikompleksia on laajennettu kahteen otteeseen. Vuonna 1974 avattu Hakametsä 2 on nykyään Suomi-sarjassa pelaavaan KooVeen kotihalli, jonka katsomoon mahtuu 800 henkeä. 1995 rakennetussa Hakametsä 3:ssa ei ole katsomoa.

Muut lajit

Hakametsässä on pelattu useita lentopallon maaotteluita. Lisäksi hallissa on järjestetty nyrkkeily- ja judoturnauksia arvokisatasoa myöten.

Näin hallille

Hakametsän jäähalli sijaitsee nimensä mukaisesti Hakametsän kaupunginosassa Tampereen itäpuolella. Matkaa Keskustorilta hallille kertyy kävellen ja polkupyörällä nelisen kilometriä, autolla hieman enemmän.

Paikallisliikenteen busseja kulkee hallille useita. Keskustasta päin Teiskontietä ajavat linjat 29 ja 80, joilla kannattaa jäädä pois pysäkillä nimeltä Hippoksenkatu. Linjan 20 lähin pysäkki sijaitsee Kekkosentiellä ja sen nimi on Jäähalli. Sammonkatua pitkin kulkevat linjat 3, 17 ja 25. Niistä kannattaa jäädä pois pysäkillä Sammonkatu 66 juuri ennen Kalevan Prismaa. Reitti jäähallille kulkee alikulkutunnelin kautta Tampere Areenan vierestä.

Hallilta poistuttaessa linjan Y99 bussit ajavat erikoisvuorot sekä keskustaan että Hervannan-Annalan kautta Kaukajärvelle. Bussit lähtevät 5-10 minuuttia ottelun päättymisen jälkeen. Keskustan paluubussit lähtevät C1-kulmauksen lähistöltä tennishallin vierestä ja Hervannan suuntaan lähtevät bussit D1-kulman edustalta.

Pub Pikilinna järjestää ilmaisen bussikuljetuksen hallille ja pois puoli tuntia ennen ottelun alkua Tammelantorin laidalta Pub Pikilinnan edustalta.

Autolla Hakametsän jäähallille on helppo saapua jokaisesta ilmansuunnasta. Lännestä saavuttaessa Tampereen opasteet ohjaavat Paasikiventielle, joka muuttuu Näsijärven jälkeen Kekkosentieksi. Jäähalli näkyy järven jälkeen noin kolmen kilometrin päästä vasemmmalla. Pohjoisesta ja idästä saapuvien kannattaa seurata kylttejä Tampereen keskussairaalan suuntaan. Jäähallille käännytään Teiskontieltä sairaalan kohdalta päinvastaiseen suuntaan Kissanmaan suuntaan. Etelän suunnalta tulevien kannattaa kääntyä kolmostieltä Ikean kohdalta Jyväskylän suuntaan. Jyväskyläntietä ajetaan noin viisi kilometriä ja seurataan Kaleva-opasteita. Hervannan valtaväylää pitkin matkaa jäähallille tulee noin kaksi kilometriä jonka jälkeen halli näkyy oikealla.

Jäähallin parkkipaikalla pysäköinti on pääosin maksullista. Ottelukohtainen pysäköintilippu maksaa viisi euroa. Pysäköintilipun voi ostaa lippujen ennakkomyyntipisteistä tai jäähallin lipunmyynnistä.

Ilmaiseksi hallin lähistöllä voi pysäköidä hallin pohjoispuolella sijaitsevalla jalkapallokentällä, joka tosin täyttyy melko aikaisin ennen otteluiden alkua. Myös lähistöllä sijaitsevan Kalevan Prisman paikoitusalue on perinteisesti ollut halliyleisön ahkerassa käytössä.

Juuri ennen ottelun alkua tiet hallille ovat melko ruuhkaisia. Hallille kannattaakin saapua vähintään 15 minuuttia ennen ottelun alkua.

Reittiopas

Hallin antimia

Tampereen jäähallilla on useita myyntipisteitä ympäri hallikäytäviä. Tarjolla on perinteisten makkaroiden ja lihapiirakoiden lisäksi myös muun muassa paikallista herkkua mustaamakkaraa. A-oikeuksin varustettuja ravintoloita löytyy hallista useita.

Ilveksen/Tapparan fanituotemyymälä sijaitsee hallin pitkällä sivulla B-katsomon puolella.

Ottelun aikainen ohjelma

Mieskatsojille silmänruokaa ottelun aikana tarjoaa tanssiryhmä Sparkling Stars.

Otteluissa meteliä pitää faniryhmä Sinioranssit, joka pitää majaansa C1-katsomossa.

Erityisryhmät

Pyörätuolipaikat sijaitsevat katsomoiden aukoissa. Pyörätuolilla pääsee halliin sisälle jokaisessa kulmauksessa sijaitsevista sisäänkäynneistä eikä pyörätuolipaikoille ole korkeuseroja.

Hakametsän jäähallin lehdistökatsomo sijaitsee A-katsomon ylimmällä rivillä aitioiden alla.

Ottelun jälkeen

Tapparan jälkipelit järjestetään ravintola Wanhassa Postissa osoitteessa Hämeenkatu 13. Perjantai- ja lauantaiottelun jälkeen hallilta, tarkemmin D1-kulmasta, järjestetään bussikuljetus Wanhaan Postiin kolmen euron hintaan, joskin bussilippu toimii ravintolassa juomakuponkina ottelun jälkeen. Jälkipeleissä on yleensä paikalla kaksi Tapparan pelaajaa kommentoimassa ottelua.

Muuta huomioitavaa/tiesitkö tätä?

Hallissa on esiintynyt sen historian aikana useita musiikin megatähtiä Iron Maidenista Alice Cooperiin.

Tampereen uuden Keskusareenan valmistuttua suunnitelmissa on muuttaa Hakametsä palloiluhalliksi, johon tulisi tiloja myös kamppailulajeille.