Liigapelaajat valmiina pudotuspeleihin

LIIGA / Artikkeli
SM-liigan pudotuspelien tiedotustilaisuudessa tänään oli Kanada-maljan jahtaamisessa pääosaa esittävien kerma paikalla. Pelaajat veistelivät valmentajien kanssa vitsejä toisistaan ja ennakoivat huomenna alkavia pudotuspelejä harvinaisen yhteisellä ja ympäripyöreällä sävelellä.

Kiekkoväen suurin huomio iltapäivällä keskittyi palkintopöydän lakaisseiden tamperelaisten, Vesa Viitakosken ja Janne Ojasen ympärille. Maalikuningas Viitakoski oli muista pelaajista poiketen hieman puheliaammalla päällä. Viitakoski arvioi monisanaisesti tulevaa ottelusarjaa Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan. Ilveksen on maalitykkinsä mukaan vielä petrattava kurinalaisuuttaan:

”Meidän täytyy olla todella kurinalainen joukkue. Jokainen pienikin tila, jonka kaverille jättää, voi kostautua välittömästi. Kaiken ratkaisee liike ja tila.”

”Mitä pidempään mennään nolla-nollaa, sitä parempi se on meille.”

”Bodin tunteminen on molemminpuolista. Me tiedetään sen heikkoja kohtia, mutta kyllä Bodi taasen tietää aika tarkasti meidän vakioveivejä ja –kikkoja.” –Viitakoski kysyttäessä maalivahti Mika ”Body” Pietilästä, joka vielä alkukaudella torjui kiekkoja Ilveksen nutussa ennen Bruce Racinen tuloa seuraan.

”Kyllä sitä Rinkelinmäen tunnelmaa on vähän liioiteltukin julkisuudessa. Ei se nyt niin kummoinen paikka pelata ole. Ja kivampihan se on pelata yleisön pauhatessa ympärillä. Ja ei niitä yksittäisiä huutojakaan...” ”Siis vittuilua?” ”...niin siis ei sitä vittuiluakaan kuule jos hallissa on täysi meteli päällä.” -Rinkelinmäen halli ei pelota Ilveksen Tuplaveetä.

Monet ovat arvelleet ennakkoon, että pienempää ja liukasta HPK:ta pyritään playoffeissa horjuttamaan kovalla taklauspelillä. Vesa Viitakoski oli asian suhteen osittain samaa mieltä:
”Koitamme taklata HPK:ta paljon, mutta senkin avain on luonnollisesti kova liike. HPK:ta pitää taklata, mutta päättömästi juokseminen kostautuu heti. Siellä on kavereita jotka ottavat hyvin taklauksen vastaan ja luikahtavat sen jälkeen taitavasti ohi kiekon kanssa.”

”En mää vielä viikko sitten uskonut maalipörssin voittoon. Kun ei ollut viiteen matsiin tehnyt maaleja, vaikka paikkoja oli kovasti. Kuitenkin siihen asti oli tehnyt suunnilleen maalin kahta matsia kohti.” -Viitakoski ylsi Tomas Chlubnan kanssa tasalukemiin 34 maalilla vasta viimeisen viikon kuuden maalinsa ansiosta.

Hämeenlinnan Pallokerhoa tilaisuudessa edustanut ja liigan tehopelaajana muikean Matti Keinonen –palkinnon komealla saldolla +36 pokannut Marko Tuulola ei lähtenyt kehumaan itseään pystin voittamisesta. ”Oikeaan aikaan olen oikeiden miesten kanssa ollut jäällä. Kyllä tästä tilastosta suurin kiitos kuuluu loistaville ketjukavereille, joiden kanssa on saanut pelata.”

Kulunutta kautta ja tulevia pudotuspelejä Tuulola kommentoi seuraavasti:

”Ei runkosarjan voitto mitenkään mielissä siintänyt. Ei siihen oikeastaan keskitytty ollenkaan, kun SLC-tauon jälkeen se ei oikeastaan omissa käsissä ole ollut. Kyllähän sitä lauantai-iltana nukkumaan mennessä sarjataulukosta katto, että huomenna voidaan olla runkosarjan voittajia, mutta siinäpä se. Enemmän ne tuolla johtoportaassa taisivat sitä jännittää, että ensimmäinen runkosarjavoitto Hämeenlinnaan oli lähellä.” –Runkosarjan voitto ei kutkuttanut Kerhon pelaajia.

”Ei Ilveksessä mitään erityistä ole meille vastustajana. Omaa peliä me lähdetään joka otteluun pelaamaan. Meidän peli perustuu maalien tekemiseen ja vauhtikiekkoon. Kerhon pitää mennä lujempaa kuin Ilves.” –Tuulolan selvät kommentit avausvastustaja Ilveksestä.

Kysyttäessä mikä saa HPK:n menestymään aikaisempia vuosia paremmin oli HPK:n tehopakin vastaus yksinkertainen: ”No Tuulola tietenkin. Mulla on sellanen perinne ollut että kun oon seuraa vaihtanut, niin mitali on aina tullut.”

”Vaikka meillä on verrattaen nuori joukkue, niin kyllä kaikki on yllättävän paljon pelejä pelannut. Ei mun tartte juurikaan erityisesti kokemustani näyttää, kunhan nyt vähän hiljennän Somervuoren vauhtia vaan.” –Marko Tuulola on yksi HPK:n kokeneimmista pudotuspelipelaajista.

Kysyttäessä miten pysäyttää vieressä seissyt Vesa Viitakoski:
”No kyllä mulla muutama kikka on takataskussa. Pannaan vaikka teippiä terien alle. No ei, kyllähän toi Viitakoski melkoinen taisteluvaunu on, paha sitä on pysäyttää.”

Jokerimiehet vaitonaisia

Jokerit edusti tilaisuudessa vaitonaisella tyylillä. Muutama sananen irtosi kuitenkin pelaajilta, joista paikalla olivat kapteeni Antti Törmänen, sekä Veikkauksen Kultainen kypärä –palkinnon voittanut Vladimir Machulda, joka kantoi kultaista kypärää kauden aikana päässään yhtä vaille täyden sarjan, eli 55 ottelun verran.

Vladimir Machulda, mitkä ovat tuntemukset?
”Olen erittäin iloinen nyt Jokereissa.”
Olisitko mieluummin aloittanut pudotuspelit SaiPan kanssa?
”Pelaan nyt Jokereissa, mutta ensi kaudelle minulla on sopimus SaiPan kanssa ja uskon, että SaiPa pääsee pudotuspeleihin silloin.”

Antti Törmänen ei juuri halunnut vertailla kulunutta kautta edelliseen, jonka päätteeksi Jokerit tippui puolivälierissä Kärpille viiden ottelun sarjan jälkeen:
”No toisin kuin viime vuonna nyt ollaan koko kausi valmistauduttu playoffeihin. Mutta viime vuonna se oli eri sarja ja nyt on nyt. Omasta tekemisestä se lähtee.”

”Ei se ole joukkueen sisällä näkynyt mitenkään, korkeintaan positiivista virettä me ollaan siitä saatu.” – Kuuden ottelun pituiseksi venynyt tappioputki ei ole vaikuttanut joukkueen sisäiseen kemiaan Törmäsen mukaan.

Kysymykseen kapteeniudestaan ja roolistaan joukkueessa Ville Peltosen poissaollessa sai ”Stökö” vastasi hienosti:
”En mä Villen tehtäviä silleen hoida, mä olen yksi jäsen joukkueessa, ja pyrin hoitamaan oman hommani mahdollisimman hyvin. Me pyritään siihen, että toivottavasti jokainen saa jossain vaiheessa olla se sankari.”

Onko Jokerit valmiina pudotuspeleihin?
Raimo Summanen: ”No Antti, ollaanko me?” Törmänen: ”Kyllä me ollaan.”

Kärpät sysäsivät paineet Jokereille

Vaikka Jokerit ja Kärpät lähtevät puolivälieräsarjaansa ennakkoon periaatteessa paljon viime kautta tasaisemmista asemista, halusi Oulun Kärppien vielä loukkaantumisesta toipuva Juha Joenväärä pitää tilanteen edelleen selkeänä: ”Kyllä se tilanne edelleen sama on. Jokerit on aivan selkeä ennakosuosikki sarjaan ja me lähdetään haastamaan.”

”Ei me mitään erityistä olla mietitty. ihan normaalilla rutiinilla mennään peleihin valmistautumaan.”

”Oma peli ratkaisee. Ei me lähdetä Jokereita vastaan peruuttelemaan, vaan ihan omaa hyökkäyspeliä pelataan.”

”No eiköhän nuo meidänkin maalivahdit vähintään yhtä paljon hirvitä jokerihyökkääjiä.”
Joenväärän luottavainen viittaus Tim Thomasiin kysyttäessä, pelottaako kärppähyökkääjiä kenties liigan paras maalivahtikaksikko, Express-palkinnon voittanut Kari Lehtonen sekä Jamie Ram.

Myllys haastamaan Tapparaa

”Meidän selkeä etu on, että me ollaan käytännössä pelattu jo puolitoista kuukautta playoff-kiekkoa, jatkuvasti selkä seinää vastaan.” –Bluesin konkarimaalivahti, monessa playoff-liemessä keitetty Jarmo Myllys kommentoi runkosarjan loppuvaiheiden näkymistä sarjassa Tapparaa vastaan.

”En mä halua ennustella sarjan ratkaisua, mutta kyllä tässä pienet asiat ratkaisee.” ”Kaikki virheet täytyy minimoida.” ”Me pelataan pienillä paineilla altavastaajan asemasta.”

”Meillä on monta kaveria, jotka on pelannut playoffeja ja voittanut mestaruuksia, en mä mitenkään erityinen ole.” –Myllys kysyttäessä hänen kokemuksensa merkitystä joukkueelle.

Jarmo Myllystä ohittamista asettuu puolivälierissä yrittämään liigan runkosarjan voittanut Tappara ja sen ykkössentteri, runkosarjan parhaaksi pelaajaksi valittu Janne Ojanen. Ojanen poimi palkintopöydältä niin Oksanen-palkinnon, Ketola-palkinnon, kuin Pohjolan Fair Play-palkinnonkin. Jotain jäi kuitenkin edelleen korokkeen päälle: ”Tärkein on vielä tulematta.”

» Lähetä palautetta toimitukselle