Ville Husso oppi Blues-vuosinaan sekä kehonhuoltoa että mentaaliharjoituksia: “Joka osa-alueella on mahdollisuus kehittyä”

NHL / Haastattelu
Kuuden vuoden aikana Hussolle kertyi 57 torjuttua ottelua.
Kuva © Getty Images

Ville Husso teki viime kaudella läpimurtonsa NHL:ssä. Suomalainen torjui St. Louis Bluesissa 40 runkosarjaottelua ja oli edistyneillä tilastoilla arvioituna yksi koko sarjan parhaita maalivahteja. Kauden jälkeen Husso jäi rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi, ja Bluesin ykkösmaalivahtina jatkaa vielä viisi vuotta Stanley Cupin torjunut Jordan Binnington.

– Kauden jälkeen puhuimme Binningtonin kanssa pitkään ja kerroin häneltä oppineeni erityisesti NHL:n vaatimustasoa, Husso kuvasi kanadalaismaalivahdin kanssa viettämiään vuosia.

Husso harjoitteli tänä kesänä toisen kerran Marko Toreniuksen valmennuksessa – tänä kesänä valmentamassa oli myös Jaakko Valkama. Husso arvioi kehittymistä tapahtuneen erityisesti asenteessa ja henkisissä asioissa.

– Päivittäiset rutiinit ja rytmi tekemiseen oli iso oppi viime kaudelle. Välillä on huonoja päiviä, mutta rutiinien avulla saa silloinkin koneet käyntiin ja se tuo pelaamiseen varmuutta. Viime kauden suoritukseen tuli napsu lisää ja sama idea on ensi kaudellekin.

Oman kropan hoitamisesta olen saanut uutta tietoa pankkiin ja sitä pitää pystyä hyödyntämään.

– Bluesissa oli hyvä tilanne, että maalivahtivalmentaja David Alexander pystyi tuomaan harjoitteluun myös mentaalipuolta, mutta erillistä mentaalivalmentajaa ei ollut. Opin esimerkiksi hengitysharjoituksia, joilla saan rauhallisen olon kroppaan illalla ja herään aamulla virkeämpänä.

Pudotuspelit tavoitteena

Vapaiden agenttien markkinoilla Husso teki kolmen vuoden sopimuksen Detroit Red Wingsiin.

– Uusi paikka ja nuori joukkue, niin tosi positiivisilla tuntemuksilla olen lähdössä. Itsellä on se vastuu, että pitää pelata yhtä hyvin kuin viime kaudella ja yrittää vähän parantaa suoritusta.

27-vuotiaan Husson kanssa torjuntavastuusta kilpailee vuoden nuorempi Alex Nedeljkovic – lisäksi seura hankki kesällä toisen suomalaisvahdin Jussi Olkinuoran, joka aloittanee kautensa AHL:ssä.

– Red Wingsissä on terve kilpailutilanne maalivahtien suhteen. Totuin jo HIFK:ssa Kevin Lankisen kanssa kilpailuasetelmaan ja tekemään päivittäin kovaa ja laadukkaasti töitä, niin puskee samalla kaveria eteenpäin ja koko joukkue hyötyy.

Red Wings on jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle kuudella viime kaudella, mutta joukkueessa on monia nuoria tulevaisuuden tähtiä, kuten ruotsalaishyökkääjä Lucas Raymond ja saksalaispuolustaja Moritz Seider.

– Henkilökohtaisella tasolla haluan voittaa pelejä ja antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa. Se on itselle kesän aikana kirkastunut tavoitteeksi, että pudotuspeleihin mennään. Pudotuspelit ovat sitten oma maailmansa, missä kaikki on mahdollista.

Husso siirtyy kuuden Bluesin organisaatiossa vietetyn kauden jälkeen uuteen joukkueeseen, mutta Red Wingsin koko valmennusryhmä meni uusiksi viime kauden jälkeen.

Derek Lalonde aloittaa uutena päävalmentajana, niin tulee uusia juttuja vähän kaikille. Siitä hyvä yhteishenki päälle, niin uskon, että saamme vahvan alun kauteen ja pystymme taistelemaan pudotuspelipaikasta.

AHL:stä Red Wingsiin siirtynyt maalivahtivalmentaja Alex Westlund on Hussolle lähin yhteistyökumppani.

– Maalivahtivalmentajan kanssa ollaan laitettu viestiä ja muutaman kerran soiteltu. Hänkin on uusi valmentaja Red Wingsissä, tuli Washington Capitalsin farmijoukkueesta ja on hyvänoloinen tyyppi. Pelaajienkin kanssa olen muutaman sanan vaihtanut ja tunnen heidät kentältä, mutta en ole vielä päässyt tapaamaan.

Opin esimerkiksi hengitysharjoituksia, joilla saan rauhallisen olon kroppaan illalla ja herään aamulla virkeämpänä.

Ehjä kausi ja koko potentiaali käyttöön

Red Wingsin toinen maalivahti Nedeljkovic oli pitkään Carolina Hurricanesin ykkösmaalivahtilupaus, mutta ensimmäinen kausi ykköstorjujana Red Wingsissä ei ollut erityisen onnistunut. Hussollakaan ei ole Pohjois-Amerikasta vielä kokemusta täydestä runkosarjasta ykkösmaalivahtina, ja myös loukkaantumiset ovat sotkeneet pelaamista.

– Oman kropan hoitamisesta olen saanut uutta tietoa pankkiin ja sitä pitää pystyä hyödyntämään. Se vaatii itseltä pitkäjänteisyyttä ja kehon huoltoa, että pystyisin pelaamaan ehjän kauden korkealla tasolla. Päivittäinen lihashuolto ja muu oheisharjoittelu on avain ehjänä pysymiseen.

Edellisessä seurassa kehonhuolto oli vakiintunut käytäntö.

– Uuden seuran käytännöistä en vielä tiedä, mutta Bluesissa oli kuntovalmentajan kanssa kerran kuukaudessa InBody-kehonkoostumusmittaus, josta sain paljon hyödyllistä tietoa omaan kehonhuoltoon. Myös esimerkiksi oikeanlaiseen ravitsemukseen oli mahdollista saada apua, mutta sitä ei aktiivisesti tarjottu, vaan apua piti itse rohkeasti pyytää.

Ykköstorjujan rooli on Hussolle realistinen mahdollisuus tällä kaudella, mutta erehtymättömänä hän ei itseään pidä.

– Joka osa-alueella on mahdollisuus kehittyä: reaktiot, nopeus, pelinluku. NHL:ssä on niin taitavia pelaajia, että pitää olla valmius kohdata mitä tahansa. Uskon, että itsellä on vielä potentiaalia ottaa montakin kehitysaskelta.

» Lähetä palautetta toimitukselle