Näin kausi on lähtenyt Liigan nimekkäillä paluumuuttajilla

LIIGA / Artikkeli
HIFK:n Ilari Melart on ollut yksi onnistujista.
Liigan saapui tälle kautta liuta nimekkäitä paluumuuttajia. Kun kautta on edennyt ensimmäinen viidennes, näin kukin pelaajista on suoriutunut.

Kun Liiga-kautta on kulunut toistakymmentä ottelua, kokonaisuudessaan puolustajat ovat kantaneet parhaimpien onnistujien lippuja ja hyökkääjät ovat pääosin suoriutuneet kohtalaisesti, mutta veräjänvartijalta on odotettu enemmän.

HIFK

Julius Nättinen

HIFK:n hyökkäykseen isoksi nimeksi hankittu Nättinen ei ole saanut toivottua alkua kaudelleen. Växjöstä Helsinkiin siirtynyt hyökkääjä ehti esiintyä viidessä ottelussa ennen loukkantumistaan, joissa tilille kertyi vain kaksi syöttöpistettä.

Ilari Melart

Edeliisen kerran vuonna 2013 HIFK-paidassa pelannut Melart on saanut erinomaisen lähdön kauteen. Kokenut puolustaja on ottanut alusta alkaen johtavan puolustajan roolin haltuun ja on tehtaillut 12 ottelussa neljä maalia ja neljä syöttöpistettä.

Rangaistusminuutteja ei ole kertynyt kahdeksaa minuuttia enempää, mutta puolustuspäässä on vielä vähän petrattavaa, sillä plusmiinussaldo on pyöreä nolla.

HPK

Juuso Hietanen

Sveitsistä Hämeenlinnan kapteeniksi siirtynyt Hietanen ei ole tullut kotijäille löysin rantein. Kokenut puolustaja on tehtaillut 14 ottelussa kolme maalia ja viisi syöttöpistettä. Suurin tekijä on kuitenkin tehotilastossa, joka komeilee neljässä.

Steve Moses

Moses nousi isoihin otsikoihin Liigassa Jokereiden aikaan. 14 ottelussa yhdeksän tehopistettä ei ole lainkaan hassummin kauden alusta. Puolustuspäässä on kokeneella hyökkääjällä parantamisen varaa, mutta jälki on tähän asti ollut vakuuttavaa.

Ilves

Jyrki Jokipakka

Ilveksen suurimpia hankintoja ja ikävä kyllä myös suurimpia pettymyksiä. Ei pelillisesti, mutta epäonnekkaasti. Otteluita ei ole ehtinyt kertyä kolmea enempää. Kiekollinen pelaaminen on ollut sujuvaa, mutta kiekollisen pelaamisen pitäisi saada näkymään teho- ja pistetilastoissa.

Kolmessa ottelussa Jokipakalle on kertynyt ainoastaan yksi syöttöpiste.

Tuohimaan kausi Jukureissa ei ole lähtenyt suotuisasti.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Jukurit

Frans Tuohimaa

Oskari Salmisen lähdettyä pois Tuohimaa oli erinomainen seuraaja täyttämään Salmisen jättämät saappaat. Realiteetit eivät kuitenkaan ole olleet suotuisat. Tuohimaa on torjunut kahdeksassa ottelussa, joista vain yksi on päättynyt suoraan voittoon ja kuusi suoraan tappioon.

Tilastot eivät ole kovin vakuuttavat: torjuntoja on kertynyt vain 86,6 prosentin varmuudella, eikä 3,16:n päästetyn maalin keskiarvo lämmitä mieltä.

JYP

Sami Niku

Niku oli kenties kauden kovin hankinta Liigassa, mutta ensimmäiset ottelut eivät kohottaneet mielialaa. Puolustukselliset otteet olivat romuluiset, kiekollinen pelaaminen ei lähtenyt ollenkaan ja kiekonmenetyksen riski oli alati esillä, kun Nikulla oli kontrolli pikkumustasta.

Kauden edettyä otteet ovat kuitenkin parantuneet. Niku on saanut aikaiseksi kaksi maalia ja seitsemän syöttöä, mutta miinus viiden teholukemalla parannettavaa on vielä.

Juuso Puustinen

KHL:n ja Ruotsin jälkeen JYP kutsui Puustista takaisin. Noin puoli pistettä per peli -tahdilla alku on ollut mukiinmenevä. Nikun tavoin puolustuksessa on viilaamista, joka on esillä koko joukkueen kannalta.

Geoff Platt

Kokenut valkovenäläinen on suoriutunut alkukaudesta samoin arvosanoin kuin Puustinen. Suuria pistemääriä häneltä tuskin odotetaan, mutta tahti on hyvin lähellä samaa kuin Ilveksen riveissä 14 vuotta sitten.

Kärpät

Joonas Kemppainen

Ennen pitkää KHL:n kiertelyä Kemppainen pääsi todistamaan taalajäiden kirkkaita valoja Boston Bruinson organisaatiossa. Paluu Kärppiin on tapahtunut lähellä odotuksia, mutta isompi potentiaali on vielä lunastamatta.

Kahdeksan tehopistettä 12 otteluun on kuitenkin hyvä suoritus varakapteenilta.

Kasper Björkqvist

Kouvolasta Pittsburghin kautta Ouluun saapunut hyökkääjä on ollut yksi Kärppien nimekkäistä hankinnoista, mutta pistetili on toistaiseksi pysynyt hillityssä muodossa.

Kaksi maalia ja yksi syöttöpiste ei ole se saldo, mitä lienee odotettu NHL:stä saapuneelta Björkqvistiltä, mutta aikaa tehojen parantamiselle on vielä kosolti.

Tommi Kivistö

Vaikka edellisistä Liiga-otteluista on kulunut seitsemän vuotta, ei Kivistön kosketus ole hiipunut. Maali ja neljä syöttöpistettä on hyvä alku kokeneelle puolustajalle, varsinkin Kärpissä, joissa kiekollista puolustajaa löytyy montakin kappaletta.

Lukko

Jere Karjalainen

Parin KHL-kauden jälkeen Karjalainen saapui Lukkoon. Ennen itäiseen kiekkosarjaan siirtymistä Karjalainen räjäytti pankin pisteiden kannalta Tapparan riveissä, mutta Raumalla alku on ollut vähän vaisu.

Yksi maali ja kuusi syöttöpistettä 13 otteluun ei ole huono summa. Tehotilaston ollessa viisi pelaaminen on ollut kokonaisuudessaan hyvällä mallilla molemmissa päädyissä.

Jonas Enlundin paluu Liiga-jäille päättyi ennenaikaisesti.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Pelicans

Jonas Enlund

Yksi koko sarjan nimekkäimpiä hankintoja sai ikävän takaiskun, kun kauden toisessa ottelussa Enlund koki loukkaantumisen, joka mahdollisesti sinetöi koko 34-vuotiaan hyökkäjän kauden. 

Kahdessa ottelussa Enlund ei ehtinyt saalistaa tehopisteitä. Rangaistusminuutteja kertyi kaksi ja teholukema jäi yhdeksi plussan puolelle.

Tappara

Jori Lehterä

Edellisen kerran Tapparan nutussa Lehterä nähtiin kaudella 2009-10. Tuolloin nuori ja lupaava Lehterä iski 57 otteluun 69 pistettä. Heti perään vuonna 2022 Lehterä on suoriutunut alkukaudesta kaksijakoisesti.

Pistetilin valossa Lehterän tahti ei ole hiipunut lainkaan 13 vuodessa. Tusinassa ottelussa Lehterä nakuttanut yhden maalin ja 14 syöttöpistettä. Kaksijakoisen otteista tekee teholukema, joka majailee viidessä pakkasen puolella.

Niko Ojamäki

Ruotsin ja KHL-visiitin jälkeen Ojamäki palasi täksi kaudeksi kirvesrintoihin. Alku on lähtenyt pisteiden kannalta hyvin, kun 11 ottelussa Ojamäki on takonut neljä maalia ja kahdeksan tehopistettä.

Edellisen kerran Liigassa ollessaan Ojamäki teki varmaa 20 maalin jälkeä, joten tahti ei ole Ässien kasvatilla parin vuoden ulkomaan matkaamisen jälkeen hiipunut.

Ässät

Jesse Joensuu

Ässien kapteeniksi saapunut Joensuu oli porilaisten suurin hankinta koko kesänä. 13 ottelun jälkeen pistetili ei ole varsinaisesti räjähtänyt kahdella maalilla ja yhdellä syöttöpisteellä.

Rangaistusminuutteja porilaisten kipparille on kertynyt kymmenen minuuttia ja tehotilasto on vain yhden plussan puolella. 

» Lähetä palautetta toimitukselle