Petra Nieminen asettaa Naisleijonille minimivaatimukseksi puolivälierävoiton: "Jos niin ei käy, niin silloin on mennyt penkin alle"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Petra Nieminen on Naisleijonien kärkihyökkääjiä.
Naisleijonilla on seuraavaksi edessä puolivälierä. Tähtihyökkääjä Petra Nieminen luottaa joukkueen tekemiseen ja turnauksen aikana tehtyjen havaintojen hyödyntämiseen. Neljän joukosta rannalle jääminen olisi Niemisen mukaan rimanalitus, mutta usko omaan ryhmään on vahva. Suomalaiset aikovat myös ammentaa pelillisiä oppeja pohjoisamerikkalaisilta.

Naisleijonat avasi MM-kisaurakkansa tylyllä tappiolla Tšekille. Ensimmäistä matsia seurasivat tiukat, mutta tappiolliset mittelöt Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan. Neljännestä ottelusta tuli voitto, kun Suomi kampesi Sveitsin nurin. Hyökkääjä Petra Nieminen kiteytti joukkueen tähänastisen turnauksen.

− Alkusarja oli nousujohteinen. Ensimmäinen peli oli tosi huono, minkä jälkeen kävimme niin sanottuja moraalisia asioitamme läpi ja sitä, mitä kentällä pitäisi tapahtua. Saimme niitä asioita näkymään kahteen seuraavaan peliin Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan. Loppujen lopuksi ne olivat ihan hyvät pelit. Sveitsi-peli oli vauhdillisesti ihan erilainen peli, ja saimme siitä voiton. Nyt valmistaudumme sitten puolivälieriään.

Pohjoisamerikkalaisten tuntumassa

Vaikka Suomi hävisikin kummallekin pohjoisamerikkalaisnipulle, osoitti joukkue vähintään itselleen pystyvänsä kamppailemaan naisten lätkän mahtimaita vastaan tosipaikassa.

− Olimme ahkeria kamppailuissa ja saimme niistä kiekkoja. Karvauspelaamisemme oli hyvää, ja vastustaja ei päässyt sen myötä pelaamaan omaa peliään omalta alueeltaan asti. Saimme kiekonriistoja hyökkäysalueella ja pääsimme hyökkäämään sitä kautta, Nieminen kertasi.

Vaikka sinivalkoisten otteissa oli paljon hyvää, on niissä Niemisen mukaan myös kosolti parannettavaa turnauksen jatkoa ajatellen. Tietyissä pelitilanteissa Naisleijonat voi ottaa hyötykäyttöön nimenomaan Yhdysvaltojen ja Kanadan kikkapankin sisältöjä.

− Olisi pitänyt pelata paljon yksinkertaisemmin. Syöttöjen ei aina tarvitse tulla lapaan, vaan voi pelata myös laitojen kautta. Sen otamme mukaan tuleviin peleihin, ja uskon, että pääsemme näin luistelulla tosi hyville paikoille. Olemme nyt pelanneet hieman liikaa suomalaista teipistä teippiin -kiekkoa. Kaukalo on pieni, joten saamme kiekot myös luistelulla vastustajan alueelle. Pienen kaukalon kiekollinen peli on vähän erilaista.

Olemme nyt pelanneet hieman liikaa suomalaista teipistä teippiin -kiekkoa

Nieminen on viilettänyt MM-jäillä yhdessä maajoukkuepaluut tehneiden Michelle Karvisen ja Susanna Tapanin ketjussa. 24-vuotias hyökkääjä on iskenyt toistaiseksi kaksi maalia.

− Oma pelaaminen syttyy tosipeleissä ja paranee huimasti. Minulla on loppupeleihin iso kapasiteetti ja varmasti löytyy iso vaihde sinne, Nieminen lupaili.

Konkarikavereiden kanssa tekeminen asettuu uomiinsa pikkuhiljaa. Kolmikon kyvyt ovat tiedossa niin heillä itsellään kuin varmasti monella muullakin.

− Ketjun kanssa on ollut hienoa päästä pitkästä aikaa pelaamaan yhdessä, vaikka alkuun onkin vähän ollut hakemista. Tiedämme, että jokainen meistä kolmesta pystyy luistelemaan niin hyvin, että asioita alkaa tapahtua, kun pistämme kiekkoa liikkeelle.

Toimiva sikermä

Naisleijonien MM-ryhmässä on paitsi Jenni Hiirikosken, Karvisen ja Tapanin kaltaisia kaiken nähneitä veteraaneja, myös maalivahti Tiia Pajarisen, puolustajien Oona Koukkulan ja Siiri Yrjölän sekä hyökkääjä Julia Schalinin kaltaisia arvokisaensikertalaisia.

− Arki rullaa hyvin. On monta erilaista persoonaa ja kaikki tulevat hyvin toistensa kanssa juttuun. Jään ulkopuolella on hyvä dynamiikka, ja myös kuuntelemme, jos jollain on sanottavaa. On pitkästä aikaa sellainen joukkue, että olemme saavuttaneet yhteisen rytmin ja tällä joukkueella pitäisi pystyä ottamaan hyvä sijoitus täältä kisoista, Nieminen virkkoo.

On pitkästä aikaa sellainen joukkue, että olemme saavuttaneet yhteisen rytmin

Naisten MM-kisojen alkulohkot pelattiin niin sanotulla tasolohkosysteemillä, jossa A-lohkossa oli viisi parasta maata ja B-lohkossa viisi köykäisempää haastajaa. A-lohkosta kaikki joukkueet pääsevät varmuudella puolivälieriin. Näin myös itse puolivälieräottelun merkitys turnausta arvioitaessa korostuu.

Suomi on jäänyt ilman mitalia kaksissa edellisissä MM-karkeloissa. Nieminen on vankasti sitä mieltä, että neljän joukkoon pääsy on minimivaatimus.

− Sanoisin, että kyllä meillä suomalaisilla kiekkoilu on niin hyvällä tasolla, että puolivälierästä ei kelpaa muu kuin voitto. On se niin, että olemme jokainen pelaaja täällä maajoukkueessa sillä tasolla, että meille ei kelpaa muu kuin voitto. Olemme pari vuotta hävinneet sen pelin ja onhan se paskalta tuntunut. Sitä emme ole tänne tulleet hakemaan.

− Turnauksesta tulee varmasti hyvä, jos menemme tästä eteenpäin ja voimme pelata rennoin mielin. Mielestäni, jos niin ei käy, niin silloin on mennyt penkin alle, tähtihyökkääjä alleviivaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Uutinen
Suomalaistähti Petra Nieminen solmi kaksivuotisen jatkosopimuksen
MAAJOUKKUE | Muut Sarjat | 24.1.2024 19:53
Uutinen
Suurlupaus Sanni Vanhanen jatkaa uraansa Brynäsissä
MAAJOUKKUE | Naisten Liiga | Muut Sarjat | 17.5.2024 16:52
Uutinen
Juuso Toivola jatkaa Naisleijonien päävalmentajana
MAAJOUKKUE | 16.5.2024 14:55
Uutinen
Naisleijonapuolustaja Krista Parkkonen vaihtaa yliopistoa
MAAJOUKKUE | Muut Sarjat | 14.5.2024 6:13