Kärpät murjoi IFK:ta, Dinamo ja Luulaja tasasivat pisteet

LIIGA / Artikkeli
Oulun turnauksen toinen päivä oli ensimmäistä viihdyttävämpi. Dinamo ja Luulaja päätyivät pistejakoon ja myöhäisottelussa Kärpät latoi seitsemän maalia HIFK:n verkkoon.

Alkuillan ottelussa turnauksen ulkomaalaisjoukkueet kävivät tasaisen kamppailun, jonka voittaja ratkesi vasta rangaistuslaukauskilpailussa. Ottelun järkyttävin hetki koettiin, kun Dinamon puolustaja Sergei Gimajev ajoi kyynärpäällä Jonas Johanssonia.

Dinamo ja Luulaja tasasivat pisteet

Kentältä puuttuivat joukkueiden suurimmat tähdet, kun Luulaja lepuutti kapteeni Mikael Renbergiä, ja Dinamon hyökkääjätähdet Maksim Sushinski ja Pavel Datsjuk nauttivat päätybaarissa hallin antimista. Peli pysyi koko ajan varsin tiukkana, vaikka Dinamo hallitsikin kenttää tasakentällisin. Luulajan mahdollisuudet olivat lähinnä ylivoimatilanteissa, joita joukkue sai useita kappaleita.

Avausmaali nähtiin ensimmäisen erän puolivälissä, kun Dinamon Maksim Spiridonov sai syötön maalin eteen ja laukoi kiekon ylänurkkaan. Luulaja ei kuitenkaan maalista lannistunut, vaan tasoitti pelin vain reilun minuutin päästä. Ylivoimakuvion päätteeksi Vladimir Machulda sohi pitkään maalin edessä pomppineen kiekon venäläisten verkkoon.

Toisen erän alussa Luulaja siirtyi johtoon, kun Tomas Koch täräytti b-pisteen kaarelta tarkan kudin maalin ylänurkkaan.

Pelin puolivälissä moskovalaiset tulivat tasoihin, kun Pavel Rosa ja Konstantin Baranov namuttelivat Luulajan vaihtovirheen takia syntyneestä kahdella nollaa vastaan tilanteesta hienon kuvion, josta Rosa viimeisteli ottelun näyttävimmän osuman.

Heti tasoituksen jälkeen Dinamo-pakki Sergei Gimajev ajoi Luulajan maalin takana rumasti Jonas Johanssonin laitaan. Gimajev keräsi tilanteessa vauhtia siniviivalta ja taklasi kyynärpäällä ruotsalaispakin pään laitaa vasten. Johansson ei päässyt jäältä pois omin voimin ja Gimajeville tuomittiin ottelurangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta. Moskovalainen voi saada myöhemmin myös lisärangaistuksen teostaan.

Ottelun loppupuolella ei enää ihmeitä nähty, vaikka molemmat saivat yrittää ylivoimalla useaan otteeseen. Jokaisen ottelun lopussa käytävän rankkarikisan voiton vei Luulaja Vladimir Machuldan osumalla.

Kärpät pyöritteli HIFK:ta

Kotijoukkueen ja Helsingin IFK:n ottelu ratkesi käytännössä jo ensimmäisessä erässä, jonka oululaiset veivät nimiinsä 4-1 lukemin. Kärppien liike oli selvästi vieraita parempaa, eikä paremmasta joukkueesta ollut minkäänlaista epäselvyyttä. Punapaidat joutuivat toistuvasti rikkomaan ja oululaiset saivat harjoitella ylivoimakuvioitaan.

Avausmaali nähtiin jo neljän minuutin pelin jälkeen, kun Kalle Sahlstedt ampui ylivoimalla suoraan syötöstä matalan laukauksen ohi Jan Lundellin. Jatkoa seurasi minuutin päästä: Viktor Ujcik haastoi pakin yhdellä yhtä vastaan tilanteessa, ja karkasi läpiajoon. Komeitten vispailuiden jälkeen kiekko kuitenkin karkasi Ujcikin lavasta, mutta lipui silti alakulmaan.

Erän puolivälissä Jussi Jokinen sai ylivoimalla Ilkka Mikkolalta hienon syötön pakkien väliin ja viiletti yksin läpi. Kalajokinen harhautti oikealle ja nosti tyylikkäästi rystyllä ylänurkkaan.

Helsinkiläisten ainokainen syntyi, kun Tony Salmelainen löysi syötöllään Janne Hauhtosen. Täksi kaudeksi punapaitoihin siirtynyt Hauhtonen ampui puolittaisesta läpiajosta matalan laukauksen ohi Niklas Bäckströmin.

Avauserän lopulla Viktor Ujcik löysi syötöllään maalin eteen nousseen Ari Vallinin, jolla oli helppo työ siirtää oululaisjoukkue kolmen maalin karkumatkalle.

Toisessa erässä joukkueet laskivat vauhtiaan ja erä oli ottelun heikkotasoisin. Heti päätöserän alussa pelaajat kuitenkin näyttivät, että kamppailu ei ole vielä ohi. Pieni kähinä alkuminuuteilla oli vasta enne ottelun lopun tunteiden lämpenemiseen.

Kärppien viidennessä maalissa Jari Viuhkola yritti syöttää Petr Tenkratille maalin eteen kaksi kertaa, mutta vasta kolmas tarjoilu tuotti tuloksen, kun tsekkilaituri laukoi matalan ohi heikon ottelun pelanneen Lundellin.

Minuutti tästä ja jälleen tapahtui – Pekka Saarenheimo viritteli rauhassa b-pisteellä, ja laukoi lopulta kiekon Lundellin käden kautta maaliin. Ottelun loppulukemat viimeisteli Mika Pyörälä, jolle Tenkrat antoi unelmasyötön maalin takanurkalle.

Ottelun loppuhetkille nähtiin vielä pientä tunteiden paloa: Jere Karalahti löi ensin Janne Pesosta poikittaisella mailalla, pudotti hanskansa ja haastoi polvillaan olleen kärppälaiturin illan viimeiselle hitaalle. Pesonen ei kuitenkaan lämmennyt helsinkiläiselle, vaan Karalahti joutui yksin kärsimään käytösrangaistusta. Tilanteen jälkeen myös Toni Häppölä räpätti itselleen kymmenminuuttisen.

Kärppien illan paras trio oli Ujcik-Bros-Saarenheimo, joka painoi pelin toistuvasti vastustajan päätyyn. Varsinkin Ujcik oli helsinkiläispuolustukselle vaikea pidettävä. Neloskentän nuori hyökkääjä Mikko Alikoski esitti myös pirteitä otteita läpi ottelun. Puolustuksessa Ilkka Mikkola pelasi oman tonttinsa varmasti ja jakeli lisäksi muutaman maukkaan syötön. Joukkueen ilme oli kokonaisuudessaan selvästi torstain ottelua taistelevampi ja pirteämpi.

IFK:n parasta antia hyökkäyksessä esittivät Tony Salmelainen ja Janne Hauhtonen. Jere Karalahti oli puolustuksen selkeä johtohamo kuumenemiseensa saakka. Torstain pelissä vakuuttavasti esiintynyt Robert Schnabel oli Kärppiä vastaan ajoittain suurissa vaikeuksissa. IFK:lla on paljon mietittävää ainakin maaliavahtiosastolla, jollei Jan Lundell paranna merkittävästi otteitaan kauden lähestyessä.